Hvad sker der?
Klimafolkemødets program 2024
Hent app'en
Find også hele programmet i app’en. Med app’en i hånden kan du skræddersy dit besøg på Klimafolkemødet: Lav dit eget favoritprogram, læs mere om hvad du skal opleve, hvem du skal møde, hvor du vil spise og hvordan du kommer til og fra Middelfart.
God fornøjelse – vi ses!
Du finder den, hvor du normalt henter dine apps:
Klimafolkemødets program 2024
Hvad skal du opleve?
Søg i programmet
Se hele programmet
Et reflekterende morgenfællesskab for alle med meditation, samtale, eller morgengåtur gennem byen.
Moderator: Oleg Koefoed, Reground
Arrangør: Reground
I foredraget ‘Havfruer og havhekse’ deler forfatter Laura Helena Pimentel da Silva sin livslange fascination for havets sagnomspundne skabninger. Hvem er de, og hvad kan vi mennesker gøre for at passe godt på havet?
For de 8-12 årige.
En del af litteraturfestivalen ORDBÆLT arrangeret af Middelfart Kultur & Bibliotek. Støttet af Statens Kunstfond.
Arrangør: Middelfart Kultur & Bibliotek
Læs mere om mulighederne i FOAS bod og dyk ned i nogle af de spændende mini-talks der finder sted i boden. Klik og læs mere: https://www.foa.dk/temaer/klimafolkemoede
Sted: Bod nr. 55
Arrangør: FOA
Hvor godt kender du de nye danske Europa-Parlamentarikere efter valget den 9. juni 2024? Det nye Europa-Parlament har mange vigtige grønne dagsordner i denne valgperiode, men hvilke danskere sidder i Europa-Parlamentet og hvilket parti er de valgt fra? Vi har klippet MEP’ere og partierne flot ud – så gælder det bare om at matche dem korrekt med partiet.
Dyst med dine venner og familie om hvem der kan få flest rigtige.
Arrangementet foregår i hele klimafolkemødets åbningstid.
Sted: Bod 65
Arrangør: Europabevægelsen
Kom og test din grønne EU-viden og prøv vores nye tip en 13’er quiz! Vi har både en voksen og børnequiz og man må gerne hjælpe hinanden. Se om du er klogere end din makker på EU i både stort og småt.
Arrangementet foregår i hele klimafolkemødets åbningstid.
Sted: Bod 65
Arrangør: Europabevægelsen
Europabevægelsen står klar med den velkendte klassiker, det flotte lykkehjul! Lad os se om heldet er med dig, når hjulet spinnes. Der stilles spørgsmål om EU og vi har både voksen og børnespørgsmål parat. Mærk suset i kroppen når pilen rammer dit yndlingstal og bliv klogere på EU.
Du kan dreje EU-lykkehjulet alle dage i Folkemødet åbningstid, så kom endelig forbi og prøv flere gange!
Lykkehjulet er finansieret med tilskud fra Europa-Nævnet. Ansvaret for indholdet er alene tilskudsmodtagers.
Sted: Bod 65
Arrangør: Europabevægelsen
Har du ikke også altid haft lyst til at kunne hækle din helt egen flotte gule EU-stjerne? Så kom forbi Europabevægelsens stand og hækl en EU-stjerne. Vi sørger for gult garn, hæklenåle, en opskrift og lidt hjælp til at komme godt i gang. Vi har også fede klimaquizzer og konkurrencer, som du kan prøve, hvis hækleriet driller – så tag vennerne med og få styr på EU med hjertet og hjernen.
Arrangementet foregår i hele klimafolkemødets åbningstid.
Sted: Bod 65
Arrangør: Europabevægelsen
Har du en digter skjult i maven eller har du bare lyst til at give digteriet et gratis forsøg? Så kom forbi Europabevægelsens stand og skriv et digt om EU og klimaet/bæredygtighed/miljøet og få samtidig en snak om EU og klimaet. Hvad mener du at EU skal gøre og hvordan løser vi bedst klimakrisen i fællesskab i EU?
Vi hænger alle digtene op og trækker lod lørdag kl. 14 om det bedste digt!
Den heldige vinder får et par flotte EU-sokker, som kan afhentes i Europabevægelsens stand (afhent din præmie senest lørdag kl. 14.30).
Arrangementet foregår i hele klimafolkemødets åbningstid til lørdag kl. 14. Man må gerne deltage med flere digte i konkurrencen, så kom endelig forbi og skriv alle de digte du kan! Kun fantasien sætter grænser, man må gerne hjælpes ad og alle aldre kan deltage.
Sted: Bod 65
Arrangør: Europabevægelsen
Gå med langs Lillebælt med litteraturformidler Simon Lund Petersen og få ny inspiration til at læse landskabet og blik for naturens – og havets – poetiske sprog.
Klimakrisen kalder på nye ord og alternative fortællinger, som kan udfordre vores verdensbillede og slå GPS’en ud af kurs. Når vi vandrer, forbinder vi punkter på kortet og opløser grænser.
Undervejs standser vi op og lytter til skønlitteraturen, der taler til stedet – og hvordan stedet svarer igen. Der vil være små øvelser og meditationer, som man kan tage med sig i rygsækken. Og så bestiger vi en bro!
Gåturen foregår i varieret terræn og er ikke for gangbesværede. Vi mødes ved indgangen til KulturØen.
En del af litteraturfestivalen ORDBÆLT arrangeret af Middelfart Kultur & Bibliotek. Støttet af Statens Kunstfond.
Arrangør: Middelfart Kultur & Bibliotek
Byg et skib ud af genbrugsmaterialer og test, om det kan flyde i bibliotekets bassin.
Tag dit barn under armen og hjælp med at samle et træskib med sejl af genbrugsmaterialer. Alle byggematerialer er samlet og gjort klart i et lille samlesæt. Bagefter har I mulighed for at lege med skibet i et lille bassin eller tage det med hjem.
Arrangør: Middelfart Kultur & Bibliotek
Klimafolkemødet 2024 åbnes af Borgmester Johannes Lundsfryd og Regionsrådsformand Bo Libergren.
Herefter slår Viby efterskole tonen an med en sang om klima og fællesskab. Publikum involveres i åbningen via Klimafolkemødets karakteristiske røde og grønne klodser.
Gennem Klimafolkemødets fokus på fællesskab, viden, håb og handlekraft, er åbningen målrettet de konkrete ændringer i klima og et vejr, der bliver både varmere, vådere og vildere.
Tre børn, der har skrevet vers til Børnenes Klimasang læser deres perspektiver op om de tre emner, og klimaprofessor Sebastian Mernild sætter emnerne i perspektiv.
Åbningen afsluttes med en fællessang ført an af Viby efterskoles kor.
Deltagere:
Johannes Lundsfryd, borgmester, Middelfart Kommune
Bo Libergren, regionsrådsformand, Region Syddanmark
Sebastian Mernild, klimaprofessor og leder af SDU Climate Cluster
Niels Ladefoged, Generaldirektoratet for Energi
Moderator: Gerd Maria May
Arrangør: Klimafolkemødet
Kom til klima-krea på biblioteket. Vi klipper flotte, farvestrålende fisk, som enten kan tages med hjem eller blive en del af en større stime, der udstilles på biblioteket.
Sted: KulturØen, Børnebiblioteket
Arrangør: Middelfart Kultur & Bibliotek
Kom med ind i korallernes skjulte undersøiske univers i en smuk og tankevækkende udstilling om havets koralvæsner og det forfald, som klimaforandringerne fører med sig. Filmdokumentarist Maja Friis har i samarbejde med førende koralforskere fra Københavns Universitet skabt en udstilling, der bringer os helt tæt på klodens koraldyr.
Breathing Coral er støttet af Carlsbergfondet.
Sted: Tænketanken, 1. sal biblioteket på KulturØen
Arrangør: Visual Science og Middelfart Kultur & Bibliotek
Der er TRYK på klimaet! Alle steder på kloden udfordres vi med tørke, oversvømmelser, hedebølger og orkaner Alt sammen vejrekstremer, som vi må forholde os til. Men hvordan behandles det i kunsten? Det vil grafikere, med forskellige indfaldsvinkler, give deres bud på i udstilling KlimaAFtryk. Grafikere fra Fyns Grafiske Værksted har genbrugt materialer og afsøgt muligheder, der kan mindske vores aftryk. Resultatet er blevet et klima-aftryk.
Sted: Bjerget, 1. sal biblioteket på KulturØen
Arrangør: Middelfart Kultur & Bibliotek og Fyns Grafiske Værksted
En hel masse fisk har gemt sig på biblioteket kan du finde dem og svare på spørgsmål undervejs?
Sted: KulturØen, Børnebiblioteket
Arrangør: Middelfart Kultur & Bibliotek
Sæt ord på havet og fremtiden, og lad digtet blive en del af bibliotekernes poesi-fisk.
Del hvad du har på hjertet. Frygt for fremtiden? Motivation til at ændre vaner og sejle nye veje? Eller noget helt tredje? Skriv et havdigt, en kommentar eller en opfordring, mens du kigger udover Lillebælt.
En del af litteraturfestivalen ORDBÆLT arrangeret af Middelfart Kultur & Bibliotek. Støttet af Statens Kunstfond.
Arrangør: Middelfart Kultur & Bibliotek
Oplever du, at klimakrisen gør dig bekymret, utryg og trist – og påvirker det din hverdag? Så kom forbi Region Syddanmarks stand torsdag kl. 10-18.
Professionelle rådgivere fra PsykInfo og EN-AF-OS-AMBASSADØRER deler ud af deres viden og erfaringer og giver gode råd til mental sundhed.
Det er vigtigt, da god mental sundhed og trivsel giver mere overskud til klimahandling!
Sted: bod nr. 34 Region Syddanmark
Arrangør: Region Syddanmark
Lise Vestergaard bruger bl.a. sin kunst som en global stemme for at skabe opmærksomhed og opfordre til handling, så vi kan skabe de rette betingelser for et bæredygtigt habitat for mennesker og jord. På naturbygrunden Ø2 arbejder hun på et værk, der vil aktivere folk omkring forbrugsvaner og ansvarlighed.
Deltagere: Lise Vestergaard, TrashArt
Arrangør: Vilde Middelfart
Vær med til at synge dagen godt i gang, når vi samles om sange om natur, forandring og håb og slutter af med Danmark klimasang.
Arrangør: Koldingbibliotekerne & DB2030
Konklusioner fra ekspertgruppen for udtagning af lavbundsjorde v/ Johannes Lundsfryd (Middelfart Kommune) & Mogens Greve (Aarhus Universitet).
Sted: Bod nr. 14 – KL, Landbrugsstyrelsen, Miljøstyrelsen, Naturstyrelsen, SEGES, Landbrug & Fødevarer samt AU – Institut for Agroøkologi
Hvad ville der ske, hvis håbefulde fortællinger som fx. Jakob Martin Strids ‘Den fantastiske bus’ kom til at fylde mere i vores bogreoler? Forskning tyder på, at menneskers evne til at forestille sig en lysere fremtid spiller en afgørende rolle i forhold til at skabe håb og handlekraft.
Professor Sara Mosberg Iversen og videnskabelig assistent Dikte Reeh Andersen fra Syddansk Universitet fortæller om genren Solarpunk, og alle der har lyst kan tegne og skrive bidrag til en mini-udstilling, der vokser i løbet af Klimafolkemødet.
Læs om Syddansk Universitets forskningscenter CUHRE https://vildemiddelfart.dk/cuhre-paa-oe2/
Tidspunkter:
Torsdag 11-12 og 14-15
Fredag 12-13 og 15-16
Lørdag 10-11
Deltagere:
Sara Mosberg Iversen, Professor, Syddansk Universitet
Dikte Reeh Andersen, videnskabelig assistent, Syddansk Universitet
Arrangør: Syddansk Universitets forskningscenter CUHRE
Kom og byg en bølge af genbrugsplast på KulturØ-pladsen og sæt dit præg på værket. Alle kan være med!
Workshop og værk skal lede tankerne mod havets økosystemers skrøbelighed, og de store mængder plast, der befinder sig i havet. En bølge af plast, der skal sætte fokus på nødvendigheden i at håndtere affald korrekt, så det ikke ender i verdenshavene og ødelægger havlivet.
Arrangeret af Middelfart Billedskole og Middelfart kunstneriske ungefællesskab, Fællesskabt
Efter et undervisningsforløb i klima og konstruktiv debat, sætter elever fra Dalum Landbrugsskole og Nordfyns Gymnasium scenen til en konstruktiv og engagerende debat om, hvordan vi kan løse lokale klimaudfordringer. De unge sætter dagsordenen til en debat om de klimaemner, der er de vigtigste for dem. Eksperter og beslutningstagere debatterer de unges løsningsforslag sammen med de unge selv. Kom og vær med til en engagerende og inspirerende debat med afsæt i de nære klimaudfordringer.
DynaMike er en hårdtslående streetperformer fra Canada. Hans World Peace Stunt Show er en knivskarp forestilling med ninja-machete manipulation, seje tricks og en 3 meter høj ethjulet cykel. Rappe replikker og jonglering, en hjertevarm overflod af komik og kærlighed. DynaMike har spillet over 5000 forestillinger, i 32 lande og modtaget 6 internationale priser.
Gadeteater arrangereret af Middelfart Kultur & Bibliotek. Støttet af Kulturregion Trekantområdet.
Arrangør: Middelfart Kultur & Bibliotek og GadeTeaterFestivalTurné
Temperaturen i verden stiger, og det bliver din opgave at vende udviklingen, hvis du tør spille med i T-shirt-spillet. Tag dine venner med og svar rigtigt på spørgsmål om tekstil og bæredygtighed. I får testet jeres viden, bliver fanget i svære dilemmaer og får sat fokus på jeres brug af tøj og tekstiler. Ses vi?
Moderator: Gamemaster Anne Louise Bang, tekstildesigner og ph.d. VIA University College
Arrangør: VIA University College
Hvad betyder de fremtidsbilleder vi bliver udsat for i forhold til håb og handling? Hvem har patent på din og min fremtid? Er det politikerne, medierne eller algoritmer? Kan de være mere grønne end flyvende biler og skyskrabere?
Bibliotekerne giver et bud, med udgangspunkt i Futeres Literacy, udviklet af UNESCO. Og giver plads til grønne generationsdrømme du ikke kan google dig til.
Deltagere:
Boj Bro Christensen, Den Bæredygtige Bogklub og frivillig turleder ved Danmarks Naturfrednings Forening i Kolding
Axel Høyer, TRÆKBANEN i Middelfart
Alma Storm, tekstildesigner, Bæredygtig tøjproduktion
Hanne Rønberg, Den Bæredygtige Bogklub i Kolding
Moderator: Thomas Sture Rasmussen, Verdensmålskoordinator DB2030/Projektleder på SAMMEN OM FREMTIDEN.
Arrangør: Tænketanken Fremtidens Biblioteker/SAMMEN OM FREMTIDEN, Kolding Bibliotekerne og Middelfart Kultur & Bibliotek
Der er pres på både kvaliteten og kvantiteten af vand som ressource. Hvordan bliver vi i industrien bedre til at sætte pris på vores vand? Virksomheder som bruger vand til produktion, har ofte flere muligheder for at genanvende vandet og stofferne heri. Eksperter fra Teknologisk Institut gør dig klogere på, hvordan vi går fra reststrømme til ressourcer. Jonathan G. Christensen, konsulent fra Teknologisk Institut reflekterer med partner fra industrien og der er mulighed for spørgsmål fra publikum.
Deltagere:
Jonathan Guld Christensen
Arrangør: Teknologisk Institut
Danmark skal være mere cirkulære – det ved vi. Men hvor er de gode løsninger? Publikum inviteres til sammen med et stærkt panel af praksiseksperter at ’løse’ tre dilemmaer inden for byggeri, hospitalstekstiler og inventar-reparation med mere. Måske du har et bonus-dilemma i ærmet?
Deltagere:
Kathrine Olldag, Politisk chef hos Brancheforeningen Cirkulær
Betina Simonsen, direktør i Lifestyle & Design Cluster
Mette Glavind, Direktør for Byggeri og Anlæg, Teknologisk Institut
Mikkel Stenbæk Hansen, Direktør for cirkulær økonomi, Novo Nordisk
Moderator: Sine Beuse Fauerby, Gate21
Arrangør: Region Midtjylland, Teknologisk Institut & Gate21
Gennem den prisvindende fotojournalist Mikkel Hørlycks billeder kan du med dine egne øjne se, hvordan befolkningen i Freetown, Sierra Leone kæmper for at tilpasse sig de klimaforandringer, der for længst har ramt deres land.
Mikkel Hørlyck har besøgt Freetown sammen med Ingeniører Uden Grænser og deres lokale partnere. Sammen med Naja Mammen Nielsen fra Ingeniører Uden Grænser viser han billederne fra Sierra Leone, mens de fortæller om, hvordan borgere i Freetown med støtte fra IUG arbejder for både at bremse og tilpasse sig klimaforandringerne. Globalnyts chefredaktør Sven Johannesen faciliterer samtalen.
Arrangementet er støttet af OpEn – Udenrigsministeriets Oplysnings- og Engagementspulje.
Arrangør: OpEn – Udenrigsministeriets Oplysnings- og Engagementspulje
Er byrder og gevinster rimeligt og retfærdigt fordelt, når vi i Danmark arbejder med den grønne omstilling? Fokus på forbrugsbaserede udledninger og borgernes klimaadfærd vinder i stigende grad frem i de lokale og regionale klimaindsatser. Klimaalliancen inviterer til en samtale, om hvordan lokal og regional klimahandling kan sikre rimelighed og retfærdighed for alle borgere, i jagten på mål om CO2-reduktion og klimatilpasning. Vi tygger på begrebet klimaretfærdighed og drøfter konkrete eksempler fra kommuner og regioner landet over.
Deltagere:
Mads Ejsing, postdoc ved Center for Applied Ecological Thinking, Københavns Universitet
Moderator: Julie Leth, KL, Klimaalliancens sekretariat
Cases: Københavns Kommune og Region Syddanmark.
Arrangør: Klimaalliancen
Over 70% af danskerne er bekymrede for klimaforandringerne og mener, at der bør gøres mere på politisk plan. Men hvordan omsætter vi denne bekymring til kollektiv handling? Denne workshop er dedikeret til at udforske og udvikle strategier for at mobilisere det tavse klimaflertal i klimakampen, på en inkluderende måde. Vi vil arbejde med kreative og praktiske tilgange til at engagere samfundet, skabe opmærksomhed og påvirke politiske beslutninger og vi vil dele vores egne erfaringer med mobilisering af det tavse klimaflertal.
Moderator: Anne-Sophie Frausing
Arrangør: Klimabevægelsen i Danmark
Bygge- og anlægsbranchen står for 30 % af Danmarks CO2-udledning og byggematerialer udgør alene 10-15 % af udledningen. Det er tydeligt at der skal ske noget, men er biogene byggematerialer vejen mod en mere bæredygtig byggebranche? Vi vender fordele og ulemper ved biogene byggematerialer og spørger om branchen overhovedet er klar.
