Hvad sker der
Program
Find program for hver dag
Hvad skal du opleve?
Søg i programmet
Se hele programmet
På craftfestivalen kan du opleve en række virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der præsenterer deres håndværk og fag for at vise de mange muligheder med en erhvervsuddannelse.
Sted: Lillebæltsværftet.
Arrangør: Brobygning Middelfart
Mange børn kender udrydningstruede dyr som pandabjørne og tigre – men de færreste kender nok den rødbenede ninja, som er en edderkop, eller ridderhatten, der er en svamp. Hør om danske truede plante- og dyrearter, når Lotte Salling fortæller og læser op fra ”Rim med Robin Ridderhat og Rødlisten”.
For børn fra 5-9 år. Tilmelding er nødvendig til laura.frederikkeskovmogensen@middelfart.dk
Arrangør: Middelfart Kultur & Bibliotek
Mange børn kender udryddelsestruede dyr som pandabjørne og tigre – men de færreste kender nok den rødbenede ninja, som er en edderkop, eller ridderhatten, der er en svamp. Hør om danske truede plante- og dyrearter, når Lotte Salling fortæller og læser op fra ”Rim med Robin Ridderhat og Rødlisten”.
For børn fra 5-9 år. Tilmelding er nødvendig til laura.frederikkeskovmogensen@middelfart.dk
Arrangør: Middelfart Kultur & Bibliotek
Flyvebanen er klar til kampflyvning med de sejeste papirsflyvere – hvem kan folde det fly af genbrugsbøger, som kan flyve længst – højest – lavest – sjovest?
Sted: KulturØ-pladsen.
Arrangør: Middelfart Kultur & Bibliotek
Normalt er det lånte bøger og biblioteksmateriale du afleverer på biblioteket. Under klimafolkemødet ser vi også gerne, at du også afleverer affald. Her bliver det nemlig muligt at låne en affaldstang og affaldspose i den gule skranke på KulturØen. Efter en god gåtur i nærområdet kan du så vende tilbage på biblioteket med en fuld skraldepose til glæde for både krop og klima. Efter indsamlingen kan skraldet tages med videre til Affaldsfri Middelfart, der kan lære dig mere om affaldssortering. Som tak for indsatsen modtager du et diplom.
Aktiviteten retter sig i særlig grad mod børnefamilier.
Sted: KulturØen, børnebiblioteket
Arrangør: Middelfart Kultur & Bibliotek og Affaldsfri Middelfart
Klimafolkemødet 2023 åbnes med fællessang, debat og taler med inspiration og håb. Alt sammen med fokus på, hvordan vi skaber klimahandling sammen.
Borgmester Johannes Lundsfryd og Regionsformand Stephanie Lohse byder velkommen, inden de overlader scenen til klimajournalist Gerd Maria May, der styrer samtalen mellem publikum, talere og sang fra Viby Efterskoles kor.
Forperson for unge klimarådet og delegeret til FN, Nadia Gullestrup fortæller, hvordan hun er lykkedes med at få indflydelse steder som FN og i regeringen, uden at have de relevante stjerner på skuldrene.
Forperson for miljøudvalget på Middelfart Gymnasium & HF, Karla Arvad Meier fortæller, hvordan hun lykkes med at samle fællesskaber omkring fælles klimahandling.
Videnskabs-journalist Lasse Winther samler ti-tusindvis, når han fortæller om klima-videnskab. Han fortæller, hvordan han lykkes med at gøre svær klima-viden relevant og spændende for sit publikum.
Deltagere:
Johannes Lundsfryd, Borgmester Middelfart Kommune.
Stephanie Lohse, regionsrådsformand, Region Syddanmark.
Nadia Gullestrup, Forperson for unge klimarådet og delegeret til FN.
Karla Arvad Meier, Forperson for Miljøudvalget, Middelfart Gymnasium og klimaambassadør for Rock Under Broen.
Moderator: Gerd Maria May, Klimajournalist, Room of Solutions
Arrangør: Klimafolkemødet
Børnenes KlimaLab er et nyt biblioteks- og klimaprojekt, som fusionerer litteratur, handling, viden og oplevelser for børn og børnefamilier med udgangspunkt i FN’s verdensmål. På legende vis præsenterer vi, hvordan vores adfærd påvirker klimaet – men uden løftede pegefingre. Litteratur og viden om emnet er i fokus, og i laboratoriet arbejdes der aktivt med skabende processer og med en variation af eksperimenter, hvor alle sanser er i spil.
Børnenes KlimaLab er støttet af Slots- og Kulturstyrelsen/Udviklingspuljen for folkebiblioteker og pædagogiske læringscenter og udviklet af Blågårdens Bibliotek og Køge Bibliotekerne i samarbejde med Rune Fjord Studio og Nation v. Hans Asmussen.
Egner sig til børn 9-12 år.
Sted: KulturØen, børnebiblioteket
Arrangør: Middelfart Kultur & Bibliotek
Nysgerrig på, hvordan du kommer i gang med at holde fællesmiddage i dit område?
Besøg Grønne Nabofællesskabers område ved Brun og få en smagsprøve på, hvordan en fællesspisning kan afholdes. I løbet af 30 minutter får du via et samtalespil og en snack inspiration til at starte lokale Grønne Fællesmiddage op der, hvor du bor.
Ved fællesmiddagene kommer du og dine gæster blandt andet til:
– at lære hinanden at kende på nye måder og styrke jeres fællesskab
– I kommer til at få nye, gode madoplevelser sammen
– I kommer til at snakke om jeres ønsker for dagligdagen og bliver klogere på handlemuligheder for at leve mere klimavenligt i jeres fællesskab – hvad end det er i familien, i vennegruppen, opgangen eller på villavejen
Hør mere om de nationale Grønne Fællesmiddage i 2023 og 2024
Vi spiser sammen over hele Danmark hvert år i uge 17 og 45. Du kan være med både som vært, gæst eller samarbejdspartner. 2.000 danskere spiste sammen til Grønne Fællesmiddage i uge 45 i 2022 og 10.000 spise sammen i uge 17 i år. Til næste Klimahandledag i uge 17, torsdag d. 24/4-2024 regner vi med at samle 50.000 til fællesspisninger i hele Danmark.
Åbningstider:
Torsdag kl. 10-17
Fredag kl. 10-17
Lørdag kl. 10-15
Lav nye historie ud af gamle bøger. Det er kun fantasien, som sætter grænser for, hvad man kan lave af gamle udtjente, kasserede bøger. Middelfart Kultur & Bibliotek har fundet masser af bøger, saks, lim og pailletter frem. Slip blot fantasien løs!
Sted: KulturØen, børnebiblioteket.
Arrangør: Middelfart Kultur & Bibliotek
Sæt ord på dine tanker, følelser og holdninger omkring klimaet og hæng det op på bibliotekernes spirende klimatræ. Del hvad du har på hjertet. Måske er det frygt for fremtiden, eller motivation til at ændre vaner og gå nye veje? Eller noget helt tredje? Skriv et digt, en kommentar eller en opfordring. Jo mere vi deler, jo mere vil træet blomstre.
Sted: KulturØ-pladsen.
Arrangør: Middelfart Kultur & Bibliotek
Lær at væve med håndværkets simpleste principper og se hvordan vævede tekstiler af affaldsmaterialer får nyt liv i et rum af fællesskab.
I en fælles workshop – faciliteret af tekstildesigner Alma Storm – giver vi affaldsmaterialer ny værdi, når vi sammen skaber et fælles værk. Undervejs taler vi om, hvordan vi som forbrugere i fællesskab kan skabe kreative løsninger på vores fælles klimaudfordringer.
Sted: KulturØ-pladsen
Arrangører: Trekantområdets Festuge og Middelfart Kultur & Bibliotek
Gå på opdagelsesrejse blandt bogreoler og bliv klogere på klimaet, når Middelfart Kultur & Bibliotek inviterer til klimaskattejagt.
Skattejagten tager dig med rundt på hele biblioteket, hvor du kan teste din viden om klima.
Tag med på en rejse gennem den danske natur. Ved hver post rundt i huset vil der være spørgsmål og quizzer. Deltag i skattejagten og se, om du kan blive årets store klimahelt på Middelfart Kultur & Bibliotek!
Klimaskattejagten egner sig til børn fra 8 år og op.
Sted: KulturØen, børnebiblioteket
Arrangør: Middelfart Kultur & Bibliotek
Hvem kan bygge det højeste bogtårn på 2 minutter? Biblioteket har en stor kasse kasserede bøger, som stadig kan bruges til alt mulig sjov! Så kom og byg løs, når biblioteket rykker ud på KulturØ-pladsen.
