Til Klimafolkemødet 2020 vil årets debatter og oplæg foregå på to scener.: Debatscenen og Handlingsscenen.

Se program for Debatscenen

Se program for Handlingsscenen

Debatscenen

Torsdag
10.00-10.45

Åbningsdebat: Hvordan får vi en grøn genstart efter Corona-krisen?

Stephanie Lose, regionrådsformand i Region Syddanmark, og Johannes Lundsfryd Jensen, borgmester i Middelfart Kommune, åbner årets Klimafolkemøde 2020.

Samtale mellem Connie Hedegaard, formand for Concito, Dan Jørgensen, klimaminister (S) og klimaforsker Sebastian Mernild om, hvordan vi får en grøn genstart efter corona-krisen.

Arrangør:

Klimafolkemødet

Torsdag
11.00-11.45

Grøn omstilling i min baghave?

Selvom danskerne stort set – alle som en – bakker op om grøn omstilling, er der kæmpe modstand mod vindmøller, solceller og elmaster, når den de kommer tæt på. Hvad skal der til, når politik og ambitiøse klimamål skal føres ud i virkelighedens landskaber og lokalsamfund inden for få år på en måde, der skaber accept blandt borgerne? Kan vi vende udfordringer til muligheder i en historisk jordreform og skabe landfornyelse ligesom byfornyelse?

Deltagere: Maria Reumert Gjerding præsident i Danmarks Naturfredningsforening, Kristine van het Erve Grunnet, branchechef Vedvarende Energi hos Dansk Energi, Marian Kaagh, områdeleder for Projekter hos Energinet, Johannes Lundsfryd Jensen, borgmester Middelfart Kommune, Søren Møller, Fremtidens Bæredygtige Landskaber. Moderator: Jørgen Steen Nielsen, journalist, Dagbladet Information

Arrangør:

Energinet, Dansk Energi, Fremtidens Bæredygtige Landskaber

Torsdag
12.00-12.45

Hvordan fastholder vi presset på politikerne?

At gøre noget selv kan føles meningsløst, hvis ikke politikerne også tager ansvar og går foran med lovgivning, afgifter og tilskud, grønne investeringer – og politisk mod. Børn og unges skolestrejker, underskriftindsamlinger, appeller fra forskere og andre – et samlet og voksende pres siden 2018 – har sat klimaet højt på den internationale dagsorden og herhjemme sikret en klimalov og ambitiøse klimamål. Nu venter vi på en klimahandlingsplan med konkrete tiltag. Hvordan holder vi politikerne til ilden? Hvordan kan klimaaktivismen og engagementet i befolkningen udvikles? Hvordan undgå at ildsjælene kører træt? Hvordan gør vi klimakampen sjov, livsbekræftende, konstruktiv?

Deltagere: Frederik Sandby, Klimabevægelsen, Clara Halvorson, Dansk Ungdoms Fællesråd, medlem af Folketingets 2030-panel, Jens Friis Lund, Klima- og Omstillingsrådet, Nanne Højlund, næstformand FH
Moderator: Connie Hedegaard

Arrangør:

Klimafolkemødet

Torsdag
13.00-13.45

Hvordan får vi et klimademokrati? (borgerting)

Demokratiet er under udvikling, klimaet kræver beslutninger og et ændret klima har konsekvenser for menneskets livsbetingelser. Der er mange interesser og behov som viser sig og spørgsmålet er: Hvordan får vi et klimademokrati?

Regeringen har nedsat et borgerting på 99 borgere. Spørgsmålet er, om modellen kan udvikles til eksempelvis et borgerting i alle landets kommuner?

Deltagere: Rune Baastrup, Direktør i Deltager Danmark, Stefan Gaarsmand Jacobsen fra Klima- og Omstillingsrådet, Repræsentant fra, Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet, Urs Steiner Brandt, demokratiforsker på Syddansk Universitet.

Arrangør:

Klimafolkemødet og Broen til Fremtiden

Torsdag
14.00-14.45

Klimaquiz med Sebastian Mernild

Test din klimaviden med Sebastian Mernild, én af verdens førende klimaforskere

Deltager: Sebastian Mernild

Arrangør:

TV2 Fyn

Torsdag
15.00-15.30

Grønne afgifter – det mest effektive redskab til at nå klimamålene?

Klimarådet, de økonomiske vismænd og mange andre fagfolk peger på en høj CO2-afgift som helt central værktøj. Industrien siger nej til en sådan afgift og vil hellere have tilskud. Hvad virker bedst, hvad er realistisk, hvad er motiverne bag holdningerne?

