Til Klimafolkemødet 2020 vil årets debatter og oplæg foregå på to scener.: Debatscenen og Handlingsscenen.

Se program for Debatscenen

Se program for Handlingsscenen

Debatscenen

Torsdag
10.00-10.45

Åbningsdebat: Hvordan får vi en grøn genstart efter coronakrisen?

Stephanie Lose, regionrådsformand i Region Syddanmark, og Johannes Lundsfryd Jensen, borgmester i Middelfart Kommune, åbner årets Klimafolkemøde 2020.

Samtale mellem Connie Hedegaard, formand for Concito og professor i klimaforandringer Sebastian Mernild om, hvordan vi får en grøn genstart efter coronakrisen. Moderator: Thomas Funding, politisk redaktør for Avisen Danmark

Arrangør:

Klimafolkemødet

 Torsdag
 11.00-11.45

Grøn omstilling i min baghave?

Selvom danskerne stort set – alle som en – bakker op om grøn omstilling, er der kæmpe modstand mod vindmøller, solceller og elmaster, når den de kommer tæt på. Hvad skal der til, når politik og ambitiøse klimamål skal føres ud i virkelighedens landskaber og lokalsamfund inden for få år på en måde, der skaber accept blandt borgerne? Kan vi vende udfordringer til muligheder i en historisk jordreform og skabe landfornyelse ligesom byfornyelse?

Deltagere: Morten Pedersen, afdelingschef for Natur og Miljø, Danmarks Naturfredningsforening, Kristine van het Erve Grunnet, branchechef Vedvarende Energi hos Dansk Energi, Marian Kaagh, områdeleder for Projekter hos Energinet, Johannes Lundsfryd Jensen, borgmester Middelfart Kommune, Søren Møller, Fremtidens Bæredygtige Landskaber. Moderator: Jørgen Steen Nielsen, journalist, Dagbladet Information

Arrangør:

Energinet, Dansk Energi, Fremtidens Bæredygtige Landskaber

 Torsdag
12.00-12.45

Hvordan fastholder vi presset på politikerne?

At gøre noget selv kan føles meningsløst, hvis ikke politikerne også tager ansvar og går foran med lovgivning, afgifter og tilskud, grønne investeringer – og politisk mod. Børn og unges skolestrejker, underskriftindsamlinger, appeller fra forskere og andre – et samlet og voksende pres siden 2018 – har sat klimaet højt på den internationale dagsorden og herhjemme sikret en klimalov og ambitiøse klimamål. Nu venter vi på en klimahandlingsplan med konkrete tiltag. Hvordan holder vi politikerne til ilden? Hvordan kan klimaaktivismen og engagementet i befolkningen udvikles? Hvordan undgå at ildsjælene kører træt? Hvordan gør vi klimakampen sjov, livsbekræftende, konstruktiv?

Deltagere: Frederik Sandby, Klimabevægelsen, Clara Halvorson, Dansk Ungdoms Fællesråd, medlem af Folketingets 2030-panel, Stefan Gaarsmand Jacobsen, Klima- og Omstillingsrådet, Nanna Højlund, næstformand FH. Moderator: Connie Hedegaard

Arrangør:

Klimafolkemødet

Torsdag
13.00-13.45

Hvordan får vi et klimademokrati? (borgerting)

Demokratiet er under udvikling, klimaet kræver beslutninger og et ændret klima har konsekvenser for menneskets livsbetingelser. Der er mange interesser og behov som viser sig og spørgsmålet er: Hvordan får vi et klimademokrati?

Regeringen har nedsat et borgerting på 99 borgere. Spørgsmålet er om modellen kan udvikles til fx et borgerting i alle landets kommuner – eller det den sag klaret

Deltagere: Rune Baastrup, Direktør i Deltager Danmark, Anders Blok fra Klima- og Omstillingsrådet, Urs Steiner Brandt, demokratiforsker ved SDU, Camilla Gregersen, formand for Dansk Magisterforening. Moderator: Jakob Andersen, forfatter, journalist og social iværksætter.

Arrangør:

Klimafolkemødet og Broen til Fremtiden

Torsdag
14.00-14.45

Quiz: Er du klogere end klima-frontkæmperne?

Frem med mobilerne! TV 2/Fyn Event og klimaprofessor Sebastian Mernild inviterer publikum til at konkurrere mod frontkæmper-holdet på scenen. Kategorien: paratviden om klimaforandringer og klimaeffekter. Det bliver underholdende, tankevækkende, og svarer du rigtigt, vinder du retten til at kalde dig klima-super-kender!