Sted: KulturØ-pladsen
Arrangør: Middelfart Kultur & Bibliotek
Lær at udvikle koncepter og forretningsmodeller inden for planetens grænser med cirkulær økonomi og tre bundlinjer. Skab værdi for verden med den rette strategi. Bliv inspireret til, hvordan du finder de rette samarbejdspartnere og får skabt balance på de tre bundlinjer: den menneskelige, den miljømæssige og den økonomiske.
Deltagere:
Kirstine Hougaard, zeal
Moderator: Kirstine Hougaard, zeal
Arrangør: zeal
Verdens største forhandler af skibsbrændstof byder velkommen i ESG teltet. Kom ind og hør, hvorfor én bestemt dagsorden har et særligt fokus.
Deltagere:
Keld Demant, CEO Bunker Holding
Mette Østerskov, Head of ESG
Arrangør: Bunker Holding
Hvad gør du for at engagere borgerne i din kommune?
Hør hvordan du digitalt kan føre en dialog med kommunens borgerne om deres helt individuelle situation, på en gang.
Hør hvordan du hjælper borgerne med at ændre adfærd i en mere grøn retning.
Deltager:
Erik Rosenkrantz, CEO My climate plan powered by Myhouse
Arrangør: minklimaplan.nu powered by myhouse
Handler en skov blot om at få så mange træer som muligt eller kan vi gentænke processen og kigge på en skov i et andet lys? Både hvad angår sammensætningen, biodiversitet og ikke mindst hvordan vi involverer børn og voksne i alle aldre.
Www.2030skov.dk
Deltagere:
Charlotte Amon Meng, Hvidovre Grønne Nabofællesskaber
Signe Schrøder, Iværksætter og Praktisk Økologi.
Moderator: Benjamin Eg, talsperson 2030skov og Kolding Grønne Nabofællesskaber
Arrangør: Grønne Nabofællesskaber
Meget tyder på, at der inden længe kommer krav til, hvor grønne Europas boliger skal være. Det rummer udfordringer og potentialer. Hvordan høster flest mulige gevinster på den klogeste måde?
Deltagere:
Bendt Bendtsen, SYNERGI
Marcel Meijer, Landdistrikternes Fællesråd
Ane Arnth Jensen, Finans Danmark
Sigrid Friis Frederiksen, kandidat til Europa-Parlamentet, Radikale Venstre
Linea Søgaard-Lidell, MF, Venstre
Moderator: Anders Overvad, Tænketanken EUROPA
Arrangør: SYNERGI
KL, de fem regioner og Realdania er gået sammen i Klimaalliancen med Concito og C40 som videnspartnere. Formålet er at samle kræfterne om den nødvendige klimahandling og accelerere omstillingen lokalt og regionalt. Men hvad skal der egentlig til for at gå fra plan til virkelighed? Og hvordan kan Christiansborg sikre de rigtige rammer for det kommunale og regionale klimaarbejde?
Deltagere:
Peder Hvelplund, gruppeformand, samt ordfører for grøn omstilling, natur og miljø (Ø)
Signe Munk, Politisk ordfører og ordfører for klima, energi og forsyning (SF)
Stephanie Lose, næstformand i Danske Regioner (V)
Thomas Breddam, Borgmester i Roskilde kommune (S)
Tue Damsø, CONCITO
Moderator: Jakob Fritzbøger Christensen, Grøn S/I
Arrangør: Klimaalliancen
Byudvikling og natur er ofte på kollisionskurs. Men hvordan kan man bringe mere natur ind i bymidterne uden der opstår konflikter, og kan mere natur være med til at skabe en bedre bymidte og mere handel?
Deltagere:
Elisabeth Tejlmand, Middelfart Vilde Kommune
Anette Ejersted, Fagchef, Dansk Erhverv
Jacob Muldkjær Rasmussen, Direktør, Ringkøbing Fjord Handelsråd
Moderator: Nikolai Klausen, Dansk Detail & WEAR
Arrangør: Danske Handelsbyer
Oprensning og udfasning af PFAS er en todelt løsning. Vi skal aktivt fjerne og destruere PFAS i naturen, en dyr og energikrævende proces. Hvad er vores nuværende teknologiske muligheder? Vi skal også fase PFAS ud af produkter for at undgå yderligere forurening. Hvor anvendes PFAS i dag? Kan vi opnå en grøn omstilling af energiproduktionen uden at benytte PFAS, og er alternativerne giftige?
Deltagere:
Rikke Markfoged, Teknologisk Institut
Emil Damgaard-Møller, Teknologisk Institut
Arrangør: Teknologisk Institut
Medier har bragt historier om markedsførte grønne investeringsprodukter der indeholder fossile selskaber og problematiske banker, og herhjemme holder også Finanstilsynet, Forbrugerrådet og Forbrugerombudsmanden et vågent øje med området. Kan vi stole på bankernes grønne produkter? Deltag i debatten og bliv klogere på om der er investeringer som du skal holde øje med hvis du vil undgå greenwash.
Deltagere:
Naja Habermann, Bæredygtige Investeringer for Alle
Eigil Johannisson, Mellemfolkeligt Samvirke
Kristian Højen, Økonomi- og Erhvervsordfører, Radikal Ungdom
Cecilie Vest, Social- og Sundhedsordfører, Venstre Ungdom
Moderator: Thomas Meinert Larsen, AnsvarligFremtid
Arrangør: AnsvarligFremtid/Klimabevægelsen & Mellemfolkeligt Samvirke
Virksomheder som fakkelbærere i den grønne omstilling kræver et tydeligt lederskab i toppen og engagement i hele organisationen. At vi tør tage vores værdier med på arbejde, lytte til vores ansattes forventninger og ikke mindst stille krav til vores leverandører. Debatten vil gå på, hvordan vi som virksomheder kan sætte barren højere end blot at levere på krav fra myndighederne – kort sagt: er virksomhedsaktivisme en farbar og måske endda nødvendig vej for at komme i mål med den grønne omstilling.
Deltagere:
Anne Kragelund Huss, SEF Energi
Arendse Baggesen, Small Revolution
Jakob Lage Hansen, DoLand
Moderator: Daniella Schmidt, Strategisk Bæredygtighedsaktivist, SEF
Arrangør: SEF, DoLand og Small Revolution
Climate Fresk er et effektivt redskab til at lære, bedre forstå, og motivere til at handle over for klimaforandringer gennem aktiv involvering og kollektive intelligens. Denne 3 timers workshop er tilgængelig for alle og kan hurtigt skaleres inden for en organisation eller et samfund.
Sted: Climate Fresks bod (bod nr. 65)
Arrangør: Climate Fresk
Vær med til at synge dagen godt i gang. Vi samles om sange om natur, forandring og håb og øver os i fællesskab på Danmarks nye klimasang.
Arrangør: DB2030
Fotoudstillingen ’Rejsen ind i klimakatastrofens hjerte’ kan for første gang opleves i forbindelse med Klimafolkemødet 2023. Fotografen Jan Grarup har særligt udvalgt 12 fotografier – fra oversvømmelser i Sydsudan og tørke i Madagaskar – som viser, hvordan klimaforandringerne allerede nu har store konsekvenser for de børn, som skal vokse op under dem.
Fotografen Jan Grarup er uddannet fra journalisthøjskolen i Aarhus og har i flere årtier rejst verden rundt for at dække krige, konflikter og humanitære katastrofer.
Sted: Herman Jensens Anlæg
Tid: Fra den 1. juni til den 15. september
Kig forbi KulturØPladsen, hvor Aarhus Universitet laver Kemishow. Showet indebærer ild, røg, farveskift og eksplosioner, som frembringes ved brug af kemikalier, som man måske kan genkende fra hverdagen. Lær blandt andet også mere om elektrolyse, brint, brændstoffer, vedvarende energi, varmeudnyttelse og meget andet, som er helt essentielt i den grønne omstilling.
Showet henvender sig især til børn de større folkeskoleklasser og ældre, men der er noget for alle aldre og forudsætninger.
Sted: KulturØpladsen
Er du klar til et brag af en ungdomspolitisk klimadebat? Er det fra de unge politiske talenter, forandringen skal komme?
Mød Wilhelm Thomsen (KU), Anna Broen (SFU), Ezekiel Rohde (LAU), Matilde Dydensborg (RU) og Signe Kaulberg Jespersen (DSU).
Elise Sydendal fra Den Grønne Ungdomsbevægelse (DGUB) vil lede os gennem debatten
Deltagere:
Wilhelm Thomsen (KU)
Anna Broen (SFU)
Ezekiel Rohde (LAU)
Matilde Dydensborg (RU)
Signe Kaulberg Jespersen (DSU)
Moderator: Elise Sydendal, Den Grønne Ungdomsbevægelse (DGUB)
Arrangør: Middelfart Gymnasium & HF
Hvem har du kysset i din gadedør?