Deltagere: Jette Bredahl Jacobsen, Rådsmedlem i Klimarådet, Michael Lundgaard Thomsen, Aalborg Portland, Moderator: Jørgen Steen Nielsen, Dagbladet Information

Arrangør:

Dagbladet Information

Torsdag
16.00-16.30

Hvornår kan vi flyve igen med god (klima)samvittighed?

Flyene står stille på jorden. Skal staten hjælpe dem på vingerne og på hvilke betingelser? Hvad er udsigterne til at udvikle grønne brændstoffer, der gør flyrejsen bæredygtig? Og hvad gør vi indtil da – bliver på jorden?

Deltagere: Brian Vad Mathiesen, professor på Institut for planlægning ved AAU KBH, Jeppe Juul, seniorrådgiver i Rådet for Grøn Omstilling, Martin Porsgaard, NISA. Moderator: Jørgen Steen Nielsen, Information.

Arrangør:

Dagbladet Information

Torsdag
17.00-17.45

Regeringens Klimapartnerskaber – erfaringer og anbefalinger

Beskrivelse kommer snarest

Arrangør:

Klimafolkemødet

Torsdag
18.00-18.45

Skal vi have en grøn grundlov?

Grøn lovgivning og bæredygtig stat: Hvordan gearer vi bedst vores lovgivning til at levere på 70% reduktion og et mere bæredygtigt samfund? Skal vi have en grøn grundlov? Skal vi screene lovgivning for klima og miljøhensyn? Hvordan holder vi staten ansvarlig for at sikre nuværende og fremtidige generationers ret til et sikkert klima og et sundt miljø?

Deltagere: Repræsentanter fra advokatstanden, det juridiske forskningsfelt samt fra minimum en grøn NGO.

Arrangør:

DjøfereForFuture

Torsdag
19.00-19.45

LIVE: PARTILEDERDEBAT

Hvordan får vi en grøn genstart efter Coronakrisen? Hvilke erfaringer har vi gjort os, som vi kan tage med videre? Partilederne debatterer emnet.

Deltagere: Pia Olsen Dyhr (SF) Morten Østergaard (RV), Kristian Thulesen Dahl (DF), Josefine Fock (Alternativet) Opdatering sker løbende

Moderator: TV2 NEWS

Arrangør:

Klimafolkemødet og TV2 NEWS

Handlingsscenen

Torsdag
11.00-11.45

Kan grønne bloggere redde verden?

Bloggere (influencere) med specifikke dagsordener og mærkesager på hjerte er i vækst, og det samme er influencer-marketing, hvor virksomheder og NGO’er benytter sig af bloggere med grønt fokus til at sætte fokus på en specifik dagsorden. Hvor stor en magt har bloggere, når det drejer sig om at sprede budskabet om grøn omstilling? Og hvad er perspektiverne for branchen? Hvordan gør de det i praksis?

Deltagere: Johanne Stenstrup (influencer og foredragsholder om bæredygtig mode), Maria Mosgaard og Liv Rydstrøm, specialestuderende. Moderator: Stine Bardeleben Helles, partner i HELLES & DOCHERTY

Arrangør:

Klimafolkemødet

Torsdag
12.00-12.45

Brug din indkøbspower!

Start din egen indkøbsrevolution allerede i dag.

Det velkendte Svanemærke er et miljømærke, som de fleste borgere kender for skrappe krav til kemikalier og miljø. Men miljømærkerne kan faktisk langt mere end det – de er effektive redskaber til en klimavenlig indkøbskurv. Og forbrugerne vil gerne det grønne indkøb, men der kan være langt fra de gode hensigter og til egentlig handling. Vi får en adfærdsekspert til at pege på, hvor det går galt, og så diskuterer vi, hvad vi selv kan gøre og hvordan vi som samfund kan gøre det endnu nemmere for forbrugerne at træffe de klimavenlige valg.

Deltagere: Mikkel Holm Sørensen, Direktør for KL.7, Signe Munk, Klimaordfører for SF, Heidi Belinda Bugge, Senior miljøekspert hos Miljømærkning Danmark.
Moderator: Rina Ronja Kari, miljø- og klimapolitisk seniorkonsulent hos Dansk Standard

Arrangør:

Miljømærkning Danmark

Torsdag
13.00-13.40

Hvordan skal landbruget se ud i 2030?

Klimabelastningen ved produktion af vores fødevarer fylder stadig mere i det samlede regnskab. Skal vi acceptere det? Og hvis ikke, hvordan skal landbrugets belastning så nedbringes?