Vært: Signe Ryge, TV 2/Fyn Event. Medvært og dommer: Sebastian Mernild, professor i klimaforandringer, admin. direktør Nansen Centeret i Bergen, hovedforfatter i FN klimapanel)

Klima-frontkæmperne: Johannes Lundsfryd Jensen (S), borgmester, Middelfart, Rina Ronja Kari, Miljø- og klimapolitisk seniorkonsulent, Dansk Standard

Arrangør:

TV2 Fyn

Torsdag
15.00-15.30

Grønne afgifter – det mest effektive redskab til at nå klimamålene?

Klimarådet, de økonomiske vismænd og mange andre fagfolk peger på en høj CO2-afgift som helt central værktøj. Industrien siger nej til en sådan afgift og vil hellere have tilskud. Hvad virker bedst, hvad er realistisk, hvad er motiverne bag holdningerne?

Deltagere: Peter Møllgaard, formand for Klimarådet, Michael Lundgaard Thomsen, Aalborg Portland, Moderator: Jørgen Steen Nielsen, Dagbladet Information

Arrangør:

Dagbladet Information

Torsdag
15.40-15.55

Frank Hvam holder klimatale

Frank Hvam er muligvis ikke offentlig kendt for at være en særlig politisk engageret komiker. Men lige præcis klimaforandringerne går han meget op i – noget offentligheden fik at se tilbage i 2019, hvor han med en blanding af humor og alvor opfordrede vælgerne til at stemme til europaparlamentsvalget gennem en Facebook-video, der gik viralt. Kom og hør hvad Frank Hvam har på hjerte, når han holder klimatale på årets Klimafolkemøde.

Arrangør:

Klimafolkemødet

 Torsdag
16.00-16.30

Hvornår kan vi flyve igen med god (klima)samvittighed?

Flyene står stille på jorden. Skal staten hjælpe dem på vingerne og på hvilke betingelser? Hvad er udsigterne til at udvikle grønne brændstoffer, der gør flyrejsen bæredygtig? Og hvad gør vi indtil da – bliver på jorden?

Deltagere: Brian Vad Mathiesen, professor på Institut for planlægning ved AAU KBH, Jeppe Juul, seniorrådgiver i Rådet for Grøn Omstilling, Martin Porsgaard, NISA. Moderator: Jørgen Steen Nielsen, Information.

Arrangør:

Dagbladet Information

Torsdag
17.00-17.45

Regeringens Klimapartnerskaber – erfaringer og anbefalinger

Regeringen har nedsat 13 klimapartnerskaber inden for erhvervslivets forskellige sektorer. Formålet er at styrke dialogen mellem regeringen, erhvervsliv og fagbevægelse om muligheder og barrierer i erhvervslivets grønne omstilling. Nu er partnerskabernes anbefalinger afleveret med det mål, at Danmark bevæger sig mod målet om at reducere drivhusgasserne med 70 procent i 2030.

Vi diskuterer: Hvad er det finansielle partnerskabs hovedpointer? Hvad er det tunge energi partnerskabs hovedpointer? Er partnerskaberne dækkende og koordineret? Hvad er partnerskabernes videre liv og forpligtigelser?

Deltagere: Partnerskabet for finanssektoren, Ulrik Nødgaard, Direktør FinansDanmark, Partnerskab for Energitung industri, formand Michael Lundgaard Thomsen, Managing Director, Aalborg Portland, Klimarådet, formand Peter Møllgaard. Moderator: Connie Hedegaard

Arrangør:

Klimafolkemødet

 Torsdag
18.00-18.45

Skal vi have en grøn grundlov?
Lovgivningens muligheder og begrænsninger i klimakampen

Juraens betydning i klimaspørgsmål er omdrejningspunktet for denne debat – herunder muligheden for at føre klimaretssager i dansk kontekst.

Hvordan gearer vi bedst vores lovgivning til at levere på klimahandling og et mere bæredygtigt samfund? Hvor kan juraen udfordre aktivitet, som synes at modarbejde Danmarks klimamål? Hvordan holder vi staten ansvarlig for at sikre nuværende og fremtidige generationers ret til et sikkert klima, sunde økosystemer og et rent miljø Skal vi have en grønnere grundlov? Hvilke lovgivningsmæssige rammer sikrer bedst, at også forbrugerne bidrager aktivt til den grønne omstilling?