Deltagere:
Palle Thomsen, adm direktør Danske Byggecentre
Jakob Rygg Klaumann, Direktør i Dansk Træforening
Heidi Bank, Boligordfører for Venstre
Moderator: Peter Andreas Sattrup, Head of Green Transition, NCC
Arrangør: Danske Byggecentre
Dyk ned i kraftvarmeværker i en debat, der spænder fra kraftvarme i nutiden til værkernes bidrag i fremtidens energisystem. Vi diskurrerer værkernes rolle og hvordan de er afgørende for at nå klimamålene bl.a. gennem CCS. Fra produktion af el og varme og videre mod nye teknologier udforsker vi vejen frem mod en bæredygtig og sikker energifremtid.
Deltagere:
Peter Møllgaard, Formand, Klimarådet, Rektor, CBS
Søren Egge Rasmussen, MF, Ø
Kristine Grunnet, Områdechef, HOFOR
Tobias Johan Sørensen, Senioranalytiker, Concito
Moderator: Julie Søgaard
Arrangør: Dansk Fjernvarme & Green Power Denmark
Er din organisation gearet til for alvor at rykke på bæredygtig udvikling? Det kan virke komplekst og udfordrende i en travl hverdag. Men vi skal ikke løbe hurtigere. Vi skal snarere se verden gennem en ny linse og involvere hele organisationen.
Få et enkelt ledelsesværktøj, der kobler bæredygtighedens ESG med tre vigtige organisatoriske forudsætninger for fremdrift: Overskud, viden og engagement.
Deltagere:
Marie Helles, Bæredygtig Forandring
Charlotte Roskjær Ullitz, Bæredygtig Forandring
Arrangør: Bæredygtig Forandring
Tøjindustrien skal omstilles til en cirkulær økonomi. Det kræver, at vores tøj er værd at cirkulere, herunder at bruge, genbruge, vedligeholde, reparere, omsy og gøre en ekstra indsats for. Vær med til en samtale om, hvad den cirkulære omstilling kræver, og hvorfor den involverer alle os tøjbrugere. Hvordan skaber vi garderobeglæde med det allerede tilgængelige? Brug og bevar tekstile ressourcer!
Deltagere:
Trine Skødt, Det Kongelige Akademi
Mette Dalgaard Nielsen, Det Kongelige Akademi
Tina Werborg, Another Closet & Garderobe Manifestet
Christina Rosenlund Knudsen, Odense Renovation
Moderator: Lina Katan, Brancheforeningen Cirkulær
Arrangør: Brancheforeningen Cirkulær & Det Kongelige Akademi
Fremtidens pleje og omsorg skal gentænkes. Med lavere forbrug, øget genbrug og genanvendelse, smarte cirkulære systemer, nye digitale løsninger, mere plantebaseret kost og mindre madspild til gavn for kvalitet, økonomi og bæredygtighed. Det sker ikke af sig selv. Kom og hør! Hvordan kan vi udvikle dette i privat og offentligt samarbejde sammen med borgere, pårørende, rådgivere og forskere?
Deltagere:
Rambøll – Martin Haaning, Senior Market Manager Sustainable Society Transformation
Aalborg kommune, Madservice Morten Søgaard Mikkelsen, Leder
ABENA – Eva Tansem Andersen. Udvikling- og Bæredygtighedschef
Designskolen Kolding – Victoria Ankerstjerne, PhD student, Lab for Sustainability & Design
Arrangør: ABENA & Rambøll Management Consulting
Samtalesalon om forskellige virksomheders udvikling fra sort til grønt. F.eks. ADP’s udvikling, hvor olien i høj grad udfases, og der kommer nye commodities til som CO2, Ørsteds transformation fra et sort til et grønt selskab, Monjasas investeringer i og indsats for at skaffe grønt skibsbrændstof, og Tommy Ahlers, der repræsenterer den politiske side, præsenterer den grønne vinkel som formand for Concito og meget mere.
Hvad driver omstillingen? Økonomi, idealisme, omtale? Hvilken rejse er virksomhederne på? Hvad skal der til for at lykkes? Og meget mere. Hør Peter Arnfeldt moderere panelet og inddrage spørgsmål og kommentarer fra publikum i samtalesalonen.
Deltagere:
Rune D. Rasmussen, CEO ADP A/S
Jesper Nielsen, Group Responsibility Director, Monjasa
Anne Mette Søndergaard, Head of Public Affairs, Ørsted
Tommy Ahlers, Partner i Look Up Ventures og formand for CONCITO
Moderator: Peter Arnfeldt
Arrangør: ADP A/S
Plant din egen Lommeskov til Klimafolkemødet. Børn og unge får en smagsprøve på, hvordan en rigtig lille bynær skov bliver etableret. Til skovworkshoppen lærer du om danske hjemmehørende træer og buske, laver bladbingo i nærområdet, designer din egen drømmeskov og giver Lommeskoven et passede navn. Forældre kan også komme og høre om, hvorfor Lommeskove helt tæt på skoler og nabolag er essentielle for at accelere den grønne omstilling. Alle klassetrin kan deltage, men skovworkshoppen er især god omkring mellemtrinnet. Vi ses til en herlig dag!
Deltagere:
Linda Frølund Hansen
Amalie Kallesøe
Benjamin Eg
Arrangør: 2030skov
Hvordan kan vi følge med i den lokale klimaudvikling på en mere overskuelig måde? Det spørgsmål har medarbejdere fra Assens Kommune sammen med kommunikationsbureauet Tankegang sat sig for at undersøge. Resultatet er blevet til en udstilling bygget i LEGO®-klodser, der forsøger at ’oversætte’ de mange komplekse tal, så det bliver nemmere at følge med i.
Assens Kommune har en ambition om at reducere CO2-udledningen med 70% i 2030 og være CO2-neutrale i år 2050. Det svarer til, at vi inden for kommunegrænsen skal reducere cirka 700.000 tons CO2 inden 2050 målt i forhold til 1990.
Det kan være meget komplekst at følge med i, hvor langt man er kommet, og derfor har Assens Kommune lavet en udstilling, som løbende viser, hvor langt kommunen er med at reducere CO2-udledningen inden for transport-, energi- og landbrugsområdet.
Klimaudviklingen vises ved hjælp af nogle glaskasser, som gradvist bliver fyldt legoklodser efterhånden, som CO2-udledningen reduceres. Hver klods symboliserer 35 tons CO2. Jo flere klodser – jo tættere er Assens Kommune på at nå målet om en reduktion på 70% i 2030 og de 100% i 2050, som også er markeret på montrerne.
Til daglig kan udstillingen ses i Assens, men under Klimafolkemødet er udstillingen flyttet til Middelfart Kommune, hvor den er udstillet i rådhusets foyer.
Mød miljømedarbejder Signe Dolberg McKinney fra Assens Kommune, der fortæller om arbejdet med udstillingen og hør hendes bud på, hvordan udstillingen på sin egen måde er med til at inspirere til klimahandling sammen.
Arrangør: Assens Kommune
Forskerne Peter Jensen og Emmanuel Raju undersøger den barske hverdag blandt klimaflygtninge i Bangladesh.
Projektet har indtil nu budt på kolera og kloakproblemer, overraskende forskningsresultater og en 170 år gammel flaske lort fra København.
Kom og hør, hvordan deres forskning potentielt kan forbedre livet for millioner af mennesker.
Arrangør: Københavns Universitet, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet
En kunstnerisk beskrivelse af de følelser vi som mennesker går med – når vi i hverdagen støder på klima- og bæredygtighedsudfordringerne – og samtidig et håb, der knytter sig til det, at gøre noget. Mød 128 unge forenet i musik, dans og teater og deres stærke følelser for, at NU, SKAL DER HANDLES!
Tid & Sted:
11:45 – Foran Forsamlingshuset
13:45 – På Havnegade v/KulturØen
15:45 – Nytorv v/Grøn
Arrangør: Viby Efterskole
En åben og modereret samtale om, hvordan vi lærer af og i naturen. EarthWays arbejder med at identificere og beskrive de kompetencer og den forståelsesramme, som alle mennesker og kommende generationer bør have for at kunne leve økologisk forsvarligt på Jorden. Regenerativ læring er for os en vedvarende læringsproces, en reflekterende bestræbelse på åbent og lyttende at indgå i naturens samtale og finde et sprog for dette.
Arrangør: EarthWays
Kom og skriv Kærlighedsbreve til Fremtiden sammen med Generation Hope!
Vi kan let blive enige om, at der er mange ting i vores verden, der ikke er, som vi gerne vil have, de skulle være. Mange af os oplever, at det er lidt svært at holde fast i håbet og troen på, at det hele nok skal lykkes – at fremtiden nok skal blive god. Hvis du kender den følelse, så er øvelsen Kærlighedsbreve til Fremtiden til dig! Vi har udviklet øvelsen, som et led i at træne vores evne til at håbe. Den er derfor en lille smagsprøve på, hvad der sker, når vi øver os i at tale direkte til fremtiden med håb og kærlighed. Det kan virke banalt, men det virker. For håbet er i sidste ende det, der motiverer os til at handle. Det, der får os til at blive ved med at kæmpe. Både for klimaet, naturen, for os selv og alt det, der kommer efter os.
Arrangør: Generation Hope
Lodsejerinddragelse via proaktivt landmandsskab v/ Rikke Skyum (Djursland Landboforening).
Sted: Bod nr. 14: KL, Landbrugsstyrelsen, Miljøstyrelsen, Naturstyrelsen, SEGES, Landbrug & Fødevarer samt AU – Institut for Agroøkologi
En samtale om det gode ungdomsliv på landet med klimaminister Lars Aaagaard.
Arrangør: Klimaministeriet, UngHolbæk & National ungeklimaråd
En finurlig, melodramatisk klovn, hvis forestilling byder på underholdende interaktion med publikum, hulahop-tricks og masser af cool-attitude.
Gadeteater arrangereret af Middelfart Kultur & Bibliotek. Støttet af Kulturregion Trekantområdet.
Arrangør:Middelfart Kultur & Bibliotek og GadeTeaterFestivalTurné
I selskab med ’Den Bæredygtige Bogklub’
Guidet fælleslæsning er en metode til at opleve og tale om litteratur i fællesskab. På scenen er det bibliotekar Hanne Rønberg, fra Koldingbibliotekerne, der læser en tekst op og holder pauser undervejs. I pauserne debatterer og reflekterer deltagerne i bibliotekets Bæredygtige Bogklub over den højtlæste litteratur, og tilhørerne inddrages også undervejs.
Kom og oplev litteraturen og metoden. Du skal ikke have læst noget på forhånd, og det kræver ingen særlige forudsætninger at være med.
Arrangør: Den Bæredygtige Bogklub & Koldingbibliotekerne
Landdistrikterne er helt centrale i at skabe løsninger med tredobbelt bundlinje. Fordi vi skal sikre produktion af afgrøder, grønne energisystemer og positiv naturudvikling i dag og i årtier frem. Kan vi bruge vores landskaber som integrerede grønne løsningsrum for fødevareproduktion, klima og natur på en måde, som samtidig gør landskaberne til attraktive steder at bo og drive erhverv i? Hvordan gør vi det konkret? Paneldeltagere med ekspertise inden for arealplanlægning, innovation i landbrugssektoren, store vedvarende energi-projekter og naturprojekter med lodsejertillid som DNA kommer med deres bud på, hvordan landdistrikterne bliver smukkere, grønnere og mere produktive.
Deltagere:
Andreas Aagaard, lektor, Institut for Mennesker og Teknologi, RUC
Uffe Christensen, chef for projektudvikling, Skovgaard Energy
Tom Heron, direktør SEGES Innovation
Jannik Seslef, projektleder i Assens Kommune
Moderator: Helga Grønnegaard, projektchef, Urland
Arrangør: Urland
Det er et faktum, at der er en kvinder generelt er mere engagerede i klimaet og grøn omstilling end mænd. Mænd er til gengæld overrepræsenteret i CO2tunge brancher og i grønne jobs. Der ses i stigende grad både indenfor rapportering og lovkrav elementer fra en mere holistisk og regenerativ dagsorden, som kvinder i århundreder har været associeret med – men det går alt for langsomt i forhold til det tempo, vi har brug for. SÅ vi spørger: hvorfor er der så få kvinder repræsenteret, ved forhandlingsbordet, når der træffes beslutninger der skal få verden i en bæredygtig retning? Kan vi overhovedet tale om klimahandling uden også at tale om køn og diversitet? Så hvordan får vi knyttet flere kvinder til forhandlingsbordet – og er det overhovedet en farbar vej at knytte køn til bæredygtighed?
Arrangør: SEF
Få en introduktion til videoinstallationen Breathing Coral. Hør hvordan Maja Friis og koralforskere fra København Universitet har arbejdet tæt sammen for at skabe en visuel formidling af korallernes eksistens. Igennem 2,5 m høje videoportrætter af korallerne følger vi deres liv og unikke biologi. Igennem 2,5 m høje videoportrætter af korallerne følger vi deres liv, unikke biologi og respons på klimaforandringerne.
Breathing Coral er støttet af Carlsbergfondet. Arrangeret af Visual Science i samarbejde med Middelfart Kultur & Bibliotek.
Sted: Tænketanken, 1. sal biblioteket på KulturØen
Arrangør: Visual Science og Middelfart Kultur & Bibliotek
Kom med på sejltur og hør om havmiljøet i de kystnære havområder i Danmark. Havmiljøet kræver klimahandling nu. EU er en vigtig medspiller i kampen for at redde livet i havet.
På turen vil du kunne høre om SF’s politik på området.
Otte sejlture med M/S Marianne i løbet af de tre dage. På hver tur er der plads til 12 passagerer.
Billetter er gratis, dog opkræves et mindre reservationsgebyr. Bestil billetter her
Sted: M/S Marianne, kajen bag Cafe Razz.
Sejlplan:
Torsdag og fredag: Kl. 12:00, 14:00 og 16:00
Lørdag: Kl. 12:00 og 14:00
Arrangør: SF
Kom og møde nogle sultne løver, der ser sig om efter fremtidens fødevarer. De skal være grønne, de skal være produceret mere klimavenligt og de skal have en fremtid i form af vækst og virkelyst. Løverne står klar med stor appetit, mens grønne virksomheder kæmper for at mætte løverne i netop deres bæredygtige idé.
Deltagere:
Søren Rasmussen
Tommy Ahlers
Christian Arnfeldt
Deltagere fra Le Trang
Deltagere fra Nikris.
Moderator: Søren Søndergaard
Arrangør: Landbruget
Datacentrene kører på højtryk, og CO2-udledningen fra vores digitale adfærd vurderes at udgøre 3 procent af verdens samlede CO2-udledning – et niveau der svarer til udledningen fra den kommercielle flyindustri. Dertil kommer, at flere eksperter mener, at den stærkt stigende anvendelse af AI kommer til at udgøre et større problem end en løsning på udfordringer som højt energiforbrug, vandmangel og klimaændringer.
På den anden side kritiseres regeringen fra flere sider for manglende handling på klimaområdet og for ikke at høste de lavthængende, grønne frugter, der ligger i skalering og øget anvendelse af eksisterende klimateknologier, frem for at fokusere på fremtidens CO2-teknologier som fx P-t-X og CCS, hvis reduktionseffekt er mere usikker.
Derfor sætter vi følgende til debat:
Hvad kan vi gøre for at nedsætte klimaaftrykket fra vores allesammens stigende digitale adfærd, herunder klimaaftrykket fra øget anvendelse af AI? Hvad kan vi gøre for i højere grad at bringe teknologien i spil som en katalysator i den grønne omstilling? Er teknologien en blind vinkel i den danske klimadebat? Er vi på rette spor mod klimamålene, eller er der behov for en ny, mere digital kurs i dansk klimapolitik? Er teknogien en klimasynder eller en -frelser? Skal mere eller mindre teknologi redde klimaet?
Deltagere:
Theresa Scavenius, Medlem af Folketinget (løsgænger)
Bjarke Møller, Direktør, Rådet for Grøn Omstilling
Andreas Schjølin, Bæredygtighedschef, Atea Danmark
Moderator: Troels Johansen, Chefkonsulent, IT-Branchen
Arrangør: IT-Branchen
I dette oplæg vil Kenneth Haar fra research- og kampagneorganisationen Corporate Europe Observatory fortælle om, hvordan industrilobbyister står i vejen for progressiv klima- og miljøpolitik i EU.
Deltagere:
Kenneth Haar fra Corporate Europe Observatory
Arrangør: Global Aktion
Hvordan undgår vi at skabe angst eller fatigue i vores formidling? Kom og hør, når Experimentarium med udgangspunkt i deres udstillinger og aktiviteter kommer med konkrete bud på, hvordan man kan skabe opmærksomhed og handlingskraft omkring emner, der er yderst alvorlige- uden at skabe angst eller ligegyldighed. Undervejs inviteres du til at byde ind med egne erfaringer, refleksioner og tanker.
Deltagere:
Sheena Laursen, Programleder, internationale aktiviteter ved Experimentarium
Malte Keldborg Elm, Natur & kulturformidler og Undervisningsmedarbejder
Arrangør: Experimentarium
Effekten af klimaforandringer mærkes over hele verden og den ene vejrrekord efter den anden falder. Samtidig er landbruget på barrikaderne, og der er bekymring for omkostninger og konkurrenceevne i EU. Er EU’s energi- og klimamål i fare? Betyder det, at vi bliver nødt til at gribe klimakrisen an på en helt anden måde? Det er blandt andet disse emner, som EU’s generaldirektør for energi skal drøfte med unge danskere i en dialog, som tager status på den grønne omstilling og ser frem mod det nye mandat i EU.
Deltagere:
Nadia Gullestrup, Medstifter og Daglig ledelse af Gaia – Unge for et Grønt Erhvervsliv
Sofie Winge-Petersen, Europæisk klimapagt-ambassadør
Jeanette Andersen, medlem af Ungeklimarådet og repræsentant fra Fagbevægelsens Ungdom
Niels Ladefoged, Generaldirektoratet for Energi
Moderator: Sofie Buch Hoyer
Arrangør: Europa-Kommissionen
Når flere hopper på cyklen for at komme på arbejde, er det ikke kun godt for klimaet og trængslen, men aktive transportvaner kan også forbedre den enkelte medarbejders sundhed. På cyklen åbnes der op for helt andre oplevelser end i bilen; man oplever verden tættere på med alt hvad den repræsenterer af regn, sol, vind i håret og fællesskab på cykelstien. Men er det også god business? Hvad er det egentlig cyklen kan og hvordan kan virksomhederne være med til at få flere op på cyklen?
Deltagere:
Jesper Kronborg, branchedirektør for transport i Dansk Erhverv
Kenneth Øhrberg Krag, Direktør i Cyklistforbundet
Steen Nepper Nielsen, cykelmotionist og lektor ved Danmarks Institut for pædagogik og uddannelse
Søren Have, programchef i CONCITO
Moderator: Martin Schønemann-Lund, Forperson i Læger for Klimaet, læge, ph.d.