Nedbrydning af siloer i praksis og nye partnerskaber for bæredygtighed!
Bibliotekerne inviterer hele Danmark til verdensmålsuge i UGE17 – vil I være med? Kom og hør hvordan og om de gode eksempler på, hvordan vi skaber folkelig forankring i fællesskaber.
Deltagere:
Pia Damsgaard, UGE17
Bent Mariager, Stifter og Talsperson for Grønne Nabofællesskaber
Ulrik Kampmann, Sekretariatschef Dansk Folkeoplysnings Samråd
Thomas Sture Rasmussen, Verdensmålskoordinator i Danmarks Biblioteksforening
Moderator: Michel Steen-Hansen, direktør i Danmarks Biblioteksforening
Arrangør: UGE17/DB2030
Forstå hvordan tre små bogstaver kan styrke og hjælpe med at vækste din virksomhed.
Deltagere:
Associate Partner Ernest & Young Sustainability team Esben Juul Hansen
Arrangør: Bunker Holding
Hvor god er luftkvaliteten i Danmark og hvilke effekter har den? Luftforurening kan variere meget i tid og sted. Industri, trafik, kystnære skibe, brændeovne og andre kilder påvirker luftkvaliteten forskellige steder og på forskellige tidspunkter. Hvordan får du som myndighed et veldokumenteret beslutningsgrundlag for at vælge de rigtige indsatser, så vi får ren luft til alle.
Deltager:
Jacob Ask Hansen, Teknologisk Institut
Arrangør: Teknologisk Institut
Med øget fokus på handel, turisme og events i vores bymidter kommer der mere aktivitet og flere besøgende. Det udfordrer de handlende og borgerne i forhold til affaldshåndtering. Hvordan løser man denne udfordring og hvordan griber vi det an?
Deltagere:
Anders Laursen, Projektleder, Ren By Aarhus
Marianne Ladekarl, Chefkonsulent, Dansk Erhverv
Axel Nielsen, Citychef, Sønderborg
Moderator: Nikolai Klausen, Dansk Detail & WEAR
Arrangør: Danske Handelsbyer
En kunstnerisk beskrivelse af de følelser vi som mennesker går med – når vi i hverdagen støder på klima- og bæredygtighedsudfordringerne – og samtidig et håb, der knytter sig til det, at gøre noget.
Mød 128 unge forenet i musik, dans og teater og deres stærke følelser for, at NU, SKAL DER HANDLES!
Tidspunkter og sted:
Kl. 11:45 Street food marked, Torvet
Kl. 13:45 Herman Jensens Anlæg
Kl. 15:45 Ved Forsamlingshuset
Arrangør: Viby Efterskole
Partnerskaber er afgørende for at skabe de bedste løsninger for klimaet! Det er regeringens og brancheorganisationers mantra, men hvordan starter man et værdiskabende samarbejde? Og hvordan sikres forretnings-, konkurrence- og brandingmæssig værdi? Repræsentanter fra erhvervsliv og civilsamfund deler deres erfaringer – fra at finde de rette samarbejdspartnere, til hvordan man sikrer værdi.
Deltagere:
Dorte Lindegaard Madsen, Ingeniører uden Grænser
Cathrine Bianca Christensen, Climate Partnerships
Glenn Mott, CSR Relation Manager Altan.dk
Simon la Cour, CO-founder og CEO i Pesitho
Moderator: Xenia Duffy, CEO Zeal
Hvordan sikrer vi både et grønt og forsyningssikkert energisystem, når de fossile energikilder er udfaset? Omstillingen af energisystemet er blevet mere presserende som følge af den energikrise, der er udsprunget af Ruslands krig i Ukraine. En af ramt af, er behovet for et flerstrenget energimiks, hvor forskellige teknologier bidrager til at opretholde forsyningssikkerheden. Igennem denne debat vil Landbrug & Fødevarer og Green Power Denmark præsentere en række energikilder, der vil kunne indgå i fremtidens mere klimavenlige og balancerede energimiks.
Arrangør: Landbrug & Fødevarer & Green Power Denmark
Hør om havmiljøet i de kystnære havområder i Danmark. Havmiljøet kræver klimahandling nu. EU kan være en vigtig medspiller i kampen for at redde det sidste liv og skabe nyt liv. Vi stævner ud i det lokale skib Marianne og på turen deltager tidl. MP og MF Rasmus Nordkvist og kommunalpolitiker fra Kolding Jørn Chemnitz.
Billet: Plads til 12 passagerer pr. tur. Det er gratis at komme med, men kræver en billet, som kan hentes her: https://billetto.dk/e/liv-til-lillebaelt-sejlture-med-sf-billetter-843636
Mødested: Kajen ved Brun
Deltagere:
Jørn Chemnitz, SF
Rasmus Nordkvist, SF
Arrangør: Socialistisk Folkeparti
Trænger du til et lille break fra de faglige debatter? Så kan du være med i en workshop med Re:wair, som redder tøj fra at gå til spilde. De drømmer om en kultur, hvor der ikke findes tekstilaffald, og hvor vi hjælpes ad med at passe godt på vores tøj. Unge og erfarne tøjaktivister står klar til at hjælpe dig med at lave et cover til din mobil af tekstilgarn, en taske eller dit helt eget kreative projekt. Vi har en masse grej med, og det er gratis, så du skal bare kigge forbi Turkis Scene torsdag kl. 12-14:00.
Arrangører: RE:WAIR, Tænketanken Fremtidens Biblioteker og projekt ”SAMMEN OM VERDENSMÅL”
Soloartist Dan Rose er en spændende sangskriver og performer, der med sin akustiske guitar og DIY-approach italesætter klimakrisen, bæredygtighed og en minimalistisk tilgang til livet. Rose er en slags moderne protestsanger, der med sin afslappede charme og nærvær ikke er bange for at dele sin følelse af at være utilstrækkelig eller sin frustration over verdens tilstand med sine lyttere.
Deltager:
Dan Rose, sangskriver og performer
Arrangør: Dan Rose
Vil du gerne i gang med den bæredygtige udvikling/omstilling af din organisation, men mangler du viden om dette, så deltag i denne workshop. Her får du de grundlæggende værktøjer til, at kunne komme i gang og du finder inspiration til, hvordan du kan komme videre, hvis du er i gang. Altid udgangspunkt i data, objektivitet og holisme.
Deltagere:
Michael Bøtker Møller Nielsen, ClimEdU
Moderator: Thomas Sørensen, ClimEdU
Arrangør: ClimEdU
Klimabevægelsen har oplevet kæmpe sejre i at få klima på dagsordenen, og vi svømmer i grønne løsninger lige fra elbiler til bambustandbørster. Men hænger nutidens løsninger overhoved sammen med de forandringer, der skal til? Er den grønne omstilling blevet afsporet, væk fra den radikale systemforandring og til virksomhedernes profitmageri? To klimaaktivister hos Global Aktion diskuterer om klimabevægelsen er blevet købt af med en hockeystav.
Deltagere:
Birgitte Diget
Kirsten Kværnø
Moderator: Morten Nielsen
Arrangør: Global Aktion
Hver 6. person i Danmark bor alment. Med så stor en berøringsflade har den almene sektor mulighed for at yde et positivt bidrag for klimaet. Gennem konkrete eksempler vil vi sætte fokus på, hvordan vi fra den almene sektor hver især og i fællesskab kan gøre en forskel, hvad enten det handler om det store byggeprojekt eller den lille forandring i et grønt område.
Deltagere:
Simon Klejs Gren, Civica
Karen Hass, afdelingsbestyrelsen i Ejerslykke
Ole Jensen, BoligSocialt Hus
Moderator: Gerd Maria May, Room of Solutions
Arrangør: Civica
Kvashegn forvandler haveaffald til ressoucer. Det gavner biodiversiteten, når insekter og smådyr får flere leve- og gemmesteder. Et initiativ fra Renosyd faciliterer lokalt engagement i den grønne omstilling i tæt samarbejde med borgerne. Bæredygtig dannelse i praksis for 15 landsbyfællesskaber og 6.500 elever som bygger 2.200 meter hegn af 1.000 ton kvas, der tilsammen binder 1260 ton CO2.
Deltagere:
Rikke Edberg, Mindre affald, Renosyd
Tyge Mortensen, Rudme Grønne Nabofællesskaber
Moderator: Lone Belling, Forfatter og Nørre Snede Grønne Nabofællesskaber
Arrangør: Grønne Nabofællesskaber
At være bæredygtig og grøn er in. Vi ser det alle steder og i alle sammenhænge. Men ikke al ”grøn” markedsføring af produkter, løsninger og services er lovligt og når det opdages, giver det hak i brand value og troværdigheden. Men hvad er fup og hvad er fakta? Og hvor nemt er det lige at gennemskue, hvad du må og ikke må? Vi slutter oplægget med en lille praktisk leg om greenwashing.