Deltagere: Mads Flarup Christensen, generalsekretær, Greenpeace Norden og talsmand for Broen til fremtiden, Vagn Jelsøe, vicedirektør, Forbrugerrådet Tænk, Sebastian Jonshøj, vicepræsident, Danmarks Naturfredningsforening og repræsentant for Grøn Grundlov, Sune Klinge, tenure track adjunkt, Københavns Universitet, JUR Centre for European and Comparative Legal Studies, Moderator: Kurt Helles Bardeleben, partner, Sirius Advokater

Arrangør:

DjøfereForFuture

 Torsdag
19.00-19.45

POLITISK DEBAT

Hvordan får vi en grøn genstart efter coronakrisen? Hvilke erfaringer har vi gjort os, som vi kan tage med videre? Repræsentanter for de politiske partier debatterer emnet.

Deltagere: Dan Jørgensen (S), Morten Østergaard (RV), Kristian Thulesen Dahl (DF), Josephine Fock (ALT)) Tommy Ahlers (V), Signe Munk (SF) , Mai Villadsen (EL) Mona Juul (KF) Opdateres.
Moderator: Jakob Risbro, samfundsredaktør TV2 Fyn

Arrangør:

TV2 Fyn og Klimafolkemødet

Torsdag
20.00-21.00

Klimajazz med Jens Mikkel Madsen 
Koncert på KulturØpladsen med komponist og jazzmusiker Jens Mikkel Madsen. Gennem musik, visuelle fortællinger og kunstneriske greb sættes der fokus på klimadebattens mange udfordringer og bekymringer, og på det håb og de muligheder, som klimaudfordringen samtidig bringer.

I samarbejde med Jazz i Trekanten og Trekantsområdets Festuge

Handlingsscenen

 Torsdag
11.00-11.45

Kan grønne bloggere redde verden?

Bloggere (influencere) med specifikke dagsordener og mærkesager på hjerte er i vækst, og det samme er influencer-marketing, hvor virksomheder og NGO’er benytter sig af bloggere med grønt fokus til at sætte fokus på en specifik dagsorden. Hvor stor en magt har bloggere, når det drejer sig om at sprede budskabet om grøn omstilling? Og hvad er perspektiverne for branchen? Hvordan gør de det i praksis?

Deltagere: Johanne Stenstrup, blogger på bedremode.nu, Gry Høngsmark Knudsen, Forskningschef ved UCL og marketingforsker ved SDU, Camilla Stemann, Influencer- og Instagramekspert, Maria Mosgaard og Liv Rydstrøm, specialestuderende. Moderator: Stine Helles, partner i HELLES&DOCHERTY

Arrangør:

Klimafolkemødet

 Torsdag
12.00-12.45

Brug din indkøbspower! Start din egen indkøbsrevolution i dag

Det velkendte Svanemærke er et miljømærke, som de fleste borgere kender for skrappe krav til kemikalier og miljø. Men miljømærkerne kan faktisk langt mere end det – de er effektive redskaber til en klimavenlig indkøbskurv. Og forbrugerne vil gerne det grønne indkøb, men der kan være langt fra de gode hensigter og til egentlig handling. Vi får en adfærdsekspert til at pege på, hvor det går galt, og så diskuterer vi, hvad vi selv kan gøre og hvordan vi som samfund kan gøre det endnu nemmere for forbrugerne at træffe de klimavenlige valg.

Deltagere: Mikkel Holm Sørensen, Direktør for KL.7, Signe Munk, Klimaordfører for SF, Heidi Belinda Bugge, Senior miljøekspert hos Miljømærkning Danmark og Thomas Roland, CSR-chef i Coop.
Moderator: Rina Ronja Kari, miljø- og klimapolitisk seniorkonsulent hos Dansk Standard

Arrangør:

Miljømærkning Danmark

 Torsdag
13.00-13.40

Hvordan skal landbruget se ud i 2030?

Klimabelastningen ved produktion af vores fødevarer fylder stadig mere i det samlede regnskab. Skal vi acceptere det? Og hvis ikke, hvordan skal landbrugets belastning så nedbringes?

Vi spørger landbruget, detailhandelen, naturfredningsforeningen og klimatænketanken om, hvad der skal til, og hvilken rolle de hver især kan spille.

Deltagere: Niels Peter Nørring, klimadirektør i Landbrug & Fødevarer, Rikke Lundsgaard, Landbrugspolitisk seniorrådgiver i Danmarks Naturfredningsforening, repræsentant fra Concito, Thomas Roland, CSR-chef i Coop. Moderator: Louisa Hayman, kommunikatør

Arrangør:

Coop

Torsdag
14.00-14.30

Det har aldrig været vigtigere at investere bæredygtigt

Genopretningen af økonomien efter coronakrisen er en enestående mulighed for at vælge en ny, grøn retning for økomien. Vi skal afvikle investeringer i den gamle sorte økonomi og sætte vores penge i det, der giver bæredygtighed, grønne job, social velfærd og lighed.