Arrangør: Dansk Erhverv og Cyklistforbundet & Læger for Klimaet
For at lykkes med den grønne omstilling er vi nødt til at være nysgerrige, modige og i stand til at forestille os en grønnere fremtid. Vi arbejder med en bevidsthed om, at vores alle sammens mikrohandlinger til sammen er et udtryk for den system-akupunktur som gør den grønne omstilling mulig.
Træn omstilling med Demokrati fitness – et faciliterings værktøj som kropsliggør deltagelse og handling og skærper vores forestillingsevne.
Hvis vi skal lykkes, skal vi have det fedt imens!
Arrangør: Grøn forandringsagent Astrid Ågot
Det offentlige forbrug udgør 18% af CO2 udledningen. Hvad gør kommuner, regioner og staten for at nedbringe det? Hvordan bryder vi vanerne og leder efter de bæredygtige løsninger? Hør erfaringer fra praksis og del gerne dine egne.
Deltagere:
Katrine Pape Huldal, SKI Ann Dyhr, Hjørring Kommune
Mette Riis Møller, Børnehuset Chili
Kristoffer Ravnbøl, Behave Green
Moderator: Stener Glamann, Tankegang
Arrangør: Behave Green & Energibyerne
Elcyklens popularitet er stigende, og potentialet for at erstatte kortere bilture er stort. Men 2 ud af 3 elcykelejere bruger kun deres elcykel i fritiden og ikke som en del af deres daglige pendling. Hvordan kan man få flere til at hoppe ud af bilen og op på elcyklen, når de skal til og fra stationen eller til arbejde? Og hvad kan kommuner gøre, for at fremme elcyklen som pendlertransportmiddel?
Deltagere:
Jens Falk, Grøn cykel- og trafikrågiver
Henrik Gudmundson, Seniorkonsulent, Fremtidens Mobilitet, CONCITO
Helle Riis Lindevall, Trafikplanlægger, Fredensborg Kommune
Diana Bern Skyum, Supercykelstissamarbejdet i hovedstadsregionen
Arrangør: Behave Green
Ind i maskinrummet hos taskforce for udtagnings- og kvælstofindsatsen v/ Gunilla Ørbæk (Kommunernes Landsforening) og Lea Bro Nielsen (Landbrugsstyrelsen).
Sted: Bod nr. 14: KL, Landbrugsstyrelsen, Miljøstyrelsen, Naturstyrelsen, SEGES, Landbrug & Fødevarer samt AU – Institut for Agroøkologi
Kom og hør, hvad politikerne svarer, når vi stiller dem spørgsmål, der er indsamlet fra borgerne på forhånd.
Vi får her svar på, hvor langt politikerne vil gå for klimaet. Hvad der står i vejen for de store klimabeslutninger, og hvad politikerne tror, venter forude.
Du kan i løbet af interviewet give din mening til kende og på den måde viser de danske klimapolitikere, hvad du mener om, hvad de egentlig vil med klimaet.
Spørgsmålene til politikerne indsamles og udvælges af Klimafolkemødet gennem Klimafolkemødets sociale medier.
Kom og vær med i det levende klima-demokrati.
Deltagere:
Henrik Frantzen (M)
Moderator: Gerd Maria May, klimajournalist, Room of Solutions
Arrangør: Klimafolkemødet
Børnefamilierne kører bil, spiser oksekød og smider ud i stedet for at reparere. Det tager nemlig tid at sortere affald, genbruge, bytte og dele, lave grøn mad og transportere sig bæredygtigt. Og tid har børnefamilierne mindre af, når to forældre skal ud af døren og på arbejde hver dag mens dagene er fulde af kompliceret logistik. Hvordan hænger arbejdstid, overskud, trivsel og klimakrise sammen? Og hvordan kommer børnefamilierne fra hamsterhjul til klimahandling? Skal politikere og fagbevægelse hjælpe til? Eller skal familierne gøre det alene?
Deltagere:
Karen Lumholt, journalist, forfatter og stifter af Familiepolitisk Netværk
Nanna Høyrup, politiker, pædagog og omsorgsaktivist
Arrangør: Familiepolitisk Netværk
Få dine grønne guldkorn med i en klimarap!
Har du grønne guldkorn om, hvordan man øger bevidstheden om mere bæredygtigt forbrug – og vil du have dem med i en klimarap? Så kom forbi og giv dit bidrag til sangen ”Genskab med Genbrug”, som den odenseanske rapper, Mekugi, har skrevet i samarbejde med Odense Renovation. Mekugi vil bruge dit input til at skrive tredje vers af sangen, som bliver opført på KulturØ-scenen på KulturØpladsen kl. 17.00.
Del dine guldkorn på følgende tider og steder:
12.45-13.00 Ved Café Razz/Orange
13.45-14.00 Ved Sinatur Mad & Mødested, nær Pink Scene
14.45-15.00 Ved Prisme
15.45-16.00 Torvet ved Street Food markedet
17.00-17.30 Hør klimarappen live på Kulturøens scene ved Fællesscenen
Arrangør: Odense Renovation A/S
Talk om hvordan virksomheder skaber forretning og fremdrift via ESG-rapportering, så man gør noget godt for klimaet og skaber bedre arbejdspladser. Samfundsansvar er meget relevant i en urolig verden, hvor store globale forandringer påvirker den nære hverdag. Bliver klogere med hvordan man kobler S med E i ESG-indsatsen, så man skaber mere inklusion i forbindelse med den grønne omstilling.
Deltagere:
Per Ørum, Founder og CEO ESG365
Johnny Ryser, CEO, Nordic Green Solutions
Carsten Lunden, Senior Konsulent, Cabi
Moderator: Brian Bruhn, Ørum Advice
Arrangør: ESG365
Sæt tankerne i gang om hvordan en grønnere verden kan se ud.
Deltag i dilemmaspil – hvad skal vi gå på kompromis med?
Arrangør: Nationale ungeklimaråd & Holbæk kommune
Thursday 29/8 | 13.00 – 13.45 | Blue stage
Sponge-City & The Climate City
Dr. Agnes Sachse from the Christian-Albrecht-University zu Kiel explains the “Sponge-City”-idea. The idea uses rain-beds and parks to retain rainwater and prevent floods in the cities. The talk is based on Kiel, where special roads are designed to help handle rainwater. This protects the sewers and helps bring nature into the city. A talk about the cities prepared for the future.
The talk is in English.
Participants:
Dr. Agnes Sachse, Christian-Albrecht-Universität zu Kiel
Julie Skødt Clausen, Poseidon
Morten Korsgaard, projektchef, WSP Danmark
Moderator: Niels Ole Krogh, Journalist, Flensborg Avis
Organizer: Klimafolkemødet
With support from Interreg Deutschland-Danmark
En verdensklasse jonglør og klassisk velpoleret klovn. En interaktiv forestilling med jonglering og balancetricks udført i ægte gentleman-stil.
Gadeteater arrangereret af Middelfart Kultur & Bibliotek. Støttet af Kulturregion Trekantområdet.
Arrangør: Middelfart Kultur & Bibliotek og GadeTeaterFestivalTurné
Kom til workshop om multifunktionel arealanvendelse i forbindelse med planlægning for solcelleanlæg!
Der er mange ønsker til vores arealer i det åbne land, og det kan give mening at integrere rekreative områder, natur, biodiversitet, landbrug og solceller.
Lad os sammen udforske potentialet for anvendelse af vores landskaber, hvor solceller kan bidrage til mere end ’bare’ energi.
Professor i landskabsarkitektur og planlægning, Lone Søderkvist Kristensen, fra Københavns Universitet sætter rammen for forskellig brug af vores arealer med fokus på samarbejdsdrevet planlægning.
Deltagere:
Lone Søderkvist Kristensen, Professor i landskabsarkitektur og planlægning, Københavns Universitet
Arrangør: VE-rejseholdet og Plan22+
Landet over døjer velfærdssamfundets bygninger med et enormt renoveringsefterslæb – ikke mindst på energieffektiviteten. Hvorfor står det så skidt til med tilstanden i kommunernes bygninger?
Deltagere:
Jens Lundager, direktør, KommuneKredit
Katrine Bjerre M. Eriksen, direktør, SYNERGI
Alex Gren, formand for særligt opgaveudvalg med fokus på energieffektivitet (S), Middelfart Kommune
Birgitte Vind, indenrigs- og kommunalordfører (S)
Moderator: Annemarie Munk Riis, adm. direktør, Rådet for Bæredygtig Byggeri
Arrangør: Rådet for Bæredygtigt Byggeri, KommuneKredit & SYNERGI
Ved pyrolyse af for eksempel afgasset biomasse fra biogasanlæg, halm og spildevandsslam dannes biokul, som efterfølgende kan nedmuldes på landbrugsjord og herved tjene til jordforbedring og kulstoflagring. Pyrolyse har herved potentielt til at reducere udledningen af drivhusgasser i landbruget markant, og er udpeget som centralt virkemiddel for at nå de politiske klimamål for 2030. Teknologien er klar, men hvordan får vi overvundet reguleringsmæssige barrierer og skabt det fornødne incitament til at virksomheder tør at investere, så vi kan få sat fart på udrulningen.
Deltagere:
Tobias Pape Thomsen, Lektor, Institut for Mennesker og teknologi, RUC
Helle Osmer Clausen, Program Director, CIP Fonden
Peter Lindholst, Strategic Business Development, Stiesdal Skyclean
Moderator: Mark Booker Nielsen, Udviklingskonsulent, Region Midtjylland
Arrangør: Region Midtjylland
Klimaet spiller en afgørende rolle i vores økosystemer. Det påvirker dyrelivet og deres leveområder, mange dyr er gode til at tilpasse sig, men hvad med dem som ikke er?
Vi skal dykke ned i dyrenes hverdag og se hvordan klimaforandringerne kan påvirke selv de mindste dyr og deres levevilkår.
Så kom med til en spændende workshop med fantastiske dyr og en masse oplevelser.
Arrangør: Ree Park Safari
Workshop og paneldebat om, hvordan vi som samfund, organisationer og virksomheder i højere grad må arbejde sammen på tværs af værdikæder og forandre fastlåste roller for at skabe forandringer for klima, miljø og bæredygtige fællesskaber.
Deltagere:
Esben Norrbom, Særlig Rådgiver, Raw Relations
Emil Kragh, Partner, Cricle Cph
Moderator: Esben Norrbom, Særlig Rådgiver, Raw Relations
Arrangør: Raw Relations
Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol har i en principiel dom fra april 2024 dømt Schweiz for ikke at gøre nok for at reducere udledningen af drivhusgasser.
Er dommen en sejr for klimakampen?
Er det domstolenes eller politikernes opgave at sikre nuværende og fremtidige generationers krav på et sundt klima?
Hvem bestemmer, når der skal prioriteres imellem klima, forsvaret, forsyningssikkerhed, velfærd eller noget femte?
I lyset af at de schweiziske seniorer fik medhold, vil et panel debattere hvorvidt dommen har skabt en ny dagsorden for den danske klimakamp, og om menneskerettigheder skal styre den danske klimaindsats?
Deltagere:
Sune Fugleholm, Partner, advokat, Poul Schmith/Kammeradvokaten
Helene Hagel, Klima- og miljøpolitisk leder, Green Peace
Louise Halleskov, Professor Aarhus Universitet og Næstforperson i bestyrelsen for Institut for Menneskerettigheder
Anne Louise Bormann, Dommer, Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol
Frederik Bloch Münster, Medlem af Folketinget, Klimaordfører, Det Konservative Folkeparti
Moderator: Nina Bendixen, Journalist, Klimaformidler
Arrangør: Poul Schmith / Kammeradvokaten
Middelfart Gymnasium og HF’s naturfagslærere ved alt om grøn energi, for de arbejder til dagligt med vindmøller, brintbiler og solceller i skolens laboratorier.
Men hvordan virker teknologien egentlig i praksis? Hvordan bliver vind til strøm, og hvordan kan en bil køre på brint? Kom forbi og prøv gymnasiets minimodeller, hvor du kan lave ægte grøn energi og lære, hvad der i virkeligheden er på spil.
Workshoppen gennemføres med økonomisk støtte fra Trefor.
Arrangør: Middelfart Gymnasium & HF
Mød “Den Dyriske Time” live med Alexander Holm og Kalle Bondo Kim. Arrangeret af Middelfart Gymnasium og HF og Fynske Bank.
Det bliver vildt. Det bliver biologitime der føles som fritime. Alle får 12. Der er måske en quiz. Vi skal snakke om apokalypsen, men på positiv og glad vis, så alle går derfra med tårer i øjnene og et smil på læben.
Arrangør: Middelfart Gymnasium & HF
Hvad skal den nye generation af unge landbrugere dyrke i fremtiden, og hvordan sikrer vi disse virksomheder på både kort og lang sigt?
Deltagere:
Patrick Mikkelsen, LandboUngdom
Anders Harck
Pernille Lohmann, DLR
Nanna Thomsen fra Lerbjerggård, Andelsgaarde
Moderator: Christian Friis Hansen, LandbrugsAvisen
Arrangør: Landbruget
Visioner og konsensusskabelse er vigtigt for kommunalpolitisk lederskab. Vi diskuterer kommunalpolitisk lederskab af klimaindsatsen med borgmester Dorte West fra Herning, rådmand Tim Vermund fra Odense samt borgmester Johannes Lundsfryd Jensen fra Middelfart. Hvordan skabes fælles retning på tværs af partier? Og hvordan ledes en udfordring, der går på tværs af politikområder?
Deltagere:
Borgmester Dorte West, Herning Kommune
Borgmester Johannes Lundsfryd Jensen, Middelfart Kommune
Rådmand Tim Vermund, Odense Kommune
Moderator: Mads Leth Jacobsen, lektor og vicecenterleder ved Kong Frederiks Center for Offentlig Ledelse, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet og Seniorforsker Helle Ørsted Nielsen, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet
Arrangør: Kong Frederiks Center for Offentlig Ledelse
Når haveaffald bruges i kvashegn, bidrager det til biodiversiteten, CO2-lagring og lokale fællesskabers aktive involvering. I dag kan borgere dog opleve benspænd, når de sammen ønsker at lave kvashegn uden for egen matrikel. Hvordan sikres en mere cirkulær forståelse af begrebet affald, når vi fremover skal tage fælles ansvar for at forebygge affald, både fra haver, boliger og offentlige områder?
Mød Anne Tortzen, Center for borgerdialog, Lina Katan, Brancheforeningen Cirkulær og Rikke Edberg, renosyd i samtale med Lone Belling, Grønne Nabofællesskaber.
Deltagere:
Rikke Edberg, renosyd
Lina Katan, brancheforeningen cirkulær
Anne Tortzen, Center for borgerdialog
Moderator: Lone Belling
Arrangør: Grønne Nabofællesskaber
Livetalk om hvordan ansvarligt jordbrug og forbrug ser ud i fremtiden, og hvordan vi kan snakke om det uden kun at tale om restriktioner og fornægtelse.
Moderator: Elisabeth Tejlmand, Vilde Middelfart
Arrangør: Det ender grønt
Jens Christian Grøndahls seneste bog, essayet Synger for ravn og ræv, er et forsøg på en dialog med den unge generation og med kunsten. For hvor hans egen generation blev defineret af Murens fald og troen på den enkeltes frihed, er nutidens unge de første, der ikke forventer, at deres børns fremtid bliver bedre.
Med afsæt i kunst, myter, litteratur og samtaler med sine døtre reflekterer Jens Christian Grøndahl på vanlig velovervejet vis over vores forhold til den levende verden, til naturen. Kom og hør ham folde sine tanker ud i samtale med litteraturformidler Maria Guldager Rasmussen.
En del af litteraturfestivalen ORDBÆLT arrangeret af Middelfart Kultur & Bibliotek. Støttet af Statens Kunstfond.
Arrangør: Middelfart Kultur & Bibliotek
Marie Hartlev Frausing fortæller om stenrev i havet og undersøgelser af havørreder ved Varbjerg og torsk ved Tybrind Vig. Vi samarbejder om at forbedre biodiversiteten i et klimapåvirket hav og forsker i effekterne.
Deltagere:
Marie H. Frausing, DTU Aqua
Moderator: Niels Ole Præstbro, Naturpark Lillebælt
Arrangør: Naturpark Lillebælt
Alle elsker toast! Og den kan sagtens være både klimavenlig og velsmagende. Kom og vær med når vi kaster os ud i at lave lækre toasts med bælgfrugter og årstidens grønt, og giv dit eget bud på den nye, klimavenlige ’Pariser-aftale-toast’. Føtex har sørget for lækre råvarer og står sammen med Madkulturens kulinariske vejledere klar til at guide dig igennem madlavningen.
Det er gratis og uden tilmelding – kom og vær med.
Arrangør: føtex Madværksted & Madkulturen
Den habile le-svinger Chris viser os, hvordan man kan slå sit græs naturvenligt med en le. Der vil også være fif til vedligehold og indkøb af le. Prøv selv at slå nogle sving.
Moderator: Chris Martner, Vilde Middelfart
Arrangør: Vilde Middelfart
Foretræde for Folketingets Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget
Vil du i dialog med Folketingets Klima-, Energi- og Forsyningsudvalg? Så har du muligheden under Klimafolkemødet i Middelfart.
Medlemmer af Folketingets Klima-, Energi- og Forsyningsudvalg deltager i Klimafolkemødet i Middelfart og modtager i den anledning deputationer med borgere og repræsentanter for foreninger, virksomheder eller interesseorganisationer. Så hvis du, din forening eller interesseorganisation har lyst til at komme i foretræde for Folketingets Klima-, Energi- og Forsyningsudvalg, har du her muligheden for at præsentere en problemstilling, et projekt eller en holdning til et emne, I brænder for inden for klima- og energiområdet.
Formålet er, at udvalget kan tage viden, input og synspunkter med videre i sit arbejde, og at deltagerne får lejlighed til at opleve, hvordan det foregår, når et udvalg tager imod deputationer.
Følgende organisationer og foreninger vil deltage i foretræde for udvalget:
Gate21 om handling på de forbrugsrelaterede udledninger
FOA om barrierer for den grønne omstilling i kommunernes institutioner
KLAR Forsyning, EOn og Næstved Fjernvarme om en deadline for udfasning af gas i private hjem
Fra Folketingets Klima-, Energi- og Forsyningsudvalg deltager følgende medlemmer:
Rasmus Horn Langhoff (S)
Marianne Bigum (SF)
Signe Munk (SF)
Henrik Frandsen (M)
Frederik Bloch Münster (KF)
Søren Egge Rasmussen (EL)
Torsten Gejl (ALT)
Theresa Scavenius (UFG)
Arrangør: Folketingets Klima-, Energi- og Forsyningsudvalg
En kunstnerisk beskrivelse af de følelser vi som mennesker går med – når vi i hverdagen støder på klima- og bæredygtighedsudfordringerne – og samtidig et håb, der knytter sig til det, at gøre noget. Mød 128 unge forenet i musik, dans og teater og deres stærke følelser for, at NU, SKAL DER HANDLES!