Deltager: Lise Molander, Teknologisk Institut
Arrangør: Teknologisk Institut
Kom og lær at lave dine egne frøbomber, så du kan være med til at bidrage til mere vild natur. Forskelligartede blomster og ingen sprøjtemidler. Det er nogle af grundpillerne, hvis du vil have masser af biodiversitet i din have. Dermed hjælper du insekter og dyr med at finde spise og bosteder, men giver også grobund for svampe og andre typer planter, der giver en mangfoldig og bæredygtig have.
Deltager:
Berit Rørbøl, landskabsarkitekt, haveekspert hos Videncentret Bolius
Arrangør: Videncentret Bolius
Smag & oplev ESG’en i Klimafolkemødets hyggeligste telt.
Arrangør: Bunker Holding
Over hele landet arbejder kommuner og regioner med at involvere borgerne i klimaarbejdet. Nogle forudser, at borgerinvolvering kan bremse tempoet, mens andre mener, at den folkelige opbakning er afgørende for den grønne omstilling. I denne session kan du høre om igangværende klimaprojekter og blive inspireret til hvordan, kommuner, regioner og borgere kan samarbejde om fremtidens klimaløsninger.
Deltagere:
Tomas Breddam, Borgmester i Roskilde Kommune (S)
Michael Nielsen (K), udvalgsformand i Region Syddanmark
Anna Esbjørn, CONCITO
Sofie Winge-Petersen, Ungeklimarådet
Rune Baastrup, Deltager Danmark
Moderator: Jakob Fritzbøger Christensen, Grøn S/I
Arrangør: Klimaalliancen
Vi hører det hver dag: Nethandlen truer de fysiske butikkers eksistens og øger butiksdød i vores bymidter. Men er det rigtigt eller er det faktisk andre underlæggende forandringer i samfundet, som er en større trussel for vores bymidter i fremtiden? Er det mere klimaansvarligt at handle lokalt fremfor på nettet?
Deltagere:
Tina Werborg, Ejer, Another Closet
Carsten Rose, Fagchef, Dansk Erhverv Digital
Helle Sørensen, Citychef, Viborg
Moderator: Nikolai Klausen, Dansk Detail & WEAR
Arrangør: Danske Handelsbyer
Behovet for arealer er stort i Danmark. Der er målsætninger for vores arealer, som tilsammen skal bruge 140 % af Danmarks areal. En af målsætningerne er at beskytte grundvandet. Her er behov for 200.000 hektar for at beskytte vores mest klimavenlige drikkevare. Men vi skal også skabe plads til vedvarende energi, skove, biodiversitet og klimatilpasning.
På Gul Scene sætter DANVA – Dansk Vand- og Spildevandsforening fokus på klima- og vand-venlig arealanvendelse. Hvor er udfordringerne og hvilke løsninger kan vi finde i mere sammenhængende planer for vores arealer.
Deltagere:
Carsten Nystrup, formand for Danva
Jørgen Nimb Lassen, Klimaskovfonden
Troels Kærgaard Bjerre, Vandcenter Syd, Odense
Moderator: Carsten Nystrup, formand for Danva
Arrangør: Danva
Vi har før været nødt til at pakke os ind i sweatre indendørs og lade bilen stå, og også dengang ændrede det vores energivaner. Vi samler to generationer i en samtale om, hvad der leder til energikriser, hvordan vi tackler det og undersøger, om det reelt kan være en driver på vej mod den grønne omstilling.
Deltagere:
Mogens Lykketoft, bestyrelsesformand i Energinet og tidl. minister
Sofie Winge-Petersen, Ungeklimarådet
Jytte Thorndahl, Energimuseet
Moderator: Ann Marker, Energinet
Arrangør: Energinet
Brainstorm om udtryksmidler i klimakampen. Hvordan bruger vi kreativitet, satire og humor i vores aktivisme?
Deltagere:
Nanna Bonde, Sociolog (locale engagement manager) – European Energy
Anja Schamburg, Frederica Kommune
Simon Lex, KU
Moderator: Kristoffer Ravnbøl, Behave Green
Arrangør: Behave Green ApS
Over hele landet er der vedtaget ambitiøse klimahandleplaner. Men planerne skal implementeres, før de skaber reel forandring, og implementering rimer oftest på udgift. I denne session vil bl.a. KommuneKredit, KL, Danske Regioner og kommunerne og regionernes EU-kontor diskutere metoder til, at den svære finansiering ikke sætter en stopper for grønne fremskridt kommunalt og regionalt.
Deltagere:
Stephanie Lose, næstformand i Danske Regioner (V)
Thomas Breddam, Borgmester i Roskilde kommune (S)
Mads Skau, Borgmester i Haderslev kommune (V)
Tue Damsø, CONCITO
Lars Holte Nielsen, Central Denmark EU Office
Henrik Hvidesten, formand for Kommunekredit
Moderator: Jakob Fritzbøger Christensen, Grøn S/I
Arrangør: Klimaalliancen
Kom og mød den prisvindende danske fotograf Jan Grarup i en session med Rasmus Anker Pedersen, der er ph.d og enhedsleder i Rigsfællesskabets Klima ved DMI. I denne session går Jan Grarup og Rasmus Anker Pedersen i dybden med billederne, udstillet i Herman Jensens Anlæg, og de særlige klimaudfordringer, der er i Sydsudan og Madagaskar.
Deltagere:
Jan Grarup, fotograf
Rasmus Anker Pedersen, ph.d og enhedsleder i Rigsfællesskabets Klima ved DMI
Arrangør:
Klimafolkemødet
Paneldebat omkring detailforretningernes rolle i den bæredygtige udvikling. Er detailbranchen ”bare et mellemled” – eller kan den blive primus motor for at inspirere og hjælpe forbrugeren med de bæredygtige valg i hverdagen? Hvad mangler forbrugerne for at tage de bæredygtige valg og hvad kan man som butik selv gøre? Lad os i fællesskab bliver klogere, på hvordan vi sammen går vejen.
Deltagere:
Rikke Ramm Eberlein, Lidl
Søren Alling Sørensen, Res-Res
Allan Kristensen, Herning City
Silje Frost Varda, &Lu
Moderator:
Tennae Rix Kristensen, Bæredygtig Herning
Arrangør: Bæredygtig Herning
Maria Toft forsker i sociale bevægelser og grøn omstilling af samfundet fra ‘neden og op’.
Gennem digte, billeder og filosofiske erkendelser præsenterer hun sin mere datatunge forskning i grønne fællesskaber og giver et bud på, hvordan vi kan bruge kriserne konstruktivt og leve ‘det gode liv med simple midler og rige mål’.
Deltager:
Maria Toft, Forsker Ph.D, Selvstændig
Arrangør: Middelfart Gymnasium & HF
Vi præsenterer en ny organisation for energifællesskaber og de mange organisationer og grupper bag, der arbejder for at vi i Danmark udnytter det store potentiale for lokal vedvarende energi til lokal nytte – med bedre regler og bedre kendskab til mulighederne. Herefter debat med politikere om hvordan vi får bedre regler for energifællesskaber.
Deltagere:
Søren Egge Rasmussen(Enh)
Gunnar Boye Olesen, Miljøorganisationen VedvarendeEnergi
Morten Westergaard, Middelfart Kommune
Stephan C. Krabsen, Energifællesskab Avedøre
Michael Desveaux, Haastrup energifælleskabsinitiativ
Moderator: Kathrine Olldag, Miljøorg. VedvarendeEnergi
Arrangør: Miljøorganisationen VedvarendeEnergi
Vi kommer omkring muligheder og visioner for fremtidens fælles transport med fokus på nogle af de mulige dele-transport løsninger, som kan fungere også i de mindre byer. Hvad findes der af gode løsninger derude allerede, og hvis kerneopgave er det at accellere dele-transport? Borgernes, kommunens, erhvervslivet? Vi tager dialogen, samtidig med at vi lyser på de konkrete initiativer.
Deltagere:
Jakob Rauff Baungaard, Cirkulær økonomi, Middelfart Kommune.