Deltagere: Christian Niepoort adm. direktør og medejer af SustainSolutions, Niels Fibæk-Jensen fra Matter, Thomas Meinert Larsen, talsperson i AnsvarligPension. Moderator: Jørgen Steen Nielsen, Information

Arrangør:

Dagbladet Information

 Torsdag
15.00-15.45

Hvilken rolle skal kommunale bygninger spille i klimakampen?

I juni indgik et stort flertal i Folketinget en aftale, der bl.a. stiller krav om energibesparelser i statslige bygninger. Men hvorfor kun statslige bygninger, spørger den grønne organisation SYNERGI. Kommunerne er landets største bygningsejer. 70 procent af kommunens bygninger har et dårligt energimærke – herunder mere end 4.000 skoler. Skal der stilles krav til kommunerne om grønne renoveringer og bedre indeklima – eller skal det være op til den enkelte kommune?

Deltagere: Christoffer Lilleholt (V), By- og Kulturrådmand i Odense, Birgitte Vind (S) kommunalordfører, Dorte Andreas, Skolelederforeningen, Katrine Bjerre M. Eriksen, SYNERGI, Pia Loft, global public affairs-chef i VELUX. Moderator: Connie Hedegaard

Arrangør:

Synergi

 Torsdag
16.00-16.45

Hvem har lavet dit tøj? Fra overforbrug og overproduktion til bedre mode og kritiske forbrugere

Kan man tale om bæredygtig mode i en global verden, hvor der produceres tøj i Thailand og Indien, som fragtes videre med fly med kunder til hele verden, hvis kunderne kun bruger tøjet få gange, inden en ny kollektion ender på hylderne? Hvad skal der til, før brands kan kalde sig bæredygtige? Og hvad kan vi forbrugere selv gøre for at accelerere den grønne omstilling i modebranchen?

Deltagere: Ulla Ræbild, modeforsker fra Designskolen Kolding, Morten Underbjerg, designer og stifter af Le Pirol, Tanja Gotthardsen, selvstændig konsulent og rådgiver. Moderator: Iværksætter Johanne Stenstrup fra bedremode.nu

Arrangør:

Klimafolkemødet

 Torsdag
17.00-17.45

Klimakampen: Fællesskabets eller individets ansvar?

Hvem har ansvaret for at vi får omstillet vores samfund, så det bliver grønt og klimavenligt? Er det staten, der skal lave effektiv lovgivning og omlægge afgifter? Er det virksomhederne, der bare skal få omlagt produktionen, så vores forbrug kan fortsætte som nu – blot i en klimavenlig version? Eller er det os selv – som individer – der må tage kampen derhjemme med at spise klimarigtigt, transportere os klimavenligt og have et energiforbrug i boligen på nul?

Deltagere: Rasmus Helveg Petersen, Formand for Folketingets Klima-, Energi- og Forsyningsudvalg, Sara Krüger Falk, direktør i Global Compact Network, Gregers Andersen, kulturforsker og debatbogsforfatter, Niels Vestergaard professor i ressourceøkonomi ved SDU, Anne Hjortenberg, klimaaktivist Moderator: Martin Mulvad Ernst, TV 2 Fyn

Arrangør:

Klimafolkemødet

 Torsdag
18.00-18.45

Hvordan kommer Hr. og fru Danmark ind i klimakampen?
Med en Klimaaftale som har fået bred opbakning i Folketinget haster det nu med at få omsat aftalen til handling. Det kræver en særlig indsats fra Folketing og kommuner at få alle danskere med i omstillingen. Hvad skal der til, for at vi kan rykke os hurtigt nok?

Deltagere: Rudi Rusfort Kragh fra Fjernvarmeselskabet Ollerup-Vester Skerninge-Ulbølle, Mette Obelitz, cand.psych og direktør i Market Minds, Rasmus Helveg Petersen, Formand for Folketingets Klima-, Energi- og Forsyningsudvalg, Signe Munk (SF), Ordfører for Klima, energi og forsyning, Carsten Kissmeyer (V), Ordfører for Energi og forsyning, Michael Brandt-Bernbom, Leder af Natur og Miljø hos Bornholms Regionskommune. Moderator: Helle Juhler-Verdoner, Branchechef i Intelligent Energi.

Arrangør:

Intelligent Energi