Tid & Sted:
11:45 – Foran Forsamlingshuset
13:45 – På Havnegade v/KulturØen
15:45 – Nytorv v/Grøn
Arrangør: Viby Efterskole
Få dine grønne guldkorn med i en klimarap!
Har du grønne guldkorn om, hvordan man øger bevidstheden om mere bæredygtigt forbrug – og vil du have dem med i en klimarap? Så kom forbi og giv dit bidrag til sangen ”Genskab med Genbrug”, som den odenseanske rapper, Mekugi, har skrevet i samarbejde med Odense Renovation. Mekugi vil bruge dit input til at skrive tredje vers af sangen, som bliver opført på KulturØ-scenen på KulturØpladsen kl. 17.00.
Del dine guldkorn på følgende tider og steder:
12.45-13.00 Ved Café Razz/Orange
13.45-14.00 Ved Sinatur Mad & Mødested, nær Pink Scene
14.45-15.00 Ved Prisme
15.45-16.00 Torvet ved Street Food markedet
17.00-17.30 Hør klimarappen live på Kulturøens scene ved Fællesscenen
Arrangør: Odense Renovation A/S
Bliv klogere på fremtidens teknologiske løsninger – og hør, hvordan du kan få tilskud til lige netop din grønne teknologiløsning.
Der uddeles sammenlagt over en halv milliard kroner om året fra de tre udviklings- og demonstrationsprogrammer EUDP, GUDP og MUDP. De mange millioner går til udvikling af en bred vifte af nye energi-, fødevare- og miljøteknologiske løsninger.
Programmerne er således med til at finansiere en lang række teknologier, der bliver afgørende for den grønne omstilling.
Deltagere:
Energiteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP)
Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP)
Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (MUDP)
Visibuilt ApS
Engineering Consulting Corporation
Lars Villadsgaard Toft.
Arrangør: Energiteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP), Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP), Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (MUDP)
Hvorfor udtagning og hvordan v/ Marianne Kristensen (VELAS).
Sted: Bod nr. 14: KL, Landbrugsstyrelsen, Miljøstyrelsen, Naturstyrelsen, SEGES, Landbrug & Fødevarer samt AU – Institut for Agroøkologi
Hvad ville der ske, hvis håbefulde fortællinger som fx. Jakob Martin Strids ‘Den fantastiske bus’ kom til at fylde mere i vores bogreoler? Forskning tyder på, at menneskers evne til at forestille sig en lysere fremtid spiller en afgørende rolle i forhold til at skabe håb og handlekraft.
Professor Sara Mosberg Iversen og videnskabelig assistent Dikte Reeh Andersen fra Syddansk Universitet fortæller om genren Solarpunk, og alle der har lyst kan tegne og skrive bidrag til en mini-udstilling, der vokser i løbet af Klimafolkemødet.
Læs om Syddansk Universitets forskningscenter CUHRE https://vildemiddelfart.dk/cuhre-paa-oe2/
Tidspunkter:
Torsdag 11-12 og 14-15
Fredag 12-13 og 15-16
Lørdag 10-11
Deltagere:
Sara Mosberg Iversen, Professor, Syddansk Universitet
Dikte Reeh Andersen, videnskabelig assistent, Syddansk Universitet
Arrangør: Syddansk Universitets forskningscenter CUHRE
Skal vi droppe kødet i gymnasiets kantine, have låne-el-biler på uddannelsesinstitutioner i yderområderne eller have en fast tøj-bytte-dage i skolens aula? Det vrimler med forslag til klimaløsningen, når de unge sætter dagsordenen på baggrund af undervisningsforløbet RYK Klimaet. De unge debatterer klimaløsninger med eksperter og beslutningstagere.
Deltagere:
Lise Coermann Nygaard, Ungeklimarådet og FN Ungdomsdelegat
Elever fra Nordfyns Gymnasium
Elever fra Hjørring Gymnasium
Charlotte Autzen, specialkonsulent, SDU Climate Cluster
Moderator: Julie Lindegaard, journalist
Arrangør: Klimafolkemødet
Thursday 29/8 | 14.00 – 14.30 | Blue stage
The Municipality, where Air is Taxed
After the ”Energiewende”, the energy change, many citizens in Schleswig-Holstein established a form of cooperative society.
In some municipalities, the politicians were especially progressive and used the new potential. That was also the case in Klixbüll. The former Mayor Werner Schweizer lives in a house emitting a CO2 deficit. He is, like many other inhabitants of the municipality, co-owner of windmills, owner of solar cells and other renewable energy.
There is also established a “SoLaWi”, community-supported agriculture, which Werner Schweizer will explain further in his talk.
Participants:
Werner Schweizer, former Mayor of Klixbüll
Moderator: Niels Ole Krogh, Journalist, Flensborg Avis
Organizer: Klimafolkemødet
With support from Interreg Deutschland-Danmark
Prøv en miniudgave af en litterær folkehøring med forfatter Peder Frederik Jensen og Albertslund Bibliotek. Giv naturen en stemme, når vi lader eksperter og forfattere give nye bud på, hvordan vi kan og må forstå naturen og vores plads i verden. Og derigennem passe bedre på kloden.
Temaet er VAND, fortolket af forfatter Peder Frederik Jensen, der i teksten ‘En spade er ikke bare en spade’ skrevet til Albertslund Bibliotek, peger på nødvendigheden i håndens arbejde, når vandet kommer piblende, som det fx gjorde i flodbølgen i 1872 over Syddanmark – en begivenhed, der uden tvivl kan komme tilbage med klimaforandringerne, og som har inspireret forfatteren til at skrive romanen Rans vilje fra 2023.
Som publikum får vi også selv lov til at komme til orde og blive klogere sammen, når arrangementet afsluttes med en workshop, hvor vi vender forfatterens tekst og forskerens oplæg. I fællesskab kan vi bruge litteratur og viden til at give naturen en stemme i vores bevidsthed og i vores samfund – og blive mere forbundne. Du kan også høre mere om folkehøringerne som idé, og hvilken rolle litteraturen kan spille i den bæredygtige omstilling – og hvordan du får litterære folkehøringer til din by – ved projektleder Ditte Nesdam-Madsen fra Albertslund Bibliotek.
Dette er en mindre udgave af en række arrangementer på Albertslund Bibliotek og Glostrup Bibliotek ifm. udviklingsprojektet De litterære folkehøringer, der i 2023 blev lavet i samarbejde mellem Albertslund Bibliotek, Glostrup Bibliotek, CapE – Center for Applied Ecological Thinking, Bedsteforældrenes Klimaaktion, Verdensmålcenteret Albertslund & Dansk Naturfredningsforening Glostrup og er støttet af Bibliotekernes udviklingspulje.
En del af litteraturfestivalen ORDBÆLT arrangeret af Albertslund Bibliotek i samarbejde med Middelfart Kultur & Bibliotek.
Arrangør: Albertslund Bibliotek og Middelfart Kultur & Bibliotek
1000vis af SMV’ere får sved på panden, når de skal kunne redegøre for ESG-adfærd på MANGE områder + lykkes med ESG-forandringer, dokumentation og kommunikation!
Glæd dig til et erfarings-boost fra Thomas ’VovemoD’, som er vanebryder, TEDx-taler og opfinder af strategisoftwaren, Habitura ESG. Skal ESG bare overstås? Eller er det starten på en ny virksomhedskultur, som samler ledelse & medarbejdere?
Moderator: Thomas ‘VovemoD’ Lütken, Direktør for Habitura ESG + Vanebrudspalæet
Arrangør: Vanebrudspalæet
Der er kamp om arealerne. Vi skal udtage organiske jorde. Vi skal have plads til store vedvarende VE anlæg, for at vi har energien til en grønnere fremtid. Vi skal have plads til (meget) mere natur og sikre, at biodiversiteten forbedres. Og så skal vi sikre en social balance i den grønne energiomstilling. Det skaber et krydspres, og vi skal sammen finde en vej for balancere alles behov og give rum til klimahandling. Rambøll har inviteret offentlige og private samarbejdspartnere til at mødes om et “fælled” på havnen i Middelfart, for at vi sammen med Klimafolkemødets deltagere, kan øve os i den konstruktive dialog om, hvordan vi balancerer behovet for mere land til vedvarende energi (inklusiv Ptx anlæg), lokale borgere, erhvervsinteresser og biodiversiteten i naturen. Arrangementet starter med et kort indlæg fra vores videnspartner Concito, som vil sætte rammen for “spillet”. Herefter følger korte positionsindlæg fra Billund Kommune, Better Energy, Danmarks Naturfredningsforening, og Landbrugets videnscenter SEGES, som på 2 min hver især vil opridse deres udgangspunkt. Herefter vil deltagerne blive delt ind i hold, som repræsenterer de forskellige udgangspunkter for samtalen. Forhandlingerne ledes af 1-2 repræsentanter fra Rambøll som vil forsøge at lede deltagerne hen mod en model for videre samarbejde. Formålet er, at deltagere og tilhørere gennem spørgsmål, fakta, dilemmaer, diskussioner og kompromiser udvider deres forståelse af kompleksiteten, der er til stede i kampen om arealerne. Fælledforhandlingen skal lede til et sæt råd, som deltagere og andre interesserede kan tage med sig hjem til deres lokalområde.
Arrangør: Rambøll Mangement Consulting
Gennem to år har Fyns Grafiske Værksted og Naturstemt arbejdet sammen om en række workshops på tværs af generationer, med naturen og grafisk fortolkning af selverfarede naturoplevelser som omdrejningspunkt. Workshopsene sigtede mod at formidle muligheder for at danne nye udgangspunkter for at relatere til naturen, og sig selv som natur, gennem brugen af sanseapparatet, kropsbevidsthed og det at arbejde taktilt og kunstnerisk med materialer og grafisk håndværktøj.
Vi holder workshops i tre dage, en om workshops formiddag og en workshop om eftermiddagen i et telt ved den gamle havn. En workshop er todelt og vil bestå af henholdsvis en meditativ naturoplevelse samt skitsering ved vandet og efterfølgende grafisk arbejde i teltet. Varigheden på en workshop er ca. 2,5 time.
Tilmelding:
Deltagelse er gratis, men kræver tilmelding til workshoppen for den dag, du vil deltage (linket åbner i et nyt faneblad)
Sted: Teltet overfor Café Razz/Orange i retning mod Gl. Havn.
Arrangør: Fyns Grafiske Værksted
Få en introduktion til videoinstallationen Breathing Coral. Hør hvordan Maja Friis og koralforskere fra København Universitet har arbejdet tæt sammen for at skabe en visuel formidling af korallernes eksistens. Igennem 2,5 m høje videoportrætter af korallerne følger vi deres liv og unikke biologi. Igennem 2,5 m høje videoportrætter af korallerne følger vi deres liv, unikke biologi og respons på klimaforandringerne.
Breathing Coral er støttet af Carlsbergfondet. Arrangeret af Visual Science i samarbejde med Middelfart Kultur & Bibliotek.
Sted: Tænketanken, 1. sal biblioteket på KulturØen
Arrangør: Visual Science og Middelfart Kultur & Bibliotek
Kom med på sejltur og hør om havmiljøet i de kystnære havområder i Danmark. Havmiljøet kræver klimahandling nu. EU er en vigtig medspiller i kampen for at redde livet i havet.
På turen vil du kunne høre om SF’s politik på området.
Otte sejlture med M/S Marianne i løbet af de tre dage. På hver tur er der plads til 12 passagerer.
Billetter er gratis, dog opkræves et mindre reservationsgebyr. Bestil billetter her
Sted: M/S Marianne, kajen bag Cafe Razz.
Sejlplan:
Torsdag og fredag: Kl. 12:00, 14:00 og 16:00
Lørdag: Kl. 12:00 og 14:00
Arrangør: SF
Middelfart Gymnasium og HF’s naturfagslærere ved alt om grøn energi, for de arbejder til dagligt med vindmøller, brintbiler og solceller i skolens laboratorier.
Men hvordan virker teknologien egentlig i praksis? Hvordan bliver vind til strøm, og hvordan kan en bil køre på brint? Kom forbi og prøv gymnasiets minimodeller, hvor du kan lave ægte grøn energi og lære, hvad der i virkeligheden er på spil.
Workshoppen gennemføres med økonomisk støtte fra Trefor.
Arrangør: Middelfart Gymnasium & HF
På relativt kort tid har menneskelig aktivitet forstyrret planetens balance i en sådan grad, at konsekvenserne nu mærkes over hele kloden. Masseuddøen af plante- og dyrearter, udpint landbrugsjord, pesticider i drikkevandet, iltsvind i fjorde og havområder, samt klimaforandringer med stigende varmerekorder og ekstreme vejrfænomener er blot nogle af de alvorlige resultater.
Du kan være med, når Landsforeningen Praktisk Økologi faciliterer en proces, hvor eksperter sammen undersøger bæredygtige forvaltningsprincipper og udvikler et manifest for den regenerative have. Dette manifest skal fungere som et praktisk værktøj for haveejere, der ønsker at gøre en forskel ved at skabe positive forandringer i deres egne haver og inspirere deres omgivelser med konkrete, bæredygtige handlinger.
Haven er et ideelt rum til læring og forståelse af vores planet. Den regenerative have kan blive en kilde til inspiration, uddannelse og forandring. Ved at forstå de naturlige processer i havens økosystem bliver det tydeligt, at vores planet i øjeblikket forvaltes på en ubalanceret og kortsigtet måde.
Arrangør: Landsforeningen Praktisk Økologi
Især konceptet DK2020 har været startskuddet til de stigende antal klimapartnerskaber mellem landbrug og kommuner. Samtidig er der også en spirende trend i samfundet om, at vi ikke kan løse klimakrisen alene. Heller ikke i landbruget. Men er det en kommunal opgave at lave klimapartnerskaber? Eller er det en ny trend? Kommunerne er ikke myndighed på klimaområdet, alligevel laver de bindende klimaplaner for landbrugsområdet – hvorfor?
Deltagere:
Peter Sørensen, Borgmester Horsens Kommune
Christian Jensen, Formand i Landboforeningen Kronjylland
Moderator: Cathrine Valter Reinert
Arrangør: Landbruget
8-10% af den globale energi kommer fra vores forbrug af digitale teknologier, mens 2-4% of vores CO2-udledning kommer herfra. I Danmark er befolkningens internetforbrug blevet stadigt mere intensivt takt i takt med at bredbåndskapaciteten er blevet mere udbygget. Vi streamer og downloader data som aldrig før og ifølge Danmarks Statistik er datatrafikken på blot fem år mere end fordoblet. Oveni er vi nu trådt ind i anden fase af digitaliseringen med kunstig intelligens og internet i ting, og der er derfor god grund til, at vi forholder os til, hvordan vi kan gøre vores dataforbrug mere bæredygtigt. Så data og digitalisering kan bidrage til at imødegå klima- og miljøkrisen i stedet for at forværre den.
Workshoppen faciliteres af Lotte Nyboe fra konsulenthuset insearch som har to dataeksperter med på scenen: Francois Picard er softwareingeniør og seniorspecialist hos Teknologisk Institut. Lotte Nyboe sætter rammen, mens de to dataeksperterne gør os klogere på, hvor stort et aftryk vi sætter på klima og miljø, når vi streamer, bruger Chat GPT, downloader og gemmer filer mv. Der vil undervejs også være fokus på al vores hardware, som også sætter et betragteligt aftryk på vores klode.
Som take-away får I dataeksperternes råd til, hvordan vi derhjemme og på arbejdet helt enkelt kan nedsætte vores aftryk fra hverdagens dataforbrug. Det behøver slet ikke at være svært, men kræver, at vi er bevidste om, at klimasynden også er digital.
Deltagere:
Francois Picard, softwareingeniør og seniorspecialist hos Teknologisk Institut
Moderator: Lotte Nyboe, CEO og indehaver af insearch
Arrangør: Konsulenthuset insearch.dk
Hvordan kan kommune og lokalområde gå i dialog med VE-opstiller, så vi både får grøn energi og sikrer at lokalområdet kommer styrket ud af at blive nabo til en energipark? Sammen med Hedensted Kommune kommer vi med et bud på en drejebog for dialogen og samarbejdet mellem lokalområdet, kommunen og VE-opstiller. Hedensted Kommune har i 2024 – sammen med EnergiTjenesten og Kim Tobiasen Rådgivning, faciliteret dialogen mellem borgere og VE-opstiller i Sindbjerg Sogn.
Deltagere:
Kathrine Halby Petersen, leder af Klima i Hedensted Kommune
Carsten Vejborg, energirådgiver og faglig chef, EnergiTjenesten
Moderator: Kirstine Simoni Faurholt, daglig leder af EnergiTjenesten
Arrangør: EnergiTjenesten
Kan vi skabe positive fællesskaber om grøn omstilling fremfor modstand og frustration, også dér, hvor elmaster og højspændingsstationer fylder mest? Det er en bunden opgave, for frem mod 2030 er der brug for 2700 flere kilometer elnet. Det fylder i landskaber og i baghaverne rundt omkring i det dejlige danske land. Kun sammen kan vi finde de gode veje. Kom og deltag med dine holdninger og ideer til, hvordan vi bedre kan sikre vigtige hensyn til lokale interesser, når anlæg skal bygges – samtidigt med, at vi får grøn omstilling til tiden. Et stærkt kommentatorpanel fortæller indledningsvist om deres perspektiv og kommenterer undervejs i workshoppen på de ideer, publikum kommer med.
Deltagere:
Jeanette Andersen, medlem af Ungeklimarådet, elektriker og næstformand for Dansk El-forbund Ungdom
Johannes Lundsfryd, borgmester i Middelfart Kommune
Sara Sikkersoq Jensen, nabo til Energinets omformerstation i Revsing ved Vejen
Arrangør: Energinet
Fællesskaber giver energi til lokalsamfundet. Det gælder i energifællesskaber,
projekter med nærvarme og i lokale indkøbsforeninger. Her gror den grønne omstilling nede fra og gør lokalsamfundet mere attraktivt.
Hvordan kommer man i gang, hvordan holder man gejsten oppe, og hvordan får man realiseret et projekt med solceller eller nærvarme?
Hør eksempler fra hele landet og kom gerne med dit eget.
Deltagere:
Bjørn Kassø Andersen, Nørre Snede Energifællesskab
Gunnar Boye Olesen, Andelssamfundet Hjortshøj
Michael Desveaux, Eneergifællesskabet Haastrup
Tyge Mortensen, Rudme Grønne Nabofællesskab
Moderator: Stener Glamann, Tankegang
Arrangør: Energibyerne, Grønne Nabofællesskaber & Miljøorganisationen VedvarendeEnergi
Klimakrisen kalder på forandring, og vi skal gentænke det gode liv. Men hvordan ser et bæredygtigt samfund ud i 2050, hvordan bliver vejen derhen, og hvordan kan dette samfund skabe rammerne for et godt og meningsfuldt liv for den enkelte dansker? Til at starte netop den samtale inviterer vi to forskere fra Københavns Universitet og to medarbejdere fra henholdsvis Hjørring og Københavns Kommune, som alle beskæftiger sig med klimaforandringer og samfundsudvikling. Vi beder dem om at kigge ind i krystalkuglen og give deres bud på mulige veje hen til et mere bæredygtigt samfund, der både gavner mennesker og andre arter. Til sidst skal vi sammen i teltet prøve at sætte ord på vores drømme og ønsker for et bæredygtigt og attraktivt samfund i fremtiden.