Borger Line Busk Middelfart Lokalråd i Båring
Bjarke Fonnesbech, CEO for LetsGo
Moderator: Tine Kjær, konsulent/brobygger og Teglgård Grønne Nabofællesskaber
Arrangør: Grønne Nabofællesskaber
Forureningen fra privatbiler og den tunge transport er en af de største udfordringer for vores byer og landområder. I indsatsen for grøn omstilling og bæredygtig transport spiller kommunerne en afgørende rolle og CO2-udledningen skal reduceres gennem lokale tiltag, der kan tilrettelægge og styre udviklingen. Derfor har foreningen ElbilBy sammen med energiselskabet EWII etableret prisen til Danmarks Elbilkommune. Efter prisoverrækkelsen er der interview og debat om e-mobilitet. Herunder debat om kommunernes indsats og rolle i den grønne omstilling indenfor transportbranchen.
Deltagere:
Aalborg Kommune
Frederiksberg Kommune
Ringkøbing-Skjern Kommune
Moderator: Jørn Grønkjær
Arrangør: Elbilby & EWII
Kom og hør eksperter fra forskellige industrier dele ud af deres ESG arbejde.
Deltagere:
Head of ESG Bunker Holding Group – Mette Østerskov
Kommunikations Direktør Middelfart Sparekasse – Bjarne Jacobsen
Chief Sustainability Officer Nordic Waterproofing Group – Susanne Højholt
Moderator: Facilitator: EY – Esben Juul Hansen
Arrangør: Bunker Holding
Alle kan få en god idé! Teknologisk Instituts eksperter i bæredygtig idéudvikling og opfinderrådgivning præsenterer teknikker, som du kan bruge til at udvikle bæredygtige og nytænkende idéer i alle sammenhænge. Vi inspirerer dig til at udfordre din tankegang. Du får indsigt i og praktisk erfaring med, hvordan du udvikler brugerfokuserede løsninger, der tager hensyn til økonomi, samfund og miljø.
Deltagere:
Rune Rex, Teknologisk Institut
Frederik Holm Christensen, Teknologisk Institut
Arrangør: Teknologisk Institut
Hvordan påvirker global opvarmning med smeltende iskapper og stigende havniveau fremtidens vejr og vandstand i baghaverne i Middelfart? Hør om, hvordan forskerne zoomer ind fra globale klimamodeller til meget lokale forhold, der hvor vi bor – og hvordan supercomputere både kan vise effekten af vores anstrengelser og levere tal til at planlægge klimatilpasning.
Deltagere:
Martin Olesen, DMI
Mark Payne, DMI
Arrangør: DMI
Kom og hør, hvad Linea Søgaard-Lidell svarer, når vi stiller spørgsmål, der er indsamlet fra borgerne på forhånd.
Vi får her svar på, hvor langt politikeren vil gå for klimaet. Hvad der står i vejen for de store klimabeslutninger, og hvad politikeren tror, venter forude.
Du kan i løbet af interviewet give din mening til kende og på den måde få mulighed for at påvirke Linea Søgaard-Lidell i klimaspørgsmålet i den retning, du mener er den rigtige.
Spørgsmålene til politikerne indsamles og udvælges af Klimafolkemødet.
Kom og vær med i det levende klima-demokrati.
Deltager:
Linea Søgaard-Lidell, medl. af Folketinget (V)
Moderator: Gerd Maria May
Arrangør: Klimafolkemødet
Hvordan klæder vi børn og unge på til at forstå og navigere i klimaudfordringerne i praksis? Det har Klimaambassaden og Skolehaveforeningen Haver Til Maver arbejdet med de seneste 15 år, og i projektet Den Grønne Rygrad har de sammen styrket praksisnær grøn dannelse i grundskolen i 20 danske kommuner.
Kom og bliv klogere på hvordan du helt konkret kan styrke elevernes grønne dannelse uden at give dem ansvaret for at redde verden, og hør om deres erfaringer med at få en hel kommune til at arbejde sammen om at styrke grøn dannelse.
Deltagere:
Jesper Bro, projektleder, CONCITO´s Klimaambassade
Nanna Meldgaard Stærk, Projektleder, Haver Til Maver
Arrangør:
CONCITO´s Klimaambassade
Kom og vær med når vi kaster os ud i en klimakebab, hvor vi laver lækkert fyld af svampe og sæsonens grønt. Du får masser af tips og tricks til grønne retter, hvor god smag og klimavenlighed går hånd i hånd. føtex har sørget for lækre råvarer og står sammen med Madkulturens kulinariske vejledere klar til at guide dig igennem madlavningen. Det er gratis og uden tilmelding – kom og vær med. Drop-in, åbn for alle
Arrangør: føtex Madværksted
Kom og hør, hvad politisk ordfører Signe Munk svarer, når vi stiller spørgsmål, der er indsamlet fra borgerne på forhånd. Vi får her svar på, hvor langt politikeren vil gå for klimaet. Hvad der står i vejen for de store klimabeslutninger, og hvad politikeren tror, venter forude. Du kan i løbet af interviewet give din mening til kende og på den måde få mulighed for at påvirke Signe Munk i klimaspørgsmålet i den retning, du mener er den rigtige. Spørgsmålene til politikerne indsamles og udvælges af Klimafolkemødet. Kom og vær med i det levende klima-demokrati.
Deltagere: Signe Munk, folketingsmedlem og politisk ordfører (SF)
Moderator: Gerd Maria May, Room of Solutions
Arrangør: Klimafolkemødet
En kunstnerisk beskrivelse af de følelser vi som mennesker går med – når vi i hverdagen støder på klima- og bæredygtighedsudfordringerne – og samtidig et håb, der knytter sig til det, at gøre noget.
Mød 128 unge forenet i musik, dans og teater og deres stærke følelser for, at NU, SKAL DER HANDLES!
Tidspunkter og sted:
Kl. 11:45 Street food marked, Torvet
Kl. 13:45 Herman Jensens Anlæg
Kl. 15:45 Ved Forsamlingshuset
Arrangør: Viby Efterskole
Bliv klogere på vores genbrugstøjs rejse og påvirkning af klimaet med Søren Zeuths unikke doku-show. Med billeder og videoer viser Søren, hvordan den lokale tekstilindustri i Ghana lider, og hvordan man i Danmark gentænker produktion og mode gennem bæredygtigt re-design. Få inspiration til at tænke anderledes om genbrugstøj og bidrage til en mere bevidst og ansvarlig forbrugerkultur.
Sted: KulturØen, Panoramabiografen
Deltagere:
Søren Zeuth, Fotojournalist
Alma Amizi Steenberg, beklædningsdesigner
Moderator: Amalie Palle, CISU – Civilsamfund i Udvikling
DMI præsenterer Klimaatlas – hvordan man bruger det, hvad man kan bruge det til og ikke mindst planerne for opdateringer og nye klimadata. Hvad ønsker I som brugere? Hvad mangler f.eks. kommuner og forsyninger for at kunne udarbejde robuste planer for klimatilpasning? Workshoppen har fokus på ønsker, behov og idéer til udvikling af Klimaatlas.
Deltagere:
Mark Payne, Nationalt Center for Klimaforskning, DMI
Arrangør: DMI
Vi synger en række humørfyldte klimasange, som inddrager publikum. Klimakoret består af 15-20 medlemmer, akkompagneret af harmonika.
Deltagere:
Eva Brink Hansen, Bedsteforældrenes Klimaaktion
Marianne Christensen, Bedsteforældrenes Klimaaktion
Arrangør: Bedsteforældrenes Klimaaktion
Biosolutions er Danmarks oversete styrkeposition, der både har potentialet til at sætte fart på den grønne omstilling, skabe vækst og beskæftigelse. Men hvad er biosolutions egentlig? Og hvordan får vi et samfund baseret på biologiske løsninger frem for fossile ressourcer? Dyk med ned i den fascinerende verden af biosolutions, når vi stiller skarpt på biosolutions rolle i det fossilfrie samfund.
Deltagere:
Svend Christensen, professor og institutleder v. Plante- og Miljøvidenskab, KU
Peter Steen Mortensen, Formand for Alliance for Biosolutions og Head of Global Public Affairs i Novozymes
Anne Christine Hastrup, Centerchef for Biosolution Technology Center, Teknologisk Institut
Moderator: Gitte Lillelund Bech, Direktør
Arrangør: Alliance for Biosolutions/Dansk Erhverv
Vandet og landbrugsjorden er det centrale og gennemstrømmende stof vi væver oplevelsen omkring. Vandet i vores kroppe, i vores øjne, og vandet udenfor os ved kysten. Og landbrugsjorden som lægger krop til den mad vi spiser. En sanselig scenekunst-installation bestående af et pop-op telt draperet med frynser og folder af noget der nærmer sig farven af den menneskelige hjerne danner rammen for at diskutere visioner for fremtidens Europa med danske borgere. Et overraskende samtalekøkken, CAPavan, indgår i denne begivenhed, og her serveres dialoger og tanker der kan bringe utopier for vores landbrugsjord tættere på virkeligheden. Vi placerer os hvor vand og land mødes og hvor biodiversiteten er allerstørst – hvor EU´s Fælles Landbrugspolitik og EU´s Biodiversitetsstrategi mødes.