Vi spørger landbruget, detailhandelen, naturfredningsforeningen og klimatænketanken om, hvad der skal til, og hvilken rolle de hver især kan spille.

Deltagere: Niels Peter Nørring, klimadirektør i Landbrug & Fødevarer, Rikke Lundsgaard, Landbrugspolitisk seniorrådgiver i Danmarks Naturfredningsforening, repræsentant fra Concito, Thomas Roland, CSR-chef i Coop. Moderator: Louisa Hayman, kommunikatør

Arrangør:

Coop

Torsdag
14.00-14.30

Det har aldrig været vigtigere at investere bæredygtigt

Genopretningen af økonomien efter coronakrisen er en enestående mulighed for at vælge en ny, grøn retning for økomien. Vi skal afvikle investeringer i den gamle sorte økonomi og sætte vores penge i det, der giver bæredygtighed, rønne job, social velfærd og lighed.

Deltagere: Christian Niepoort adm. direktør og medejer af SustainSolutions, Niels Fibæk-Jensen fra Matter, Thomas Meinert Larsen, talsperson i AnsvarligPension. Moderator: Jørgen Steen Nielsen, Information

Arrangør:

Dagbladet Information

Torsdag
15.00-15.45

Hvilken rolle skal kommunale bygninger spille i klimakampen?

I juni indgik et stort flertal i Folketinget en aftale, der bl.a. stiller krav om energibesparelser i statslige bygninger. Men hvorfor kun statslige bygninger, spørger den grønne organisation SYNERGI. Kommunerne er landets største bygningsejer. 70 procent af kommunens bygninger har et dårligt energimærke – herunder mere end 4.000 skoler. Skal der stilles krav til kommunerne om grønne renoveringer og bedre indeklima – eller skal det være op til den enkelte kommune?

Deltagere: Dorte Andreas, Skolelederforeningen, Ingrid Reumert, VELUX, Katrine Bjerre M. Eriksen, SYNERGI

Arrangør:

Synergi

Torsdag
16.00-16.45

Hvem har lavet dit tøj? Fra overforbrug og overproduktion til bedre mode og kritiske forbrugere

Kan man tale om bæredygtig mode i en global verden, hvor der produceres tøj i Thailand og Indien, som fragtes videre med fly med kunder til hele verden, hvis kunderne kun bruger tøjet få gange, inden en ny kollektion ender på hylderne? Hvad skal der til, før brands kan kalde sig bæredygtige? Og hvad kan vi forbrugere selv gøre for at accelerere den grønne omstilling i modebranchen?

Deltagere: Ulla Ræbild, modeforsker fra Designskolen Kolding og Morten Underbjerg, designer og stifter af Le Pirol. Moderator: Johanne Stenstrup fra bedremode.nu

Arrangør:

Klimafolkemødet

Torsdag
17.00-17.45

Klimakampen: Fællesskabets eller individets ansvar?

Hvem har ansvaret for at vi får omstillet vores samfund, så det bliver grønt og klimavenligt? Er det staten, der skal lave effektiv lovgivning og omlægge afgifter? Er det virksomhederne, der bare skal få omlagt produktionen, så vores forbrug kan fortsætte som nu – blot i en klimavenlig version? Eller er det os selv – som individer – der må tage kampen derhjemme med at spise klimarigtigt, transportere os klimavenligt og have et energiforbrug i boligen på nul?

Deltagere: Rasmus Helveg Petersen, Formand for Folketingets Klima-, Energi- og Forsyningsudvalg, Sara Krüger Falk, direktør i Global Compact Network, Gregers Andersen, kulturforsker og debatbogsforfatter, Niels Vestergaard, Chefkonsulent ved De Økonomiske Råd og Professor i ressourceøkonomi ved SDU, Anne Hjortenberg, klimaaktivist Moderator: Martin Mulvad Ernst, TV 2 Fyn

Arrangør:

Klimafolkemødet

Torsdag
18.00-18.45

Hvordan kommer Hr. og fru Danmark ind i klimakampen?
Med en Klimaaftale som har fået bred opbakning i Folketinget haster det nu med at få omsat aftalen til handling. Det kræver en særlig indsats fra Folketing og kommuner at få alle danskere med i omstillingen.
Hvad skal der til for at vi kan rykke os hurtigt nok?

Deltagere: Morten M. Westergaard, klimachef Middelfart Kommune og andre (opdateres snarest).
Moderator: Helle Juhler-Verdoner, Branchechef – Intelligent Energi

Arrangør:

Intelligent Energi