Bag arrangementet står Dronning Marys Center, der er et videnscenter sat i verden for at skabe samfundsforandring gennem samarbejde mellem forskning og praksis.
Deltagere:
Lars Tønder, Professor, Institut for Statskundskab, Københavns Universitet
Inge-Merete Hougaard, Postdoc, Institut for Antropologi, Københavns Universitet
Vedushan Ratnasingam, projektleder i Klimasekretariatet i Teknik- og Miljøforvaltningen, Københavns Kommune
Repræsentant fra Hjørring Kommunes Klimahandlingsplan
Arrangør: Dronning Marys Center
Nationalmuseets Bonavista holder åbent skib. Her kan alle komme ombord og rundt på skibets dæk, lastrum og høre historierne om Skonnerten.
Arrangør: Nationalmuseet & UngHolbæk
I dette vidensoplæg får publikum et indblik i to nye store dansk-tyske klimatilpasningsprojekter. Professor Sebastian Mernild fra SDU Climate Cluster leder begge projekter og vil sammen en række forskellige deltagere fra projekterne fortælle, hvad der skal til for at udvikle klimarobuste løsninger i en region, der går på tværs af landegrænser, som hverken vind eller vejr respekterer. Projekterne, der spiller tæt sammen, er finansieret af det dansk-tyske Interreg-samarbejde under EU og involverer bl.a. kommuner, virksomheder, vidensinstitutioner og borgere. Projekterne fokuserer både på udvikling af konkret klimainnovation og på forståelse af de politiske rammer, der kan fremme henholdsvis hindre hurtig klimahandling. Projekterne gik i gang 1. marts 2024 og løber over tre år.
Deltagere:
Sebastian Mernild, Professor og Leder af SDU Climate Cluster
Arrangør: SDU Climate Cluster
Hvornår er noget grønt? Vi tager en god, rolig og nuanceret samtale med tidligere formand for Concito Connie Hedegaard og Arla og hører dem drøfte, hvordan man på en god måde kan fortælle om afgørende, klimavenlige fremskridt i fødevarebranchen uden at bilde nogen ind, at gulerødder bliver til grise eller at køer i Danmark og Indien kender hinanden. Lyt dig ind i nuancernes rum, hvor vi bliver klogere ved at anerkende det komplekse. Et rum, hvor fordommene må vente udenfor døren og viljen til fremgang er i fokus.
Deltagere:
Connie Hedegaard
Arla
Moderator: LF
Arrangør: Landbruget
Energifællesskaber er spirende fællesskaber, hvor stedets/lokalbefolkningens muligheder, interesser og for at producere, forbruge, lagre energi kommer fra bottom-up tilgang.
Hvordan flugter lokale initiativer med kommunal planlægning, hvor kommuner og stat i øvrigt selv leder efter Yes In My Backyard modeller?
Sammen formulerer vi oplæg til ministeren – du kan være medunderskriver!
Mød Laila Kildesgaard, Steder skaber folk, Rune Baastrup, Democracy X, Stine Helles, Klimabevægelsen.
Deltagere:
Laila Kildesgaard, Steder skaber folk,
Rune Baastrup, Democracy X,
Sten Mortensen, Stevns Energifællesskab
Moderator: Morten Mejsen Westergaard
Arrangør: Energifællesskaber Danmark
Få dine grønne guldkorn med i en klimarap!
Har du grønne guldkorn om, hvordan man øger bevidstheden om mere bæredygtigt forbrug – og vil du have dem med i en klimarap? Så kom forbi og giv dit bidrag til sangen ”Genskab med Genbrug”, som den odenseanske rapper, Mekugi, har skrevet i samarbejde med Odense Renovation. Mekugi vil bruge dit input til at skrive tredje vers af sangen, som bliver opført på KulturØ-scenen på KulturØpladsen kl. 17.00.
Del dine guldkorn på følgende tider og steder:
12.45-13.00 Ved Café Razz/Orange
13.45-14.00 Ved Sinatur Mad & Mødested, nær Pink Scene
14.45-15.00 Ved Prisme
15.45-16.00 Torvet ved Street Food markedet
17.00-17.30 Hør klimarappen live på Kulturøens scene ved Fællesscenen
Arrangør: Odense Renovation A/S
Årets vinder af KL’s klimapris, Assens Kommune og Vandcenter Syd løfter sløret for hvordan de samarbejder om udtagning af landbrugsjord, og Urland perspektiverer relevansen af samarbejdet og Assens Modellen i forhold til endnu flere hastende samfundsmål i den grønne omstilling
Deltagere:
Jannik Seslef
Troels Kærgård Bjerre
Helga Grønnegaard
Moderator: Rasmus Dalhoff Skaar
Arrangør: Middelfart Kommune
Hvordan når vi klimamålet i 2050? Det spørgsmål har Klimarådet undersøgt i deres seneste analyse. Kom og hør formand Peter Møllgaard fortælle om mulige fremtidsscenarier, der på forskellige måder gør brug af både ny teknologi og nye vaner. Efter præsentationen vil der mulighed for at stille spørgsmål til scenarierne og arrangementet slutter med en afstemning, hvor publikum stemmer om, hvilket scenarie de helst ser blive til virkelighed.
Arrangør: Klimarådet
Thursday 29/8 | 15.00 – 15.30 | Blue stage
The Reusable House
Marius Bierig is one of Germany’s pioneers in the field of sundried bricks and other ecological building materials.
For more than 30 years, the engineer has been working on a solution to reuse the materials from a house after a hundred years. Now he has succeeded with the firm “ProLehm” and in Flensburg, all the necessary pieces are produced.
Marius Bierig also works in a global context. Some of his companies are placed in Ethiopia. He had developed a clay oven, which through pyrolysis produces biochar. Biochar can be used to store CO2 in clay building materials.
Participants:
Marius Bierig, ProLehm
Henrik Bisp, Videncentret Bolius
Moderator: Niels Ole Krogh, Journalist, Flensborg Avis
Organizer: Klimafolkemødet
With support from Interreg Deutschland-Danmark
Kom og hør, hvad politikerne svarer, når vi stiller dem spørgsmål, der er indsamlet fra borgerne på forhånd.
Vi får her svar på, hvor langt politikerne vil gå for klimaet. Hvad der står i vejen for de store klimabeslutninger, og hvad politikerne tror, venter forude.
Du kan i løbet af interviewet give din mening til kende og på den måde viser de danske klimapolitikere, hvad du mener om, hvad de egentlig vil med klimaet.
Spørgsmålene til politikerne indsamles og udvælges af Klimafolkemødet gennem Klimafolkemødets sociale medier.
Kom og vær med i det levende klima-demokrati
Deltagere:
Martin Lidegaard (Rad. V.)
Moderator: Gerd Maria May, klimajournalist, Room of Solutions
Arrangør: Klimafolkemødet
Vi dykker ned i Aalborg Kommunes koncepter klimatilsyn og klimapartnerskaber. Hvor vi tager udgangspunkt i virksomhedernes dagligdag, og hvor vi agerer sparringspartnere frem for kontrollanter. Vi har fokus på konkrete handlinger, der giver værdi både for virksomhederne og med CO2 reduktion som et væsentligt parameter. Derudover løfter vi samtalen op og får DI til at sætte nogle ord på samarbejdet set ude fra, og hvilke perspektiver det kan give virksomhederne.
Deltagere:
Anne Højer Simonsen, Vicedirektør i DI
Mette Larsen, teamleder Klimaalliancen Aalborg
Morten Hybertz Bak, Adm. direktør S.P. Jensen
Moderator: Anna-Marie Elmkær Chwastek, Klimakoordinator, KlimaNord
Arrangør: Aalborg Kommune
Hvordan kan ESG hjælpe virksomheder i gang med deres bæredygtighedsindsats?
VIA University College bruger ESG som grundlag for sin bæredygtighedsstrategi og som genvej til nye vaner. Få indblik og inspiration, når professionshøjskoledirektør Kirsten Suhr Bundgaard deler ud af erfaring om, hvordan ESG kan blive nærværende og værdiskabende for både medarbejdere, ledelser og omverdenen.
Deltagere:
Kirsten Suhr Bundgaard, professionshøjskoledirektør, VIA University College
Arrangør: VIA University College
Kom med i maskinrummet, når URBAN POWER og Rådet for Bæredygtigt Byggeri afholder BYSTART-workshops på byudviklingsområder i Esbjerg, Randers, Kolding og Middelfart. Workshoppen foregår i samarbejde med kommunernes planlæggere, arkitekter og eksperter. Her får du mulighed for at se på eller være med, når vi sammen drøfter og afdækker potentialer og udfordringer for bæredygtighed i de fremtidige byudviklingsområder.
Om BYSTART
De vigtigste beslutninger om byudvikling og bæredygtighed skal tages meget tidligt i processen. Disse beslutninger er afgørende for ca. halvdelen af et byområdes klimapåvirkning og påvirker også den miljømæssige, sociale og økonomiske bæredygtighed.
Med brug af dialogværktøjet BYSTART bliver byudviklingens parter klædt på, så de vigtigste beslutninger om bæredygtighed kan blive truffet, før det er for sent. BYSTART er udviklet af Rådet for Bæredygtigt Byggeri og Urban Power og er frit tilgængelig til brug for alle, der arbejder med byudvikling.
Arrangør: Urban Power & Rådet for Bæredygtigt Byggeri
Middelfart Gymnasium og HF’s naturfagslærere ved alt om grøn energi, for de arbejder til dagligt med vindmøller, brintbiler og solceller i skolens laboratorier.
Men hvordan virker teknologien egentlig i praksis? Hvordan bliver vind til strøm, og hvordan kan en bil køre på brint? Kom forbi og prøv gymnasiets minimodeller, hvor du kan lave ægte grøn energi og lære, hvad der i virkeligheden er på spil.
Workshoppen gennemføres med økonomisk støtte fra Trefor.
Arrangør: Middelfart Gymnasium & HF
I dette handlingsoplæg vil vi afsløre hvorfor top-down tech fixes ikke er vejen frem mod en grøn, retfærdig fremtid. Omstillingen trækkes i langdrag af politiske forslag, som ikke gør noget ved klimakrisen nu og her. Mange ‘løsninger’ bygger fortsat på udbytning af mennesker i andre dele af verden og er grundlæggende uretfærdige. Vi vil også snakke om, hvordan reel klimaløsning ser ud: Borgerdrevet, demokratisk og altid med fokus på retfærdighed for alle involveret. Vi vil bringe eksempler fra de bevægelser og organisationer vi samarbejder med i det globale syd og fortælle om deres kampe for demokratiske og retfærdige klimaløsninger.
Deltagere:
Birgitte Diget, aktivist i Global Aktion
Kirsten Kværnø, aktivist i Global Aktion
Moderator: Amanda Büchert, projekt- og partnerskabsmedarbejder i Global Aktion
Arrangør: Global Aktion
Hvad er tørke? Hvor meget tørke kommer vi til at se i fremtiden, og hvordan påvirker det os? Hvordan prioriterer vi, når vand er en kritisk ressource?
Deltagere:
Mark Payne, Klimaforsker ved DMI
Jørgen E. Olesen, AU, terrestrisk økologi/produktion
Uffe Gangelhoff, Vandcenter Syd
Theis Kragh, SDU
Moderator: Karsten Arnbjerg-Nielsen, Klimaforsker ved DMI
Arrangør: DMI
Er avokado en større klimasynder end svin og ost? Hvis du skal gøre én ting for klimaet, hvad batter så bedst?
Kom og vær med, når vi sammen punkterer sejlivede myter, finder hoved og hale i klimavenlige valg og får svesken på disken om det egentlig er det hele værd? Den spritnye klimaklub Shift præsenterer Klimaquizzen, hvor du får smag for klimahandlingens mange fortrinligheder.
Moderator: Emil Kragh, vært for Shift i Danmark og medstifter af cirka cph
Arrangør: Shift Danmark (i samarbejde mellem cirka cph, Bæredygtig Herning og Huset No. 7)
Og hvornår er tøj ikke affald? Hvor god er du til at bruge dit tøj, og hvor lang tid tror du, du kan forlænge dets levetid? Tag med rundt i tøjets kredsløb og lær, hvad du kan gøre for at forhindre, at det bliver affald. Hvornår er tøj klar til din kommunale genbrugsbeholder, og hvem afgør dets skæbne? Vi giver 5 bud på, hvordan vi sikrer tøj et langt liv med masser af brugsglæde. Tøj længe leve!
Deltagere:
Anne Louise Bang, VIA University College
Trine Skødt, Det Kongelige Akademi
Mette Dalgaard Nielsen, Det Kongelige Akademi
Rikke Bech, NewRetex
Lina Katan, Brancheforeningen Cirkulær
Poul-Erik Jørgensen, VIA University College
Moderator: Tennae Rix Kristensen, Bæredygtig Herning
Arrangør: Bæredygtig Herning, Det Kongelige Akademi & VIA University College
Hvad kan man som kommune gøre, for at engagere borgere som grønne ambassadører? Hvordan kan ambassadør-initiativer støtte op om bæredygtig omstilling? Og hvordan kan man give ambassadørerne ejerskab over kommunale projekter? I denne talk præsenteres en række praksiseksempler på, hvordan man som kommune kan arbejde med at engagere frivillige grønne ambassadører.
Deltagere:
Ane Kollerup Nielsen, Specialkonsulent, Teknik og Miljøforvaltningen, Københavns Kommune
Søren Kikkenborg Pedersen, projektleder hos Teknik og Miljøforvaltningen, Københavns Kommune
Fatima Mahmoud Awad, Underviser hos Bæredygtig Generation, Københavns Kommune
Thomas Skaarup Østergaard, Klima- og energiplanlægger, Hørsholm Kommune
Arrangør: Behave Green
Dilemmaer ved grøn omstilling og investering: Er solceller, elbiler og vindmøller altid grønne og ansvarlige? Hvordan bliver de produceret, hvordan udvindes materialerne og kan de genanvendes?
Deltagere:
Anna Maria Fibla Møller, Chef for ansvarlige investeringer i AP Pension
Thomas Meinert Larsen, Klimabevægelsen, Ansvarlig Fremtid
Mark Nathansen, klima- og miljøudvalget, Radikal Ungdom
Rune Møller Christensen, Klima- og miljøordfører, Venstres Ungdom
Moderator: Henrik Hahn-Nissen, CEO Influenter A/S
Arrangør: AnsvarligFremtid (Klimabevægelsen), AP Pension & Influenter A/S
Vil stegt flæsk med persillesovs for evigt være vores nationalret? DRs klimaprogram Jorden Kalder testede i foråret få hundrede meter fra klimafolkemødets fællesscene, om Middelfart Rådhus kunne udskifte frikadeller og oksesteg med daal og veggiebolognese. Vi har inviteret kantinelederen på scenen for at høre, hvordan det går, nu hvor kameraerne er slukkede.
Vært og korrespondent Thøger Kirk ser sammen med klimapsykolog Solveig Roepstorff nærmere på vores vaner, og hvorfor de er så forbandet svære at ændre.
Hvis ikke du har set DRs klima- og naturprogram Jorden Kalder, så har du her lidt lektier: start med afsnit 9 ‘Nye bønner på suppen’.
Deltagere:
Thøger Kirk, Vært og korrespondent, DR
Frederik Svaneborg, Tilrettelægger, DR
Solveig Roepstorff, Klimapsykolog
Stefan Ravnholt, kantineleder, Middelfart Rådhus
Arrangør: DR
Drivhusgasudledninger i dag fører til mærkbare konsekvenser i fremtiden. Ved udgangen af dette århundrede står Middelfart sandsynligvis med en halv meters havniveaustigning! Hvordan kommer man frem til det tal? Vi forklarer, hvordan forskerne forudsiger fremtidens klima med modeller, usikkerheder og udledningsscenarier.
Deltagere:
Anette Dissing, Klimarådgiver ved DMI
Arrangør: DMI
Debat om klimatilpasning i byer.
Deltagere:
Virksomhedsejer Lea Hjelholt, Green Solutions, miljørådgivning
Jan Erik Hansen, Rødovre Kommune, leder af vejdrift
Morten Korsgaard, WSP, civilingeniør og projektleder
Moderator: Ingeniør Bjarne Rasmussen
Arrangør: Middelfart Kommune
Selvom vi bekymrer os om klimaet, kan det være svært at omsætte denne bekymring til handling. Fakta alene er sjældent nok til at ændre vores vaner – men hvad hvis vi kunne opleve global opvarmning på nært hold? Ved at give os en oplevelse af, hvordan vores handlinger påvirker miljøet, åbner virtual reality op for en ny form for kommunikation, der kan overvinde den almindelige klimakommunikation.
Deltagere:
Adéla Plechatá, Post Doc, institut for psykologi
Arrangør: Københavns Universitet, Det samfundsvidenskabelige fakultet
Thursday 29/8 | 15.45 – 16.15 | Blue stage
The Sustainable Village Hürup
Boben Op is the name of a community in Hürup by Flensburg. The community has during two decades contributed to the sustainability by unifying the local volunteers. The work includes a Tiny House neighbourhood, local district heating through sustainable energy, a common garden, car sharing, repair café and climate-friendly agriculture.
The farmer and agronomist Henning Knutzen has been a part of the project from the beginning. He works with 30 other farmers on carbon retention in the soil. It is a no-till agriculture, where microorganism, earthworms and organic materials take part in a cycle, which is not destroyed by tilling. Henning Knutzen is a pioneer in this field, and his talk will have focus on the local engagement and especially on humus positive effect on the climate.
Participants:
Henning Knutzen, Boben Op
Moderator: Niels Ole Krogh, Journalist, Flensborg Avis
Organizer: Klimafolkemødet
With support from Interreg Deutschland-Danmark
En kunstnerisk beskrivelse af de følelser vi som mennesker går med – når vi i hverdagen støder på klima- og bæredygtighedsudfordringerne – og samtidig et håb, der knytter sig til det, at gøre noget. Mød 128 unge forenet i musik, dans og teater og deres stærke følelser for, at NU, SKAL DER HANDLES!
Tid & Sted:
11:45 – Foran Forsamlingshuset
13:45 – På Havnegade v/KulturØen
15:45 – Nytorv v/Grøn
Arrangør: Viby Efterskole
Få dine grønne guldkorn med i en klimarap!
Har du grønne guldkorn om, hvordan man øger bevidstheden om mere bæredygtigt forbrug – og vil du have dem med i en klimarap? Så kom forbi og giv dit bidrag til sangen ”Genskab med Genbrug”, som den odenseanske rapper, Mekugi, har skrevet i samarbejde med Odense Renovation. Mekugi vil bruge dit input til at skrive tredje vers af sangen, som bliver opført på KulturØ-scenen på KulturØpladsen kl. 17.00.