Tidspunkt & sted:
Bod 114 ved kajen
Torsdag kl. 14-17
Fredag kl. 11-13 & 14-17
Lørdag kl. 11-13
Arrangør: Institut for Evige Utopier & CAPavan / Miljøbevægelsen NOAH
De byggerier, der er på tegnebordet i dag, skal være nogle, vi også kan være stolte af om 10 år. Vi inviterer dig til at deltage i denne session, hvor vi vil dele erfaringer og diskutere de udfordringer, der knytter sig til bæredygtighed inden for byggeriet. Målet er at accelerere omstillingen og integrere flere bæredygtige løsninger i vores byggeprojekter.
Moderator: Line Nørmark
Arrangør: Transition ApS
Voxmeter og Region Syddanmark har spurgt 2000 danskere i juni 2023, hvad de mener om klimaproblematikken, hvad der bør gøres, og hvad de selv gør.
Hør to analyseeksperter fra Region Syddanmark gennemgå meningsmålingens resultater.
Deltagere:
Bo Hanfgarn Eriksen, chefkonsulent, Region Syddanmark
Flemming Torp, senioranalytiker, Region Syddanmark
Arrangør: Region Syddanmark
LÆR – FORSTÅ – GRO. Når verdensmål vokser på bibliotekerne. Hvad sker der når lokale ildsjæle og bibliotekerne finder sammen? Når grøn iværksættertrang møder viden, formidling og et stort ønske om sammen at ændre verdenen i en mere bæredygtig retning? Hvis bibliotekerne har rammerne, hensigten og du har de gode idéer, hvad skal der så til for at komme helt i mål?
Deltagere:
Mikkel Kræmer Storm, Kulturformidler på Frederikssund Bibliotekerne og projektleder på Lær, Forstå, Gro
Thomas Sture Rasmussen, verdensmålskoordinator i Danmarks Biblioteksforening
Moderator:
Bent Mariager, Initiativtager til og talsperson for Grønne Nabofællesskaber samt Frederikssund Grønne Nabofællesskaber
Arrangør: Grønne Nabofællesskaber
Hør om havmiljøet i de kystnære havområder i Danmark. Havmiljøet kræver klimahandling nu. EU kan være en vigtig medspiller i kampen for at redde det sidste liv og skabe nyt liv. Vi stævner ud i det lokale skib Marianne og på turen deltager tidl. MP og MF Rasmus Nordkvist og kommunalpolitiker fra Kolding Jørn Chemnitz.
Billet: Plads til 12 passagerer pr. tur. Det er gratis at komme med, men kræver en billet, som kan hentes her: https://billetto.dk/e/liv-til-lillebaelt-sejlture-med-sf-billetter-843636
Mødested: Kajen ved Brun
Deltagere:
Jørn Chemnitz, SF
Rasmus Nordkvist, SF
Arrangør: Socialistisk Folkeparti
Det er ikke til at se, når man kører rundt i det danske landskab, men under jorden ligger rør og ledninger i tusindvis af kilometer, så vi kan få strøm i stikkontakterne, varmet husene og leveret energi til industrien. I Trekantområdet har vi en stærk energiinfrastruktur, men er det nok til at imødekomme fremtidens Power-to-X behov? Og er vi overhovedet enige om, hvad der skal til?
Debatemner: Placering af energiinfrastrukturer, tidshorisont, timing, hønen og ægget
Deltagere:
Rune D. Rasmussen – Direktør – ADP a/s
Mark Fogh Pedersen – Operations Manager – H2Energy Esbjerg
Mikkel Krogsgaard Niss – Sekretariatsleder – Carbon Capture Cluster Copenhagen
Jørgen Nielsen – Direktør – TVIS
Moderator: Lasse Winther, Lasses Laboratorium
Arrangør: Triangle Energy Alliance
Skal vi droppe kødet i gymnasiets kantine, have låne- el-biler på uddannelsesinstitutioner i yderområder eller have fast tøjbyttedag i skolens aula? Det vrimler med forslag til klimaløsninger, når de unge sætter dagsordenen på baggrund af undervisningsforløbet RYK Klimaet. De unge debatterer klimaløsninger med eksperter og beslutningstagere.
Deltagere:
Elever fra Ingrid Jespersens Gymnasieskole
Stephanie Lose, Regionsrådsformand
Lise Coermann Nygaard, DUF – Dansk Ungdoms Fællesråd
Moderator: Kamilla Gamborg, journalist ved RYK Klimaet
Arrangør: RYK Klimaet v/Klimafolkemødet
Hvilke ledelsesgreb driver den grønne omstilling, når man enten står spidsen for en mellemstor fynsk kommune eller er CEO og ejer i en verdensomspændende handelskoncern med kontorer spredt ud over hele verden?
Kom og bliv klogere på, om det er markedet, værdier, ideologi, statslig regulering eller noget helt femte, der bedst bidrager til at omsætte grønne hensigter til konkrete klimatiltag.
Scenen er sat til en bæredygtig samtale mellem Nina Østergaard Boris, CEO og ejer i USTC og Middelfarts borgmester Johannes Lundsfryd.
Deltagere:
Nina Østergaard Borris, CEO og ejer USTC
Johannes Lundsfryd Jensen, borgmester Middelfart Kommune
Moderator: Poul Kjærgaard, Chefredaktør, Fyens Stiftstidende
Arrangør: Fyens Stiftstidende & Klimafolkemødet
Tag et evigt minde med dig hjem fra Klimafolkemødet RECYCLE og forny dit aflagte eller brugte tøj med dit eget personlige tekstiltryk.
I samarbejde med GenTrykkeriet tilbyder Klimafolkemødet i år, at du kan få et tryk på en t-shirt, et par bukser, en cowboyjakke, en mulepose eller en helt femte beklædningsgenstand
Du skal selv medbringe den beklædningsgenstand, som du gerne vil have dit tryk på, og så sørger GenTrykkeriet for resten.
Tekstilet skal have en glat overflade. Det vil sige, at der ikke må være nogen syninger og lignende under trykket.
Prisen er 35 kr., som dækker omkostningerne for trykket.
Gentrykkeriet vil være til stede under hele Klimafolkemødet.
Sted: Bod nr. 24
Deltagere: Jesper Høxbro Bager, GenTrykkeriet
Arrangør: GenTrykkeriet
5 energifællesskaber på vej præsenterer deres planer for at omstille deres landsbyer til vedvarende energi, ved Hjortshøj og Stjær i Østjylland og Føns, Jordløse og Haastrup på Vestfyn
Deltagere:
Gunnar Boye Olesen, Miljøorganisationen VedvarendeEnergi
Ole Back, Føns Nærvarme
Kirsten K. Rasmussen, Jordløse energifællesskabsinitiativ
Michael Desveaux, Haastrup energifælleskabsinitiativ
Moderator: Martin R. M. Holt
Arrangør: Miljøorganisationen VedvarendeEnergi
Hvordan kommer man i gang og hvor skal man fokusere når det kommer til bæredygtig omstilling af sin virksomhed?
Danske Bank deler inspiration til hvordan SMV’er kan arbejde med bæredygtighed via konkrete værktøjer og centrale initiativer og Hindsgavl Slot fortæller om deres erfaringer med den bæredygtige omstilling.
Deltagere:
Uffe Høeg Johansen, Direktør Hindsgavl Slot
Christina Graversen Krath, Head of Sustainability Advisory, Business Customers i Danske Bank
Moderator:
Christina Graversen Krath, Head of Sustainability Advisory, Business Customers i Danske Bank
Arrangør: Danske Bank
I Danmark har vi i mange år brystet os af at være foregangsland i den grønne omstilling. Mere og mere tyder dog på, at vi i stigende grad bliver overhalet og sakker bagud i feltet om den grønne førertrøje i EU. Kom til debat og mød SF’s klimaordfører og hør, hvordan Danmark igen sikrer sig den grønne førertrøje. Facilitator for debatten: Suzette Frovin, SF, byrådsmedlem i Nyborg
Deltagere:
Signe Munk, folketingsmedlem og klimaordfører (SF)
Moderator: Suzette Frovin, SF, byrådsmedlem i Nyborg
Sammen med Ærø Efterskole inviteres du med til at ændre i en klimainstallation med fremtidsvisioner der vokser frem dag for dag på klimamødet. I en kæde af reaktioner skaber vi forandring sammen med andet end ord. Gå på opdagelse og find din egen vej gennem labyrinten af fremtidsvisioner. Du er medskaber og forandrer….
Arrangør: Ærø Efterskole
Hvad kan din virksomhed gøre for ikke at falde bagud, når det handler om ESG? Eksperterne står klar til at sparre med dig?