Del dine guldkorn på følgende tider og steder:
12.45-13.00 Ved Café Razz/Orange
13.45-14.00 Ved Sinatur Mad & Mødested, nær Pink Scene
14.45-15.00 Ved Prisme
15.45-16.00 Torvet ved Street Food markedet
17.00-17.30 Hør klimarappen live på Kulturøens scene ved Fællesscenen
Arrangør: Odense Renovation A/S
De seneste år har atomkraft i Danmark fået betydelig opmærksomhed, drevet af debatter om klima og energisikkerhed i lyset af krigen mod Ukraine. Hvordan skal vi forstå atomkraftspørgsmålets genopståen i anti-atomkraftlandet Danmark? Simon Ullrich giver et bud baseret på en analyse, der afdækker mere end blot en “debat”.
Deltagere:
Simon Ullrich, PhD studerende, Social Data Science
Arrangør: Københavns Universitet, Det samfundsvidenskabelige fakultet
Klimaorkestret synger klimasange med egne tekster til kendte melodier og publikum opfordres til at synge med. Sangtekster via mobiltelefon. Derefter debatindlæg og debat med publikum.
Deltagere:
Per Karlsson
Niels-Simon Larsen, forfatter til “Grøn Ånd – i det bæredygtige Samfund”
Jens Aare
Moderator: Paul Tempel
Arrangør: Klimaorkestret
Med håbet om et sundt hav, vi kan give videre til næste generation, ser vi frem til en inspirerende tur med fokus på viden og dialog.
Vi sejler på Lillebælt med unge Roskilde -Isefjorden, marinbiologer, Det Nationale Ungeklimaråd, Ungeminister, lokale og nationale politikere og andre relevante aktører for at undersøge havets tilstand og diskutere emnet.
Der er 20 pladser ombord og det er gratis at sejle med, men kræver billet som kan afhentes om bord på skibet eller bestilles via ninh@holb.dk (max 2 billetter per person).
Deltagere:
Klimaengagerede unge fra Isefjordskommunerne
Jan Frydensberg Nicolaisen, Cand. Scient, Marinbiolog
Simon Weber, Ejer af Dansk Tang
Katrine Strange, National ungeklimaråd
Tobias Simonsen, Coops ungeminister
Arrangør: Holbæk kommune, National ungeklimaråd & Dansk Tang
Mød Kunstpartiet med nyt format: ‘Kunst som vedvarende energi’. Ombord på operacyklen er den islandske operasangerinde Sandra Lind Porsteindottir, den kroatiske harmonikaspiller Kalra Sorčić, samt Super Elt, Kunstpartiets nye frontfigur og grønne superhelt.
Arrangør: Middelfart Kultur & Bibliotek
Ville det ikke være fantastisk, hvis vi kunne skabe en bedre, grønnere verden ved at mødes rundt om bordet og dele et måltid mad? Det er faktisk slet ikke langt fra sandheden. Kom og deltag i en diskussion omkring, hvordan måltiderne kan være det middel, der tipper den grønne omstilling i den rigtige retning og om mulighederne for at ændre verden igennem måltider. Meyers serverer hver dag mad for tusinder af mennesker og prøver samtidigt at hjælpe alle os andre med at skabe bedre måltider, både for os som mennesker og for kloden. Meyers Madhus samarbejder i en række projekter med Fonden Democracy x om at bruge måltidet som startskud for dialog, relationer og masser af handlekraft. Det bliver ikke kedeligt, og vi lover en bæredygtig eftermiddagssnack til denne talk, som er relevant, hvad enten du arbejder med madfaglighed, er klimamedarbejder i en kommune, engageret borger eller noget helt fjerde.
Deltagere:
Udviklingsdirektør Dan Holt Højholt, Fonden Democracy x
Direktør Peter Rønn-Petersen, Meyers Madhus
Arrangør: Meyers Madhus & Democracy X
Mød forfatterne, Peder Frederik Jensen og Rasmus Theisen, der begge er nomineret til DR Romanprisen 2024. Peder Frederik Jensen for ”Rans vilje” og Rasmus Theisen for ”Molbohistorier”. Hør dem i en forfattertalk om at skabe fortællinger i klimakrisens tid; om stormflod og regn. Samtalen modereres af litteraturformidler Ditte Nesdam-Madsen.
En del af litteraturfestivalen ORDBÆLT arrangeret af Middelfart Kultur & Bibliotek i samarbejde med Albertslund Bibliotek.
Arrangør: Albertslund Bibliotek og Middelfart Kultur & Bibliotek
For et år siden blev miljø og klima tilføjet som dannelsesperspektiver i formålet for de gymnasiale uddannelser og skal dermed prioriteres ligeværdigt med øvrige dannelsesperspektiver såsom åndsfrihed og demokrati. Men hvad betyder det i praksis og er gymnasierne klar til at løfte opgaven? Vi tager en debat om forholdet mellem læring, bæredygtighed og dannelse i lyset af de økologiske kriser.
Deltagere:
Mads Strarup, vicerektor Herlev Gymnasium & HF
Joachim Ekstrand Federspiel, forperson for DGS
Martin Hauberg-Lund Laugesen, postdoc, ph.d. Center for Grundskoleforskning
Moderator: Signe Tolstrup Mathiasen, UBU-koordinator, Verdens Bedste Nyheder
Arrangør: UBU-partnerskaberne
For de fleste af os, er det nyhedsmedierne, der rammesætter klimaet. De spiller en afgørende rolle i forhold til vores adgang til viden om et klima i forandring, og de er stedet, hvor vi får indblik i de politiske diskussioner om klimaforandringernes samfundsmæssige betydning. Men hvordan navigerer man som helt almindelig mediebruger i krydsfeltet mellem klimaforskning, journalistik og politik? Kom og del dine egne erfaringer med at tilegne dig forskningsbaseret klimaviden gennem nyhedsmedierne og deltag i debatten med Adrian Lema (direktør for Nationalt Center for Klimaforskning på DMI), Sebastian Mernild (klimaprofessor og leder af SDU Climate Cluster) og en klimajournalist.
Deltagere:
Adrian Lema, direktør for Nationalt Center for Klimaforskning, DMI
Sebastian Mernild, Professor og Leder af SDU Climate Cluster
Moderator: Ralf Andersson, Center for Journalistik på SDU
Arrangør: SDU Climate Cluster & DMI
Få en introduktion til videoinstallationen Breathing Coral. Hør hvordan Maja Friis og koralforskere fra København Universitet har arbejdet tæt sammen for at skabe en visuel formidling af korallernes eksistens. Igennem 2,5 m høje videoportrætter af korallerne følger vi deres liv og unikke biologi. Igennem 2,5 m høje videoportrætter af korallerne følger vi deres liv, unikke biologi og respons på klimaforandringerne.
Breathing Coral er støttet af Carlsbergfondet. Arrangeret af Visual Science i samarbejde med Middelfart Kultur & Bibliotek.
Sted: Tænketanken, 1. sal biblioteket på KulturØen
Arrangør: Visual Science og Middelfart Kultur & Bibliotek
Kom med på sejltur og hør om havmiljøet i de kystnære havområder i Danmark. Havmiljøet kræver klimahandling nu. EU er en vigtig medspiller i kampen for at redde livet i havet.
På turen vil du kunne høre om SF’s politik på området.
Otte sejlture med M/S Marianne i løbet af de tre dage. På hver tur er der plads til 12 passagerer.
Billetter er gratis, dog opkræves et mindre reservationsgebyr. Bestil billetter her
Sted: M/S Marianne, kajen bag Cafe Razz.
Sejlplan:
Torsdag og fredag: Kl. 12:00, 14:00 og 16:00
Lørdag: Kl. 12:00 og 14:00
Arrangør: SF
Vi står overfor den største påvirkning af vores have siden trawling blev opfundet, både i form af nedtagning af olie- og gas platformene og opbygning af offshore vind. Lovgivningen siger at alt skal fjernes når installationerne er udtjente, men er det den rigtige beslutning? Hvad kan efterladte stålfundamenter på havets bund? Hvordan påvirker Vindmøller fisk og marsvin? Vil det kunne hjælpe til at genskabe havets nødlidende økosystemer? Hvad skal vi være OBS på? Forskere fra AU og DTU vil deltage med nyeste viden sammen med Tænketanken Hav og andre.
Deltagere:
Jonas Teilmann, AU
Mads Christoffersen, Tænketanken Hav
Thomas Kirk Sørensen, WWF Verdensnaturfonden
Marianne Bigum, Medlem af Folketinget for SF
Moderator: Niels Ole Præstbro, Naturpark Lillebælt
Arrangør: Naturpark Lillebælt
Hvordan kan vi sikre næringsrige fødevarer til en voksende verdensbefolkning og samtidig reducere vores globale udledninger og miljøbelastning? To innovative, danske virksomheder giver deres bud på denne presserende udfordring og præsenterer hver deres biologiske og teknologiske løsninger, der kan hjælpe os på vej. I en spændende debat udfordrer et engageret ungepanel af fremtidens natur- og fødevarestakeholders, om de foreslåede løsninger er ambitiøse og realistiske nok til at fremme den grønne omstilling af dansk landbrug. Kom og vær med, når vi diskuterer, hvordan vi kan forene teknologi og tradition for at skabe et mere klimaeffektivt landbrug.
Deltagere:
Jakob Lave, direktør for bæredygtig virksomhedsudvikling i DLG
Jens Legarth, CEO i European Protein og FERM FOOD
Mark Nathansen, formand for Radikal Ungdom Nordkøbenhavn og kommunalvalgskandidat for Radikale Venstre til KV25
Ung landmand
Moderator: Anders Søgaard, Landbrug & Fødevarer
Arrangør: Landbruget
Line Vestergaards forskning handler om alternative økonomiske modellers betydning i samfundstransformationer. Kom med til Amsterdam, hvor kommunen og forskellige nabolag søger at skabe forandring ved hjælp af såkaldt ’Doughnut økonomi’. Der skabes nye fortællinger og muligheder i byen, men det er også udfordrende at skabe følgeskab og operere efter andre værdier.
Deltagere:
Line Kvartborg Vestergaard, PhD studerende, institut for antropologi
Arrangør: Københavns Universitet, Det samfundsvidenskabelige fakultet
Samtale om hvordan håndarbejde og de gamle husmor-dyder skal gøres cool igen.
Moderator: Jane Ibsen Piper
Arrangør: Grønne Nabofællesskaber
Sameksistens mellem vedvarende energi og naturen er en af løsningerne, hvis ikke knapperne skal springe i Danmarks grønne førertrøje. Men hvordan kan samspillet mellem opstilling af vedvarende energi og biodiversitet fungere? Og kan vi sætte vindmøller op i produktionsskove? De spørgsmål vil blive debatteret, når energivirksomheder, et borgerperspektiv og en forsker er inviteret på scenen torsdag eftermiddag.
Paneldeltagere:
European Energy
Julia Kirch Kirkegaard, lektor, DTU
Myles Oelofse, Vice President ESG, BeGreen
Birthe Østergaard, formand, Tversted Borger og Turistforening
Bjarke Møller, direktør, Rådet for Grøn Omstilling
Moderator: Malene Mortensen, chefkonsulent, Dansk Erhverv
Arrangør: Dansk Erhverv & Rådet for Grøn Omstilling
Vi tager symaskiner, stofrester m.v. med. Kom forbi og lav en mulepose, en bestikpose, en flasketaske, et armbånd af tekstiler, der stadig har masser af liv tilbage. Vores kokke er med og laver små smagsprøver af klimavenlige fødevarer.
Arrangør: Baaring Efterskole
Deltag i en tankevækkende session, hvor vi udforsker de overraskende konsekvenser af vores modevaner, og lær hvorfor selv second-hand shopping ikke er en mirakelløsning, hvis vi fortsætter med at overforbruge. Vi vil udfordre dig til at tænke over dit forbrug, opfordre til livsstilsændringer, snakke om “Verdens Værste Kjole” og inspirere til kreative løsninger som upcycling.
Arrangør: Butter Agency, Tise & Klimafolkemødets Unge-bookinggruppe
Overalt i verden bygges nye vind- og solcelleparker i rekordfart, der skal hjælpe med at mindske klimaforandringerne. Men mange steder oplever lokale, at de ikke får del i den værdi, som nye energiprojekter skaber. I dette oplæg deler Postdoc Caroline Anna Salling ud af forskningen i lokales nye krav om at tage del både i beslutninger, overskud og ejerskab i energiomstillingens økonomi og natur.
Deltagere: Caroline Anna Salling, Postdoc, Antropologi
Arrangør: Københavns Universitet, Det samfundsvidenskabelige fakultet
En samtale med klimajournalist Jørgen Steen Nielsen og direktør Rune Baastrup om nogle af de grundlæggende dilemmaer vi må forholde os til på vejen mod et bæredygtigt samfund:
– Når bæredygtig etik udfordrer et materialistisk liv
– Når økonomisk vækst kvæler liv og forbundethed
– Når individuel frihed bliver en forhindring for andres livsudfoldelser. Men også en samtale om hvordan en bæredygtig levevis åbner til nye frihedsmuligheder.
Deltagere:
Jørgen Steen Nielsen, journalist Information
Rune Baastrup, direktør DemocracyX
Moderator: Lone Belling
Arrangør: Grønne Nabofællesskaber og Liv & Lederskab
Thursday 29/8 | 16.30 – 17.15 | Blue stage
Conversation about the opportunities and potentials in the green transition
What can be done on a completely low-practical and political level so that the traffic across the Danish-German border, when it comes to the green transition, picks up speed?
This is the main question that the panel debate will try to answer. The panel will be joined by Germany’s ambassador to Denmark, Pascal Hector.
The afternoon has not least been devoted to the practitioners who, day in and day out, year in and year out, struggle to solve the challenges within their field. They have come a long way. But does society provide the right framework so that the transition can gain full speed and so that we do our utmost to slow down climate change?
Participants:
Pascal Hector, German Ambassador to Denmark
Dr. Agnes Sachse, Christian-Albrecht-Universität zu Kiel
Werner Schweizer, former mayor Klixbüll
Marius Bierig, ProLehm
Henrik Bisp, Videncentret Bolius
Moderator: Niels Ole Krogh, Journalist, Flensborg Avis
Organizer: Klimafolkemødet
With support from Interreg Deutschland-Danmark
Kom og hør, hvad politikerne svarer, når vi stiller dem spørgsmål, der er indsamlet fra borgerne på forhånd.
Vi får her svar på, hvor langt politikerne vil gå for klimaet. Hvad der står i vejen for de store klimabeslutninger, og hvad politikerne tror, venter forude.
Du kan i løbet af interviewet give din mening til kende og på den måde viser de danske klimapolitikere, hvad du mener om, hvad de egentlig vil med klimaet.
Spørgsmålene til politikerne indsamles og udvælges af Klimafolkemødet gennem Klimafolkemødets sociale medier.
Kom og vær med i det levende klima-demokrati.
Deltagere:
Signe Munk, klimaordfører (SF)
Moderator: Gerd Maria May, klimajournalist, Room of Solutions
Arrangør: Klimafolkemødet
I Danmark har vi en værdifuld, men ofte overset ressource i klimakampen: det, vi dagligt omtaler som haveaffald. Landets 1,2 millioner haveejere bruger både tid og ressourcer på at transportere dette affald til genbrugspladsen. Herefter anvender vi mange liter fossilt brændstof og mandetimer på at kompostere det i store bunker, før det transporteres tilbage til haver, parker og marker. Hvert år produceres og bortskaffes der ikke mindre end 870.000 tons haveaffald i danske haver.
Men hvad nu, hvis vi i stedet betragter dette ”affald” som en værdifuld ressource i kampen mod CO2? I stedet for at bearbejde og transportere det, hvorved CO2’en frigives til atmosfæren, kan vi bruge det til at fiksere kulstof i jorden og dermed bidrage positivt til miljøet og klimaet.
På Klimafolkemødet vil Landsforeningen Praktisk Økologi præsentere konkrete metoder til at fiksere kulstoffet i haven. Du får indsigt i, hvordan du kan udnytte haveaffaldet til at forbedre din have og samtidig gøre en forskel for klimaet. Få praktiske råd og effektive løsninger, der kan gøre din have langt mere klimavenlig.
Kom og bliv inspireret til, hvordan du kan bidrage til en grønnere fremtid med de ressourcer, du allerede har.
Arrangør: Landsforeningen Praktisk Økologi
Andelsgaarde er det gode eksempel på, at man igennem håbefulde og handlingsorienterede fællesskaber kan skabe konkret klimaforandring. Hør hvordan vi er lykkedes med at vokse markant i medlemstal, understøtte et grønt generationsskifte i landbruget og opkøbe landbrugsjord og gårde i fællesskab.
Foreningsdirektør Jacob Westergaard Madsen, forvalter og jordbruger Sif Thieme (Spaanbrogård), og frivillig i foreningen Frederikke Winther, vil ud fra et organisations-, praksis- og frivillighedsperspektiv fortælle, hvordan du kan mobilisere til handling og blive en del af et meningsfuldt fællesskab.
Deltagere:
Jacob Westergaard Madsen
Sif Thieme
Frederikke Winther
Arrangør: Andelsgaarde
Snakker vi for meget og handler for lidt? Vi kan altid mindes, hvordan det var.
To numre fra Middelfart amatørteaters revy 2024.
Arrangør: Middelfart Amatørteater
Vær med, når vi runder dagen af på Turkis scene. Vi broderer på billeder fra gamle bøger med havet som motiv og drikker en fyraftensøl undervejs. Medbring egen kop, eller køb en genbrugskop, som du kan tage med dig hjem.
En del af litteraturfestivalen ORDBÆLT arrangeret af Middelfart Kultur & Bibliotek. Støttet af Statens Kunstfond.
Arrangør: Middelfart Kultur & Bibliotek
Unge-bookinggruppen præsenterer poetry slam-show med de to mest erfarne og vindende slammere i Danmark; nemlig 4 x DM-vinder Lasse Nyholm Jensen og DM-vinder Peter Dyreborg. Showet er direkte tematiseret til klima og klimahandling, og det har en meget markant og tydelig klimaprofil.
Arrangør: Klimafolkemødets Unge-bookinggruppe
Reception og inspirerende samtale v/Tim Struck og Oleg Koefoed om deres ny bog, “Regenerationskraft”.
Moderator: Oleg Koefoed, Reground
Arrangør: Reground
Få dine grønne guldkorn med i en klimarap!
Har du grønne guldkorn om, hvordan man øger bevidstheden om mere bæredygtigt forbrug – og vil du have dem med i en klimarap? Så kom forbi og giv dit bidrag til sangen ”Genskab med Genbrug”, som den odenseanske rapper, Mekugi, har skrevet i samarbejde med Odense Renovation. Mekugi vil bruge dit input til at skrive tredje vers af sangen, som bliver opført på KulturØ-scenen på KulturØpladsen kl. 17.00.