Deltagere:
ESG Management, Ejer og rådgiver, Carina Hedemark
Bunker Holding, Corporate Social Responsibility Consultant, Claire-Celine Bausager
Bunker Holding, Head of Cyber Security, Kristian Brødløs Gowda
Egetæpper, CSR Manager, Camilla Aalbæk Jacobsen
SP Group, ESG Manager, Lotte Burmølle Andersen
Og mange flere
Moderator: Bunker Holding Group, Head of ESG, Mette Østerskov
Arrangør: Bunker Holding
‘Skovrå’ er Astrid B.Z. Madsens debutroman. En fængende klimaroman, der bevæger sig på grænsen mellem det realistiske univers, det mytiske og okkulte. Om træer, der gror vildt, og skove der vokser sig ind over byen. Foredraget henvender sig til børn og unge i alderen 12-16 år.
Arrangør: Middelfart Kultur & Bibliotek
Vi får mere og hyppigere regn. Der kommer flere og kraftigere ekstreme hændelser som skybrud. Havvandet stiger og giver problemer for kystnære områder og for at komme af med vandet fra byerne, når det regner og stormer samtidig.
På Gul Scene sætter DANVA – Dansk Vand- og Spildevandsforening fokus på, hvilke udfordringer byerne skal håndtere i et ændret klima. Vi ser også eksempler på gode klimatilpasningsløsninger fra Middelfart og Assens.
Deltagere:
DMI
Birger Strandby Ernst, direktør, Assens Forsyning
Projektchef Jan Due, Middelfart Spildevand
Moderator: Carsten Nystrup, formand for Danva
Arrangør: Danva
Kom forbi FabLab Middelfarts telt på Klimafolkemødet og giv dit gamle tøj nyt liv ved hjælp af forskellige fabrikationsteknologier. Vi står klar til at hjælpe dig med fx at 3D-printe knapper, laserskære brocher eller lave ny udsmykning til dit tøj med stofvinyl og varmepresser. Så tag dit gamle tøj med og giv det nyt liv med FabLab Middelfart.
Sted: Læringsområdet Bod 20
Deltagere:
Rebecca Benkestok, FabLab Middelfart
Sidsel Dahl Knudsen, FabLab Middelfart
Katrine Worm, FabLab Middelfart
Moderator: Katrine Worm, FabLab Middelfart
Arrangør: FabLab
En lille kærlig satirisk opsang til os alle fra Middelfart revyen 2023. Kom og få renset sjælen!
Arrangør: Middelfart Amatørteater
Skøre Strømere er et skrupskørt, hårdtslående klimapolitikorps, der sætter ind overalt, hvor der skal strammes op på lov og orden. Så husk at opføre dig bæredygtigt og klimaansvarligt, når du tager til Klimafolkemøde.
Gadeteater ved Dansk Rakkerpak.
Sted: KulturØ-pladsen.
Arrangør: Klimafolkemødet
DR Fyn sender live radio, når P4 Fyn går direkte i luften fra Klimafolkemødets plads. Se hvordan journalisterne arbejder og vær med, når programmet sendes live i radion ved DR Fyns campingvogn.
Vært: Jesper Borup
Journalister på pladsen: Katrine Romme og Tanya Fick
Rundt omkring i landet skabes der klimaalliancer og partnerskabsaftaler med både landbrug, industrivirksomheder, brancheforeninger mm. Men hvordan sikrer vi, at vi skaber seriøse handlinger bag aftalerne? Og er vi overhovedet ambitiøse nok på klimaets vegne? Kom og vær med når vi tager de kritiske briller på og udfordrer hinanden til en debat omkring ovenstående.
Deltagere:
Lisbeth Henricksen, Direktør i SEGES Innovation
Mette Alberg Mosgaard, Lektor, Institut for Planlægning. Aalborg Universitet
Bæredygtighedsleder, Frandsen & Søndergaard. Klimapartner i Klimaalliancen Aalborg
Niels Hedermann, Klovborg. Landmand. Klimapartner i Klimaalliancen Aalborg
Moderator: Søren Bjørn-Hansen, Klimajournalist, Klimajournalisterne.dk
Arrangør: Klimaalliancen Aalborg, Aalborg Kommune
Den første Danske Klimahandledag blev afholdt torsdag d. 27. april 2023. 10.000 deltog i Grønne Fællesmiddag i privaten og med biblioteker, i havevandringer, i kommuner, på gymnasier, på højskoler, i virksomheder og på universiteter.
Deltagere:
Bent Mariager, initiativtager til og talsperson for Grønne Nabofællesskaber
Mads Schou, organiseringskonsulent hos TR/DDK
Lise Coermann Nygaard, FN Ungdomsdelegat for klima og biodiversitet
Moderator: Lene Outzen Foghsgaard, journalist og Gladsaxe Grønne Nabofællesskaber
Arrangør: Grønne Nabofællesskaber
Black Arrow Institute og HF Imagine præsenterer hvordan de unge fra Imagine har arbejdet med at skabe fælles klimahandling i deres hverdag ved at bruge procesværktøjer fra den gamle, mayaindianske visdomstradition. Gennem en rådslagnings- og beslutningsproces og ved hjælp af de ældgamle principper har de unge arbejdet med at sikre bæredygtighed fra alle perspektiver og skabe fælles handling.
Deltagere:
Maria Byskov Kjær, Black Arrow Institute
Thit Elisabeth Moses, HF Imagine
Emma Bach.
Luna Grud
Mette Maria Vangsgaard Andersen
Moderator: Maria Byskov Kjær, Black Arrow Institute
Arrangør: Black Arrow Institute
Tag med på gåtur og få inspiration til at se landskabet og dine omgivelser fra en ny vinkel, når
kulturgeograf og forfatter Emmy Laura Perez Fjalland guider os gennem byen og retter blikket mod
naturen med små meditationer og øvelser. I samarbejde med nyhedsmediet Føljeton kuraterer og
forfatter Emmy Laura nyhedsbrevet ”Jordbo” om miljø og kultur, og i 2021 udkom bogen ”Jordbo: En
ledsager i uregerlige tider”, som via essays, opskrifter og meditationer forsøger at vække nysgerrigheden
for de landskaber og rum, vi bebor og bevæger os i.
Emmy Laura tager udgangspunkt i Jordbo-bogen og nyhedsbrevet af samme navn.
Sted: KulturØ-pladsen.
Arrangør: Middelfart Kultur & Bibliotek
Med støtte fra Tuborgfondet kan vi tilbyde ungdomsuddannelser et forløb, der klæder unge på med viden om klimakrisen og giver dem kompetencer til at sætte dagsordenen og deltage aktivt og konstruktivt i klimadebatten.
Kom og hør mere om forløbet, og meld dig evt til med din klasse til næste års klimafolkemøde.
Læs mere om forløbet her: https://klimafolkemoedet.dk/ryk-klimaet/
Moderator: Kamilla Gamborg, journalist ved RYK Klimaet
Arrangør: RYK Klimaet v/Klimafolkemødet
Fra Grundtvig til Gaia – når folkelige fælleskaber bliver en del af både vores og planetens regeneration Hvordan får vi tænkt landsbyens kvaliteter ind i moderne byplanlægning? Så vi også i storbyerne og provinsens gamle såvel som nye villakvartere kan forsamles i bydelshuse, naboskabsrum og fællessale. Forskning viser at fællesskabet i høj grad er nøglen til at nedsætte vores CO2 aftryk. Derfor er der brug for steder at samles hvor vi kan spise grønne middage sammen, reparere, bytte, koordinere samkørsel, drøfte fælles klimaløsninger osv. Længe har vi brugt energigevinster på at bygge flere m2 til hver familie, mens fællesskaberne udtømmes og udtørres og både det indre og ydre klima mistrives. Hvordan kan kommuner, bygherrer og borgere samskabe nye rammer og indhold i lokale fællesskab, der gør det både let og livgivende at bidrage og være del af den grønne omstilling?
Deltagere:
Lone Loklindt, Frederiksberg Kommune
Dennis Ravn, Frederikssund Kommune
Tyge Mortensen, Landsbyhøjskolen
Victor Aalund-Olsen, Bæredygtige Forsamlingshus på Frederiksberg
Afventer tilsagn fra politikere
Moderator: Lone Belling, Liv og Lederskab
Arrangør: Grønne Nabofællesskaber
Hvordan kan energiproduktionen blive en fordel for lokalområdet? – Hvordan kan det blive mere attraktivt at være nabo? Vi samler gode erfaringer og diskuterer nye udviklingsmuligheder både for landsbyer, boligforeninger og naboer.