Del dine guldkorn på følgende tider og steder:
12.45-13.00 Ved Café Razz/Orange
13.45-14.00 Ved Sinatur Mad & Mødested, nær Pink Scene
14.45-15.00 Ved Prisme
15.45-16.00 Torvet ved Street Food markedet
17.00-17.30 Hør klimarappen live på Kulturøens scene ved Fællesscenen
Arrangør: Odense Renovation A/S
Vi har brug for mere plads i Danmark, hvis vi skal omstille til en bæredygtig levevis. Denne debat vil fokusere på hvordan vi bedst hjælper energibranchens med at gøre Danmark klimaneutral i 2050, samtidig med at vi bremser tilbagegangen i natur og biodiversitet. Hvad vil denne enorme udfordring kræve i form af nytænkning, samarbejde og kulturændring? Klimarådets rapport fra foråret anbefaler at landbrugsarealet reduceres med en tredjedel. Hvilke konsekvenser vil det få for arealplanlægningen og forvaltning af landskaberne uden for byerne?
Deltagere:
Anders Barfod, lektor ved Aarhus Universitet og medlem af IPBES i Danmarks styregruppe
Karsten Wandall, Kolding kommune
Signe Nepper Larsen, vicedirektør i Naturstyrelsen
Mads Lægdsgaard Madsen, specialkonsulent ved SEGES, Natur, Miljø & Arealanvendelse
Peter Møllgaard, professor og formand for Klimarådet
Moderator: Lars Dinesen, koordinator af IPBES i Danmark
Arrangør: IPBES i Danmark & Triangle Energy Alliance
Velkommen til årets Klimaordfører-debat. Hvad har de lært, hvad har overrasket dem, hvad har det givet? Og hvad gør de nu.
Deltagere:
Martin Lidegaard, Radikale Venstre
Dina Raabjerg, Konservative
Torsten Gejl, Alternativet
Henrik Frandsen, Moderaterne
Søren Egge Rasmussen, Enhedslisten
Signe Munk, SF
Moderator: Henrik Hahn-Nissen, CEO, Influenter A/S
Arrangør: Influenter A/S
Landbruget får megen opmærksomhed. Udledning af drivhusgasser, beskæftigelses- og belåningsgrad ved landbruget er elementer vi alle vil vende til noget positivt.
Kan Energifællesskaber være en nøgle til at løse nogle af problemstillingerne, ved at handle old-school men med ny teknologi, produktion og fællesskaber?
Vi vender tingene på hovedet, fri fantasi funderet i faktuelle muligheder og historiske forhold.
Hvad har hesten i øvrigt med det at gøre? – alt
Deltagere:
Anne Tortzen, forfatter og grundlægger af Center for borgerdialog
Torben Povlsen, Formand for Landbrugets rådgivningscenter Centrovice og landmand
Morten Hajn, rådgiver i energi-økonomi, Ingeniør i fysisk planlægning med speciale i Teknologipolitik i landbruget.
Moderator: Morten Mejsen Westergaard, Energifællesskaber Danmark
Arrangør: Energifællesskaber Danmark
Plantebaseret og allergivenligt 39kr.
Igen i år vifter PRISME-teltet teltdugen til siden, flytter borde og bænke rundt og sørger for den hyggeligste PRISME FÆLLESSPISNING.
KlimaFolkemødet skal nemlig heller ikke i år snydes for lækker klimavenlig fællesspisning, til ungdommelige fattig-røvs priser, hvor alle kan være med.
Vi synes nemlig ikke det skal være dyrt at leve klima- og miljøvenligt.
Miljøudvalget på Middelfart Gymnasium er arrangøren bag, og menuen kommer til at være både glutenfri, nøddefri og toptunet plantebaseret.
En menu med plads til alle må det siges.
Så kom med til et lækkert måltid i hyggelige omgivelser, og nyd et lille afbræk, fra tumultariske strabadser.
Prisen bliver 39kr og skal sendes til mobilepay boxen: 6478AJ
Vi glæder os til at spise med jer.
Arrangør: Middelfart Gymnasium & HF, miljøudvalget
Oplev ’Floating Diva’, en operasyngende sopran, der pludselig dukker op fra havets overflade. En forestilling med flydende scenografi, med bevægelser i vandet, som minder os om vigtigheden af at bevare og beskytte havets skrøbelige økosystem. Floating Diva skaber en fortryllet stemning og inviterer os til at fokusere på ’Livet i Havet’ – et af de 17 verdensmål.
Sted: Nyhavn 2 ved Havscenen
I samarbejde med Danmarks Internationale Gadeteaterfestivaler.
Arrangør: Klimafolkemødet og Middelfart Kultur & Bibliotek
Med numre som Nattely, Dronning af Månen og Omvendt vil den danske sangerinde Pil fyre op under den gode stemning på Klimafolkemødet torsdag aften.
Pil skriver dansksprogede sange om de skæve følelser i et opløftende og legende popunivers. Pil har de seneste år etableret sig som én af de mest spændende artister på den danske musikscene.
I 2024 har Pil spillet på tæt på samtlige danske festivaler og udendørs scener. Roskilde Festival, Tinderbox, Fredagsrock i Tivoli, Rock i Lunden og Samsø Festival – for blot at nævne et lille udpluk.
Det er Klimafolkemødets Unge-bookinggruppe, der har landet aftalen med Pil, der på Klimafolkemødet optræder i et duo-set-up. Unge-bookinggruppen har blandt andet arbejdet ud fra en ambition om at tiltrække kunst og kultur, der henvender sig til et
yngre publikum.
Arrangør: Unge-bookinggruppen
Middelfart Tangoforening flytter sin danseaften udenfor i forbindelse med Klimafolkemødet torsdag d. 29. august. Middelfart Tangoforening blev stiftet i 2014 og består af en flok entusiastiske tangodansere. Foreningens formål er at fremme interessen for og viden om argentinsk tango. -Samt naturligvis at danse tango. Danseglæde og samvær er foreningens grundværdier. Vi har danseaftener med og uden undervisning, samt arrangementer som milongaer (”dansebal”) og musikoplevelser.
Der danses i Foreningshuset Østergade 33 onsdag aften og i gymnastiksalen på Østre Skole hver torsdag fra kl. 19. Alle er velkomne, både øvede og nye dansere. Vi har i forårs- og efterårssæsonen begynderundervisning i samarbejde med tangoforeningen La Luna, Kolding.
Arrangør: Middelfart Tangoforening
Levende temaer, musikalske og organiske produktioner og en karakteristisk vokal
Sådan lyder kendetegnene ved kunstneren Goss.
Goss har med sit selvovervejende og reflekterede tekstunivers et unikt blik på menneskets færden i en moderne verden, hvor menneskers gavn og skade ofte svinger på universets vægt.
Goss er kendt som et af landets mest originale live acts, der giver seeren en hæsblæsende og dynamisk kerne, men med blide og sårbare stunder, der efterlader sale og pladser forbløffede.
Arrangør: Klimafolkemødets Unge-bookinggruppe
Oplev ’Floating Diva’, en operasyngende sopran, der pludselig dukker op fra havets overflade. En forestilling med flydende scenografi, med bevægelser i vandet, som minder os om vigtigheden af at bevare og beskytte havets skrøbelige økosystem. Floating Diva skaber en fortryllet stemning og inviterer os til at fokusere på ’Livet i Havet’ – et af de 17 verdensmål.
Sted: Nyhavn 2 ved Havscenen
I samarbejde med Danmarks Internationale Gadeteaterfestivaler.
Arrangør: Klimafolkemødet og Middelfart Kultur & Bibliotek
Lyt med når Hedningen & den Hellige vender vinyler og spiller dansk musik fra de sidste tre årtier – og laver afstikkere til de nye danske kunstnere. Oplev blandt andet Kim Larsen, Gasolin, Gnags, Anne Linnet, TV2, C.V. Jørgensen og Malurt – og hils på de nye navne som Kalaset, Blæst, Pauline, Folkeklubben og Jung.
Arrangør: Hedningen & den Hellige
Et reflekterende morgenfællesskab for alle med meditation, samtale, eller morgengåtur gennem byen.
Moderator: Oleg Koefoed, Reground
Arrangør: Reground
Forfattertalk v. Søren Jessen
Mød forfatter Søren Jessen og hør om ’Fiskepigen’. En illustreret kortroman om klimakrisen og to søskende, som er alene i et hus på en bakketop, mens vandet stiger udenfor. For de 8-12-årige.
En del af litteraturfestivalen ORDBÆLT arrangeret af Middelfart Kultur & Bibliotek.
Støttet af Statens Kunstfond.
Arrangør: Middelfart Kultur & Bibliotek
Vil du starte din dag med håb og god energi? Så kom med til vores workshop.
Du får inspiration til hvordan man skaber forandring sammen, og du kommer til at møde Generation Hope, der styrker vores håb for fremtiden.
Du vil også opleve FLORs lydmeditation Sounding Landscapes.
Det bliver sanseligt, opløftende og varmende.
Kort sagt den perfekte start på din Klimafolkemødedag.
Arrangør: Klimafolkemødet
Kom og start dagen med sang og fællesskab, når Vesterdal Efterskole laver klima-morgensamling.
Arrangør: Vesterdal Efterskole
Kom forbi Center Nykredit, hvor der er workshop for SMV’er på 1.sal
Vi har sat 8 SMV’er og nogle specialister i stævne til en 10 timers ESG sprint under overskriften ”Bæredygtig forretningsudvikling – vind kunder med en skarpere ESG-profil”.
De deler erfaringer på fredag kl. 16 på blå scene.
Sted: Center Nykredit på Havnegade 9
Deltagere:
Henrik Hahn-Nissen, CEO, Influenter A/S
Martin Vædele, ESG ansvarlig for SMV segmentet, Nykredit
Julie Østergaard, konsulentbureauet Pihl & Østergaard
Grethe Pihl, konsulentbureauet Pihl & Østergaard
Arrangør: Influenter A/S
Kom og mød fire fonde og hør, hvilke muligheder I har for at søge støtte til jeres grønne projekt. Hvad kan man søge støtte til? Og hvad lægger fondene vægt på? Der vil også være mulighed for at stille spørgsmål og vende konkrete idéer med fondene. Vi byder på lidt at spise og drikke.
Til arrangementet kan I møde:
Nordea-fonden
KR Foundation
Roskilde Festival Fonden
Tuborgfondet
Moderator: Tyge Mortensen
Arrangør: Grønne Nabofællesskaber
Læs mere om mulighederne i FOAS bod og dyk ned i nogle af de spændende mini-talks der finder sted i boden. Klik og læs mere: https://www.foa.dk/temaer/klimafolkemoede
Sted: Bod nr. 55
Arrangør: FOA
Hør hvordan Permasport gennem sportsfællesskaber arbejder med at formidle viden, udvikle kompetencer og styrke relationer, så vi sammen kan drage omsorg for naturen og mennesket.
Hør hvordan vi gennem sporten praktiserer permakultur og arbejder med bæredygtighed.
Arrangør: Permasport & Holbæk kommune
Hvor godt kender du de nye danske Europa-Parlamentarikere efter valget den 9. juni 2024? Det nye Europa-Parlament har mange vigtige grønne dagsordner i denne valgperiode, men hvilke danskere sidder i Europa-Parlamentet og hvilket parti er de valgt fra? Vi har klippet MEP’ere og partierne flot ud – så gælder det bare om at matche dem korrekt med partiet.
Dyst med dine venner og familie om hvem der kan få flest rigtige.
Arrangementet foregår i hele klimafolkemødets åbningstid.
Sted: Bod 65
Arrangør: Europabevægelsen
Kom og test din grønne EU-viden og prøv vores nye tip en 13’er quiz! Vi har både en voksen og børnequiz og man må gerne hjælpe hinanden. Se om du er klogere end din makker på EU i både stort og småt.
Arrangementet foregår i hele klimafolkemødets åbningstid.
Sted: Bod 65
Arrangør: Europabevægelsen
Europabevægelsen står klar med den velkendte klassiker, det flotte lykkehjul! Lad os se om heldet er med dig, når hjulet spinnes. Der stilles spørgsmål om EU og vi har både voksen og børnespørgsmål parat. Mærk suset i kroppen når pilen rammer dit yndlingstal og bliv klogere på EU.
Du kan dreje EU-lykkehjulet alle dage i Folkemødet åbningstid, så kom endelig forbi og prøv flere gange!
Lykkehjulet er finansieret med tilskud fra Europa-Nævnet. Ansvaret for indholdet er alene tilskudsmodtagers.
Sted: Bod 65
Arrangør: Europabevægelsen
Har du ikke også altid haft lyst til at kunne hækle din helt egen flotte gule EU-stjerne? Så kom forbi Europabevægelsens stand og hækl en EU-stjerne. Vi sørger for gult garn, hæklenåle, en opskrift og lidt hjælp til at komme godt i gang. Vi har også fede klimaquizzer og konkurrencer, som du kan prøve, hvis hækleriet driller – så tag vennerne med og få styr på EU med hjertet og hjernen.
Arrangementet foregår i hele klimafolkemødets åbningstid.
Sted: Bod 65
Arrangør: Europabevægelsen
Har du en digter skjult i maven eller har du bare lyst til at give digteriet et gratis forsøg? Så kom forbi Europabevægelsens stand og skriv et digt om EU og klimaet/bæredygtighed/miljøet og få samtidig en snak om EU og klimaet. Hvad mener du at EU skal gøre og hvordan løser vi bedst klimakrisen i fællesskab i EU?
Vi hænger alle digtene op og trækker lod lørdag kl. 14 om det bedste digt!
Den heldige vinder får et par flotte EU-sokker, som kan afhentes i Europabevægelsens stand (afhent din præmie senest lørdag kl. 14.30).
Arrangementet foregår i hele klimafolkemødets åbningstid til lørdag kl. 14. Man må gerne deltage med flere digte i konkurrencen, så kom endelig forbi og skriv alle de digte du kan! Kun fantasien sætter grænser, man må gerne hjælpes ad og alle aldre kan deltage.
Sted: Bod 65
Arrangør: Europabevægelsen
En akrobatisk duet bestående af performerne Hiroshi og Mako, som udfører akrobatiske stunts, underfundig komik med tilføjelse af et frisk mix af moderne og traditionel japansk kultur.
Gadeteater arrangereret af Middelfart Kultur & Bibliotek.
Støttet af Kulturregion Trekantområdet.
Arrangør: Middelfart Kultur & Bibliotek og GadeTeaterFestivalTurné
Sejltur og litteraturoplæsning på Lillebælt.
Hvad ville havene sige, hvis de talte? Lyt med når forfatter Siri Ranva Hjelm Jacobsen læser op af sit prosaværk, ”Havbrevene”, fra 2018, hvor de to søstre, Atlanterhavet (180 millioner år) og Middelhavet (5 millioner år) fører en brevkorrespondance fyldt med længsel og filosofiske tanker om klodens fortid og fremtid set fra dybet af tiden, hvor mennesket blot er en krusning på livets overflade.
Sted: Havscenen kl. 10:00-10:30
En del af litteraturfestivalen ORDBÆLT arrangeret af Middelfart Kultur & Bibliotek. Støttet af Statens Kunstfond.
Arrangør: Middelfart Kultur & Bibliotek
Byg et skib ud af genbrugsmaterialer og test, om det kan flyde i bibliotekets bassin.
Tag dit barn under armen og hjælp med at samle et træskib med sejl af genbrugsmaterialer. Alle byggematerialer er samlet og gjort klart i et lille samlesæt. Bagefter har I mulighed for at lege med skibet i et lille bassin eller tage det med hjem.
Arrangør: Middelfart Kultur & Bibliotek
Hvordan lyder ønsker og drømme for fremtiden, når de kommer fra de danske skolebørn? Det spørgsmål er fundamentet for et nyt samarbejde mellem Levende Musik i Skolen (LMS) og Klimafolkemødet, der i foråret 2024 inviterede de danske skoleelever til at skrive teksten til ‘Børnenes Klimasang’.
Fredag kl. 10.00 på Fællesscenen er der premiere på ‘Børnenes Klimasang’, som er komponeret af Billie Koppel og Frank Hasselstrøm fra gruppen Catbird. Sangens vers bliver skrevet af elever på mellemtrinnet fra skoler i hele Danmark.
Til premieren kan du komme og synge med på Børnenes Klimasang og opleve en skolekoncert med bandet Catbird bestående af musikerne Billie Koppel, Frank Hasselstrøm og Bjarke Faldgren. Find teksten til Børnenes Klimasang her: https://klimafolkemoedet.dk/wp-content/uploads/Jordens-Boern_node-og-tekst.pdf
Oplev elever fra følgende skoler synge Børnenes Klimasang:
5.A., Sennels Skole, Thisted
5.A., Lindbjergskolen, Herning
5.Z., Amager Lilleskole, Amager, København
7. klasse, Grønvangskolen, Vejen
5. klasse, Grindsted Privatskole, Grindsted, Billund
4. klasse, Anna Trolles Skole, Middelfart
Arrangør: Klimafolkemødet
Hvordan kan vi forhindre Putins terror, når han bomber kritisk infrastruktur, hvordan kan vi med intelligente donationer fjerne dette terrorvåben og samtidig sikre den grønne omstilling?
Deltagere:
Lars Bangert Struwe, Generalsekretær for Altlantsammenslutningen
Michael B. Nissen, CEO hos NISSEN Energy A/S
Jesper Ellegaard, CEO hos MuchMoreWater
Moderator: Henrik Hahn-Nissen, CEO, Influenter A/S
Arrangør: Influenter A/S og Atlantsammenslutning
Men kan vi diskutere det alligevel?
Hvad betyder det for formidlingen af klima og bæredygtighed, når mange stemmer blander sig? Hvordan sikrer vi, at den viden, vi giver videre til at handle på, er i overensstemmelse med reel forskning og ikke bare noget, vi synes eller mener?
Vær med, når vi lægger op til debat om, hvornår formidlingen skal åbne for nuancer og dialog, og hvornår vi skal stå på fakta.
Deltagere:
Sune Bach, Næstforperson i DM
Christian Ibsen, direktør i CONCITO
Jesper Steenberg, leder af ENERGI & VAND – Greater Copenhagen Living Lab
Mia Høj Mathiasson, adjunkt ved Institut for Design, Medier og Uddannelsesvidenskab, SDU
Moderator: Michel Steen-Hansen, direktør i Danmarks Biblioteksforening
Arrangør: DB2030 & Chora 2030
Tag del i en inspirerende samtale mellem modtagere af en skoleskov, herunder lærere og elever, samt facilitatorer fra Landsforeningen Praktisk Økologi og foreningen 2030Skov.
Skoleskov er et nyskabende undervisningskoncept skabt af Landsforeningen Praktisk Økologi. Konceptet gør det muligt for lærere at flytte undervisningen udendørs til en skov, som eleverne selv har været med til at plante på skolens egen grund. Formålet er at styrke elevernes forståelse af naturen gennem praktisk erfaring, hvor træer, insekter og årstider bliver centrale elementer i undervisningen.
I projektet Skoleskove har elever, lærere og frivillige plantet Miyawaki-skove som udendørs klasselokaler. Disse skove fungerer som levende rammer for læring om natur og økosystemer. Med støtte fra Friluftsrådet har Landsforeningen Praktisk Økologi i 2023-2024 plantet 10 Miyawaki-skove og udviklet tilhørende undervisningsmateriale.