Deltagere:
Laura Klitgaard, IDA
Rune Baastrup, Fonden TEKNOLOGIRÅDET
Moderator: Stener Glamann
Arrangør: Ingeniørforeningen, IDA
Ni af de 10 største danske bygherrer er offentlige. Byggeriet står for 40% af Danmarks CO2 udledning, og det meste af byggeriet og de mange anlæg er dieseldrevne. Så vi må tænke og tanke grønt lige nu. Landets modigste kommuner sætter i stor skala handling bag de grønne ambitioner. Hør hvordan fra borgmester Johannes Lundsfryd Jensen, Middelfart Kommune, og programchef Ole Bech-Lykkebo, CO-PI.
Deltagere:
Johannes Lundsfryd Jensen, borgmester i Middelfart Kommune
Ole Bech-Lykkebo, programchef, CO-PI
Arrangører:
Center for Offentlig-Privat Innovation og Middelfart Kommune
Climate Fresk er et effektivt redskab til at lære, bedre forstå, og motivere til at handle over for klimaforandringer gennem aktiv involvering og kollektive intelligens. Denne 3 timers workshop er tilgængelig for alle og kan hurtigt skaleres inden for en organisation eller et samfund.
Sted: Climate Fresks bod (bod nr. 65)
Arrangør: Climate Fresk
Satirisk sketch om farlig politisk afhængighed af grandiøse fossile infrastrukturprojekter. Vores kompetente FPA psykiater gør sit yderste for at kurere en gruppe hårdt ramte politikere for denne alvorlige og udbredte lidelse. Men vil det lykkes ? Eller er politikerne så hårdt ramt, at vi simpelthen bliver nødt til at vælge nogle andre? Gå ikke glip af dette spændende drama.
Brainstorm om udtryksmidler i klimakampen. Hvordan bruger vi kreativitet, satire og humor i vores aktivisme?
Deltagere:
Ulla Bryanne
Elena Smith
Moderator: Elisabeth Thorgaard
Arrangør: Bedsteforældrenes Klimaaktion Aalborg
Der er stigende efterspørgsel på råstoffer især til bygge- og anlægsbranchen. Råstofindvinding medfører et stort træk på begrænsede naturressourcer og har en betydelig klimapåvirkning, f.eks. når råstofferne anvendes til fremstilling af beton. Samtalen vil komme ind på hvordan vi nedbringer vores store råstofforbrug og samtidig gør vores byggeri mere bæredygtigt med en mindre klimabelastning.
Deltagere:
Lise Lyngfelt Molander, Teknologisk Institut
Flemming Rafn, Tredje Natur
Moderator: Karen Blincoe, Ph.d., ekspert og forfatter inden for bæredygtighed
Arrangør: Region Syddanmark
Vi vil invitere flere relevante aktører fra kommuner, der har lokale ungeklimaråd og kommuner som ikke har (endnu) til en diskussion om, hvordan de kan inddrage flere af deres unge medborgere i grønne tiltag kommunalt. Derudover vil vi også invitere unge til snakken for at få dem til at møde kommunerne og få dem til at sparre med kommunerne om, hvad der skal til for at få flere unge til at interessere sig for klimahandling ikke kun nationalt, men også kommunalt og lokalt. Vi vil facilitere eventet og vil sætte fokus på konkrete best cases som Furesø Kommunes lokale ungeklimaråd, hvilket er fokus for både at gøre eventet relater bart, konkret og handlingsorienteret.
Deltagere:
Sofie Winge, Ungeklimarådet
Kristine Andersen, Byrådsmedlem i Svendborg (S)
Moderator: Nadia Gullestrup Christensen, Ungeklimarådet
Arrangør: Ungeklimarådet
Hvordan bor og bygger vi (mere) klimavenligt?
Stor, større, størst. Sådan kunne udviklingen i størrelsen på vores parcelhuse lyde, for siden 1960 er den steget med tæt på 100 m2. Og det påvirker vores klima og miljø, for udvidelsen i kvadratmeter sker i mange tilfælde på bekostning af naturen og biodiversiteten.
Så hvordan sikrer vi, at der er plads til os alle? Og hvilket ansvar bærer hhv. kommunen og den enkelte? Vi ser nærmere på valg og dilemmaer i måden, vi planlægger, bygger og bor på.
Deltagere:
Sisse Norman Canguilhem, konstitueret adm. direktør i Rådet for Bæredygtigt Byggeri
Tina Saaby, direktør Dansk Byplanlaboratorium
Thomas Leerberg, administrerende direktør, Sygehusgrunden P/S
Claus Leick, Udvalgsformand Klima, Miljø og Plan (F), Skanderborg Kommune
Moderator: Anna Esbjørn, Programchef, Fremtidens Byer hos Concito
Arrangør: Rådet for Bæredygtigt Byggeri
Klimavidenskaben befinder sig i et spændingsfelt mellem klimabenægtere på den ene side og klimabekymrede på den anden. Så hvordan bør klimaforskere fortælle om klimaforandringernes alvorlige konsekvenser til et ungt publikum uden at skabe frygt og bidrage til depression og angst?
Deltagere:
Martin Olesen, DMI
Mark Payne, DMI
Marianne Schøler, UNGLIV
Arrangør: DMI
Er din garderobe bæredygtig? Og hvordan kan du og jeg gøre en forskel?
Samtalesalon med erfarne og unge tøjaktivister som ikke bare snakker, men tager kampen op mod modebranchens fast-fashion. Re:wair & Stop Tøjspild – Tøjet længe leve redder tøj fra at gå til spilde med sjove og kreative events.
Vi deler samtalesalonen op i 2 runder. Efter 25 minutter kommer et nyt hold på scenen til en snak om, hvordan vi i fællesskab kan skabe mere klode- og klimavenlige byer og lokalsamfund.
Deltagere:
Simon Elsborg Nygaard, bæredygtighedspsykolog og Ph.d.
Nina Bendixen, klimajournalist, TV- og podcastvært
Kira Gilling Hansen, Tænketanken Fremtidens Biblioteker
Arrangører: RE:WAIR, Tænketanken Fremtidens Biblioteker og projekt SAMMEN OM VERDENSMÅL
Kom til en god snak om hvorfor en række tunge offentlige aktører har sat hinanden i stævne til gavn for den grønne omstilling! I skaleringsprocessen bruger vi milliardstore indkøbsbudgetter til at stille grønne krav til den private sektor. Det er lettere sagt end gjort. Lærke Møller og Julie Munk samler leddene i værdikæden omkring et grønnere byggeri og kaster grus i maskineriet, på den gode måde.
Deltagere:
Lærke Møller, seniorprojektleder, CO-PI
Julie Munk, seniorprojektleder, CO-PI
Moderator: Ole Bech Lykkebo, Programchef, CO-PI
Arrangør: Center for Offentlig-Privat Innovation
En kunstnerisk beskrivelse af de følelser vi som mennesker går med – når vi i hverdagen støder på klima- og bæredygtighedsudfordringerne – og samtidig et håb, der knytter sig til det, at gøre noget.
Mød 128 unge forenet i musik, dans og teater og deres stærke følelser for, at NU, SKAL DER HANDLES!
Tidspunkter og sted:
Kl. 11:45 Street food marked, Torvet
Kl. 13:45 Herman Jensens Anlæg
Kl. 15:45 Ved Forsamlingshuset
Arrangør: Viby Efterskole
Ingrid Helene Brandt Jensens forskning følger det danske klimaborgerting og undersøger, hvad der sker, når borgernes rolle genforhandles gennem en anderledes demokratisk deltagelse end folkeafstemning. Indtil videre peger meget i retning af, at vi har svært ved at forstå værdien af borgerinddragelse i den grønne omstilling. Det er et demokratisk problem, som vi bør tage alvorligt.
Deltager:
Ingrid Helene Brandt Jensen, Ph.D studerende statskundskab
Arrangør: KU, Det Samfundsvidenskabelige Fakultet
Solceller på tage er en god forretning for ejerne og en billig måde at reducere CO2-udledningen på. Men med de nuværende regler er det meget svært at udnytte potentialet. Hvem må tjene på den grønne omstilling, hvorfor skal det være så svært, og er der en god forklaring på, at vi favoriserer markanlæg og besværliggør solceller på bygninger? Og hvad skal vi gøre for at få sat fart på udrulningen?
Deltagere:
Peter Møllgaard, formand for Klimarådet
Martin Dam Wied, Greenpower Denmark
Troels Blicher Danielsen, TEKNIQ Arbejdsgiverne
Heine Knudsen, Enhedschef i Energi og Miljø, Region Hovedstaden
Moderator: Lars Trier Mogensen, redaktør, debattør og forfatter
Arrangører: Energiforum Danmark & TEKNIQ Arbejdsgiverne