Kom og hør om erfaringerne med at designe, planlægge og etablere en skoleskov, og få inspiration til, hvordan din egen skole kan få en Skoleskov.
Middelfart Friskole har i foråret fået en Skoleskov plantet efter Miyawaki-metoden, i samarbejde med foreningen 2030Skov og med støtte fra Sunset Boulevard.
Moderator: Linda Frølund, Vilde Middelfart
Arrangør: 2030skov, Vilde Middelfart og Landsforeningen Praktisk Økologi
Som medlem af Det Europæiske Grønne Parti og en del af den Grønne Gruppe i Europa-Parlamentet presser SF på for, at Danmark lever op til vores forpligtelser på klima, natur og miljø og påtager sig denne globale førerrolle.
Danmark gør kun lidt for at opfylde EU’s direktiver om det nære havmiljø. F.eks. viser den seneste opgørelse, at kun fem danske vandområder ud af 119 er i god økologisk stand.
Deltagere:
Rasmus Nordqvist
Moderator: Suzette Frovin
Arrangør: SF
Gå på jagt efter handlinger, der skaber en bæredygtig fremtid – start med inspiration på Ø2 og aflevér hos SDU til videnstjek!
Moderator: Oleg Koefoed, Reground
Arrangør: Reground
Klimaet spiller en afgørende rolle i vores økosystemer. Det påvirker dyrelivet og deres leveområder, mange dyr er gode til at tilpasse sig, men hvad med dem som ikke er?
Vi skal dykke ned i dyrenes hverdag og se hvordan klimaforandringerne kan påvirke selv de mindste dyr og deres levevilkår.
Så kom med til en spændende workshop med fantastiske dyr og en masse oplevelser.
Arrangør: Ree Park Safari
Gennem to år har Fyns Grafiske Værksted og Naturstemt arbejdet sammen om en række workshops på tværs af generationer, med naturen og grafisk fortolkning af selverfarede naturoplevelser som omdrejningspunkt. Workshopsene sigtede mod at formidle muligheder for at danne nye udgangspunkter for at relatere til naturen, og sig selv som natur, gennem brugen af sanseapparatet, kropsbevidsthed og det at arbejde taktilt og kunstnerisk med materialer og grafisk håndværktøj.
Vi holder workshops i tre dage, en om workshops formiddag og en workshop om eftermiddagen i et telt ved den gamle havn. En workshop er todelt og vil bestå af henholdsvis en meditativ naturoplevelse samt skitsering ved vandet og efterfølgende grafisk arbejde i teltet. Varigheden på en workshop er ca. 2,5 time.
Tilmelding:
Deltagelse er gratis, men kræver tilmelding til workshoppen for den dag, du vil deltage (linket åbner i et nyt faneblad)
Sted: Teltet overfor Café Razz/Orange i retning mod Gl. Havn.
Arrangør: Fyns Grafiske Værksted
Kom til klima-krea på biblioteket. Vi klipper flotte, farvestrålende fisk, som enten kan tages med hjem eller blive en del af en større stime, der udstilles på biblioteket.
Sted: KulturØen, Børnebiblioteket
Arrangør: Middelfart Kultur & Bibliotek
Kom med ind i korallernes skjulte undersøiske univers i en smuk og tankevækkende udstilling om havets koralvæsner og det forfald, som klimaforandringerne fører med sig. Filmdokumentarist Maja Friis har i samarbejde med førende koralforskere fra Københavns Universitet skabt en udstilling, der bringer os helt tæt på klodens koraldyr.
Breathing Coral er støttet af Carlsbergfondet.
Sted: Tænketanken, 1. sal biblioteket på KulturØen
Arrangør: Visual Science og Middelfart Kultur & Bibliotek
Der er TRYK på klimaet! Alle steder på kloden udfordres vi med tørke, oversvømmelser, hedebølger og orkaner Alt sammen vejrekstremer, som vi må forholde os til. Men hvordan behandles det i kunsten? Det vil grafikere, med forskellige indfaldsvinkler, give deres bud på i udstilling KlimaAFtryk. Grafikere fra Fyns Grafiske Værksted har genbrugt materialer og afsøgt muligheder, der kan mindske vores aftryk. Resultatet er blevet et klima-aftryk.
Sted: Bjerget, 1. sal biblioteket på KulturØen
Arrangør: Middelfart Kultur & Bibliotek og Fyns Grafiske Værksted
En hel masse fisk har gemt sig på biblioteket kan du finde dem og svare på spørgsmål undervejs?
Sted: KulturØen, Børnebiblioteket
Arrangør: Middelfart Kultur & Bibliotek
Sæt ord på havet og fremtiden, og lad digtet blive en del af bibliotekernes poesi-fisk.
Del hvad du har på hjertet. Frygt for fremtiden? Motivation til at ændre vaner og sejle nye veje? Eller noget helt tredje? Skriv et havdigt, en kommentar eller en opfordring, mens du kigger udover Lillebælt.
En del af litteraturfestivalen ORDBÆLT arrangeret af Middelfart Kultur & Bibliotek. Støttet af Statens Kunstfond.
Arrangør: Middelfart Kultur & Bibliotek
Bæredygtighed, klimavenlighed, grøn omstilling og ESG er den rigtige vej frem. Hvad betyder det i praksis og hvad kræver det af dig som leder? Hvordan gør du grøn omstilling til en integreret del af jeres opgaveløsning? I Middelfart Kommune har vi ikke alle svarene, men stiller vores erfaringer til rådighed, når vi sammen skal få øje på nye muligheder for ledelse af grøn omstilling i store og komplekse organisationer.
Moderator: Katrine Kabza Andersen, Klimaledernetværket i Middelfart Kommune
Arrangør: Middelfart Kommune
Bier er finurlige; bier er fantastiske! Middelfart Gymnasium og HF er på mange måder biernes gymnasium, da vi har en koloni af sjældne jordbier på vores arealer. Så kom forbi og hør mere om biernes forunderlige verden, og lav dit helt eget, genbrugelige “madpakke-papir” med bivoks. Samtidig kan du få en professionel introduktion til akvarelmaling fra vores designlærer, så du kan prøve dig selv af med farve og papir.
Arrangør: Middelfart Gymnasium & HF
Landbruget forvalter 60% af det danske areal. Samfundet efterspørger i stigende grad arealer til andre formål end fødevareproduktion, fx skovrejsning, solceller, vindmøller, natur, drikkevand og lavbund. Hvordan sikrer vi en stabil fødevareproduktion, og hvordan skaber vi synergi, så vi samtidig tilgodeser biodiversitet, klima og energi? Den øvelse stiller vi vores tre paneldeltagere
Deltagere:
Torben Povlsen, Formand L&F Centrovice
Nis Hjort, formand Dansk Agro Energi
Helga Grønnegaard, Projektchef, Urland
Moderator: Cathrine Valter Reinert
Arrangør: Landbruget
I efteråret 2023 gennemførte vi på det samfundsvidenskabelige fakultet på Københavns Universitet en borgersamling, men hvor borgerne var studerende og ansatte fra campus og temaet var klima.
Kom og hør hvordan det gik og mød nogle af medlemmerne af klimasamlingen.
Deltagere:
Lars Tønder, Studieleder statskundskab og forperson for bæredygtighedsudvalget på det samfundsvidenskabelige fakultet
Ditte Amskov, Sustainability Lead på det samfundsvidenskabelige fakultet, KU
Mira Kjær Madsen, studerende og medlem af klimasamlingen
Trine Klitgaard Bro, studiechef, medlem af klimasamlingen
Arrangør: Københavns Universitet, Det samfundsvidenskabelige fakultet
‘Vi bør turde gå i front og vise den øvrige udd.sektor, hvordan vi kan udvikle håb og handlekraft for vores elever.’ Efterskolerne 2023
Bliv katalysator for bæredygtig dannelse i egen skolekontekst.
Begrebet set i sociologisk, pædagogisk og antropologisk prisme med Rasmus Willig, Nadia Rathje og Cecilie Rubow.
Debat med grund-, efter- og gymnasieskolefolk, -ledelser og forvaltninger fra hele landet.
Deltagere:
Anne Louise Haaber Hassing
Rasmus Willig
Nadia Raphael Rathje
Cecilie Rubow
Moderator: Lise Christensen Bjerno
Arrangør: KATALYST & Efterskolen Flyvesandet/Efterskoleforeningen Region Fyn
Vær med til at skabe grundlaget for fremtidens multifunktionelle arealer.
Alle taler om multifunktionelle arealer, men hvordan får vi de mange funktioner og interesser samtænkt i praksis? For at få bedre indsigt i hinandens interesser og muligheder, inviterer Gate 21 og Landinspektørforeningen til et løsningsorienteret arrangement, hvor vi i fællesskab med jer vil udvikle løsninger til fremtidens multifunktionelle arealanvendelse. I vil få en smagsprøve på designtænkning, hvor I får lejlighed til at netværke og skabe nye indsigter sammen.
Laila Kildesgaard fra Steder Skaber Folk og medlem af Gate 21’s bestyrelse vil rammesætte den kommunale opgave, og landinspektør, Torben Juulsager, tager os med ud på en arbejdsdag i marken.
Vi tager udgangspunkt i en konkret case, hvor interessenterne mødes over en kop kaffe og designer arealernes anvendelse, og får afdækket barriererne og mulighederne for multifunktionel arealanvendelse. Vi vil tillige få skabt skitser til de nødvendige værktøjer, som kan benyttes på tværs af aktørgrupper – så fødevareproduktion, klimatilpasning, biodiversitet og vandmiljø kan gå hånd i hånd med fremtidens arealanvendelse.
Vi sørger for kaffe og kyndig vejledning til arrangementet.
Arrangør: Gate 21 & Landinspektørforeningen
Elnet og -forsyning er kritisk infrastruktur, der skal være robust over for kriser forårsaget af klimaet eller krig/terror. En stærk national og international infrastruktur kan gøre noget, men decentral produktion i forskellige former for lokale energi- og industrifællesskaber med back-up vil bidrag til at sikre mod større sammenbrud. En samtale om dette er en nødvendig del af omstillingen.
Deltagere:
Charles Nielsen, direktør, Trefor
Kasper Larsen, direktør, KLS Pureprint
Anders Wolf Andresen, borgmester, Hvidovre Kommune
Moderator:Ulrik Jørgensen, forsker og rådgiver
Arrangør: Energifællesskaber Danmark
Turismen er i vækst og er kommet for at blive, men hvordan kombineres denne vækst med CO2-reduktion? Denne debat fokuserer på turismens CO2-udledning og måder at reducere den på. Især transport i forbindelse med turisme vil blive debatteret. Hvordan kan turister transporteres til og rundt i Danmark samtidig med, at CO2-udledningen reduceres? Og hvordan kan mere bæredygtig transport blive en integreret del af turistoplevelsen?
I debatten sættes der fokus på transport i turistbranchen set fra forskellige vinkler og forskellige stole. Hvad er problemet? Og hvordan kan det løses? Er der allerede gode initiativer i gang? Og er der andre initiativer på vej? Hvad kan kommunerne gøre? Hvordan bidrager destinationsselskaberne? Og er transporterhvervet med?
I panelet indgår repræsentanter fra forskning, kommuner, NGO´er, Destination Fyn og VisitDenmark via Partnerskab for bæredygtig turismeudvikling.
Arrangør: Partnerskab for bæredygtig turismeudvikling og Destination Fyn i samarbejde med Danske Destinationer
Skal man være aktiv i et ungdomsparti eller en grøn civilorganisation, hvis man vil løse klimakrisen? En samtale mellem unge i det grønne civilsamfund og medlemmer af ungdomspartierne om, hvad der driver dem og hvilke overvejelser de gjorde inden de blev aktive i henholdsvis ungdompartier eller i det grønne civilsamfund. Hvordan spiller klimaaktivisme og ungdomspolitik sammen? Kan man være borgerlig og være aktiv i klimabevægelsen? Et issue flere dealer med, og som vi skal blive klogere på i løbet af samtalen.
Deltagere:
Helena Udsen, Den Grønne Ungdomsbevægelse
Sofie Winge-Petersen, Gaia – unge for et grønt erhvervsliv
Kristian Sommer Harrits, DSU
Jon Kristoffer Kristensen, VU
Moderator: Jens Anton, chef for den politiske og faglige afdeling Natur & Miljø i Danmarks Naturfredningsforening
Arrangør: Danmarks Naturfredningsforening
Plant din egen Lommeskov til Klimafolkemødet. Børn og unge får en smagsprøve på, hvordan en rigtig lille bynær skov bliver etableret. Til skovworkshoppen lærer du om danske hjemmehørende træer og buske, laver bladbingo i nærområdet, designer din egen drømmeskov og giver Lommeskoven et passede navn. Forældre kan også komme og høre om, hvorfor Lommeskove helt tæt på skoler og nabolag er essentielle for at accelere den grønne omstilling. Alle klassetrin kan deltage, men skovworkshoppen er især god omkring mellemtrinnet. Vi ses til en herlig dag!
Deltagere:
Linda Frølund Hansen
Amalie Kallesøe
Benjamin Eg
Arrangør: 2030skov
Forskere arbejder på at finde metoder, så brugte tekstiler kan genanvendes i Danmark i stedet for at blive brændt af eller sendt ud af landet. Men hvilke materialer kan vi egentlig omdanne til noget nyt – og hvilke kan vi absolut ikke bruge.
Lyt med og find ud af, hvad genbrugspotentialet er i dit klædeskab – og gå hjem som en mere kompetent forbruger.
Deltagere:
Mathias Kjær Winther, ph.d. og materialeingeniør
Poul-Erik Jørgensen, programleder, Forskningscenter for kreative erhverv
Moderator: Anders Bisgaard, leder af Forskningscenter for kreative erhverv
Arrangør: VIA University College
Byggeriet har et stort ansvar, ikke kun for klimakrisen, men også for den biodiversitetskrise, vi står i. Samtidig har byggeriet en nøglerolle i at udvikle de løsninger, der skal til for at løse biodiversitetskrisen i byerne. Byggeriet er helt centralt i udviklingen af byer og områder, der bidrager positivt til biodiversiteten eller om ikke andet begrænser tabet af den. Formålet med programforslaget er at sætte spot på byggeriets ansvar for at skabe plads til naturen – lokalt og globalt – samt de redskaber og metoder, der er behov for, hvis vi skal lykkes med at øge biodiversiteten i vores byer og landområder.
Deltagere:
Christina Haupt Toft
Moderator: Sisse Norman Canguilhem, direktør for partnerskaber og strategisk udvikling, Rådet for Bæredygtigt Byggeri.
Arrangør: Rådet for Bæredygtigt Byggeri
Ind i Maskinrummet hos den grønne trepart v/Niels Peter Nørring (Landbrug & Fødevarer) og Lars Midtiby (Danmarks Naturfredningsforening).
Sted: Bod nr. 14: KL, Landbrugsstyrelsen, Miljøstyrelsen, Naturstyrelsen, SEGES, Landbrug & Fødevarer samt AU – Institut for Agroøkologi
Kom og hør, hvad politikerne svarer, når vi stiller dem spørgsmål, der er indsamlet fra borgerne på forhånd.
Vi får her svar på, hvor langt politikerne vil gå for klimaet. Hvad der står i vejen for de store klimabeslutninger, og hvad politikerne tror, venter forude.
Du kan i løbet af interviewet give din mening til kende og på den måde viser de danske klimapolitikere, hvad du mener om, hvad de egentlig vil med klimaet.
Spørgsmålene til politikerne indsamles og udvælges af Klimafolkemødet gennem Klimafolkemødets sociale medier.
Kom og vær med i det levende klima-demokrati.
Deltagere:
Søren Egge, MF, Enhedslisten
Moderator: Gerd Maria May, klimajournalist, Room of Solutions
Arrangør: Klimafolkemødet
Vi udfaser olie, kul og gas. Politisk er der stort fokus på P2X som lagringsmedie og metode, men er sol vind og batterier ved at blive så billigt, at det også en mulighed?
Elbilerne bidrager til at reducere udledningerne fra transportsektoren, men batterierne anvendes kun i en mindre del af deres reelle levetid i bilerne. Hvordan får vi bedre udnyttelse af ressourcerne gennem anden/længere anvendelse samt genbrug?
Deltagere:
Thomas Meier Sørensen, 4-leaf Consulting A/S
Jesper Østergaard, 4-leaf Consulting A/S
Arrangør: 4-leaf Consulting A/S
Uanset om vi når Parisaftalens mål om maksimum 1,5 til 2 graders temperaturstigning, vil vi opleve markante vejrforandringer i Danmark. Vi har besøg af klimaforsker og professor ved Syddansk Universitet Sebastian Mernild. Her skal vi tale om de scenarier, vi ser ind i for fremtidens vejrforhold og klima? Kan CO2-kurven knækkes i tide? Og hvad er egentlig klimamodeller for en størrelse?
Sebastian Mernild vil hjælpe med at forklare nogle af de komplicerede dynamikker, som ligger bag begrebet klimaforandringer – og svare på spørgsmålet: Hvordan kan vi egentlig bevare håbet med de forandringer, vi har i vente?
Interviewet optages live på bynaturgrunden Ø2 som en episode i podcastserien Den Grønne Sofa. Kom og lyt med blandt kællingetænder og kvashegn.
Moderator: NIRAS Rådgivende Ingeniører
Arrangør: NIRAS Rådgivende Ingeniører
Kom og byg en bølge af genbrugsplast på KulturØ-pladsen og sæt dit præg på værket. Alle kan være med!
Workshop og værk skal lede tankerne mod havets økosystemers skrøbelighed, og de store mængder plast, der befinder sig i havet. En bølge af plast, der skal sætte fokus på nødvendigheden i at håndtere affald korrekt, så det ikke ender i verdenshavene og ødelægger havlivet.
Arrangeret af Middelfart Billedskole og Middelfart kunstneriske ungefællesskab, Fællesskabt
Oplev Chaplin Show by Diego. En mesterfuld mimer, som bringer Charlie Chaplin til live på poetisk og charmerende vis.
Gadeteater arrangereret af Middelfart Kultur & Bibliotek.
Støttet af Kulturregion Trekantområdet.
Arrangør: Middelfart Kultur & Bibliotek og GadeTeaterFestivalTurné
Langsommelighed som overlevelsesstrategi
I stedet for at give os mere fri tid har de teknologiske fremskridt tilsyneladende gjort os mere stressede. Vi skal være effektive og nå en masse, også i vores fritid. Den øgede hastighed i vores hverdagsliv hænger samtidig uløseligt sammen med vores øgede ressourceforbrug.
Måske er det tid til en modbevægelse, hvor vi trækker hastighed ud af tiden og værdsætter langsommeligheden? Kan vi på samme tid gøre noget godt for vores helbred og for klimaet?
Samtale mellem:
Lina Katan, sociolog, ph.d., og specialkonsulent i brancheforeningen Cirkulær
Jane Ibsen Piber, forfatter og stifter af landets største Facebook-fællesskab om minimalisme og købestop
Kristine Fjord Tolborg, direktør i Chora 2030
Arrangør: DB2030 & Chora 2030