Hvad sker der
Program
Find program for hver dag
Hvad skal du opleve?
Søg i programmet
Se hele programmet
Kl. 08.00 starter vi på Middelfart Gymnasium.
Kl. 9.45 går vi ned på KulturØ-pladsen og er med til åbningstalen på Fællesscenen.
3 dage med fokus på håndens arbejde og bæredygtighed. I de historiske rammer på Lillebæltværftet kan du opleve samskabelse og fællesskab mellem Middelfart kommunes virksomheder og skoler.
Åbningstider:
Torsdag og fredag kl. 09:00 – 15:00
Lørdag kl. 10:00 – 14:00
Sted: Lillebæltværftet, Havnegade 98
Klimafolkemødet har fået besøg af tre af Jens Galschiøts værker: Det ene værk hedder Unbearable, og det er en skulptur af en isbjørn, som er spiddet på en graf over verdens CO2 udslip fra år 0 til år 2015. Det andet værk, Min Indre Svinehund, afbilder en gris i menneskeligt tøj. Skulpturens formål er at skabe fokus på den stigende vold, intolerance, racisme og forfølgelse mod mindretal, som Europa har været vidne til i de senere år. Det tredje værk er Skamstøtten, som også er en skulptur, der blev indviet på NGO Forum for FAO-topmødet i Rom, 1996. Siden da er der blevet opført tre andre søjler: I Hong Kong, Mexico og Brasilien, galschiot.com. Værkerne kan allerede nu opleves for enden af Herman Jensens Anlæg, Havnegade i Middelfart.
Sted: For enden af Herman Jensens Anlæg
Kom med bag pulpen og få hænderne i papiraffald, når du sammen med Papirværk forvandler papiraffald fra Klimafolkemødet til nyt liv. Hvad vil du producere? Postkort, julekort, bordkort?
Papir er lavet af træer, så ved at genanvende papiraffald kan vi undgå træfældning. Vink farvel til lim, kemikalier og cellulose, når du producerer nye produkter af 100% papiraffald.
Hvordan mærkes klimahandling egentlig? I Klimafolkemødets nye oplevelsesområde kan du mærke, interagere, debattere og blive klogere på en række konkrete klimahandlinger, produkter og løsninger. Bliv hands on inspireret til at skabe mere klimahandling, når du kommer hjem fra Klimafolkemødet.
Sted: Grønt område
Tiny Office generelt:
Hvem er Tiny Office? Det spørger vi ofte os selv om, og det gode er, at der nok ikke kun er ét svar. Vi er kaospiloter, håndværkere, opfindere og alt midt i mellem og meget mere end det. Tiny Office bygger unikke løsninger på hjul. Vi bygger alt fra skurvogne, til kontorer, til lydstudier til kørende sofaer. Vi er vilde med skøre ideer og tror på at alt er muligt.
Derudover er vi en virksomhed, der kan prale af at kvaliteten altid er i top. Og det er ikke kun noget vi praler af, vi mener det faktisk også. Vi tænker bæredygtigt både i materialer, måden vi bygger på, men også i udførslen. Vi brænder for at teste og afprøve nye sammensætninger af nyt og gammelt, slidt og brugt. Vi elsker genbrug og bruger gerne tid, kræfter og kærlighed på at puste nyt liv i gamle materialer. Vi samarbejder globalt, nationalt og lokalt på at skabe de bedste løsninger for kunden, os og kloden. Det tror vi på er bæredygtighed.
Du kan møde følgende vogne:
Tiny Office Formwork:
Formwork er en fødevaregodkendt salgsvogn bygget i genbrugte forskallingsbrædder. Igen har genbrug og bæredygtighed været i fokus, og med sit rå ydre kan vognen let dekoreres efter behov og ønske.
Find flere billeder og detaljer her: https://tinyoffice.dk/da/udlejning/formwork/
Tiny Office Podcast:
Podcast er et professionelt lydstudie på hjul. Det er bygget i samarbejde med folk fra branchen, så den lever op til og er bedre end de fleste andre optagelsesrum. Alt er tænkt ned til mindste detalje, og ledningerne er gemt væk med smarte løsninger. På den måde kan studiet altid se stilfuldt og cool ud.
Læs mere her: https://tinyoffice.dk/da/udlejning/tiny-podcast/
Sted: Kajen
Kom forbi workshopområdet og oplev et kinderæg af workshops – hele 4 workshops, der alle leder frem til skabelsen af en unik urtepotte med vilde blomster – alt sammen lavet af affald.
- Workshopstation nr. 1: Lav en unik urtepotte af plastikaffald sammen med A Circular Design Studio
- Workshopstation nr. 2: Find ud af, hvilke vilde blomsterfrø du vil så i samarbejde med Middelfart Vilde Kommune
- Workshopstation nr. 3: Lav den perfekte jordblanding til dine blomster – bl.a. af kompostjord fra Multilines komposteringsmaskine, som komposterer madaffald fra eventet
- Workshopstation nr. 4: Lav papiraffald om til en flot blomsterseddel til urtepotten – helt uden kemikalier og nye træfibre. I samarbejde med Papirværk.
Herefter har du den perfekte gave til kollegaerne på kontoret.
Normalt er det lånte bøger og biblioteksmateriale du afleverer på biblioteket, men under klimafolkemødet ser vi gerne, at du også afleverer affald. Her bliver det nemlig muligt at låne en affaldstang og affaldspose i biblioteket på KulturØen. Efter en god gåtur i nærområdet kan du så vende tilbage til biblioteket med en fuld skraldepose til glæde for både krop og miljø. Som tak for indsatsen modtager du et diplom.
Aktiviteten retter sig i særlig grad mod børnefamilier.
Sted: Biblioteket på KulturØen
Kom med til åbningen af årets klimafolkemøde og få et indblik i, hvem og hvad du kan møde på klimafolkemødet, og hvordan vi sammen kan være med til at skabe klimahandling.
Ved åbningen vil du møde et udvalg af klimafolkemødets eksperter og få deres bud på god klimahandling. Du vil blive introduceret til et potpourri af stande, du efterfølgende selv kan gå i dybden med. Og så vil du få gode råd til, hvordan du selv får ændret dine dårlige klimavaner i arbejdet for mere klimahandling.
Deltagere:
Johannes Lundsfryd, borgmester Middelfart Kommune
Stephanie Lose, regionsrådsformand Region Syddanmark
Dan Jørgensen, Klimaminister
Christian Ibsen, direktør CONCITO
Sebastian Mernild, klimaforsker og prorektor på Syddansk Universitet
Thomas ‘Vovemod’ Lütken, direktør & vanebryder, Vanebrudspalæet
Moderator: Gerd Maria May, Direktør, Room of Solutions
Hvilken fisk drømmer du om skal svømme rundt i Lillebælt? Børnebiblioteket rydder op i pap, papir og krea-skab. Kom og vær med og skab din helt egen fantasifulde og farverige fisk, når vi afholder workshop i børnebiblioteket. For børn og familier – alle kan deltage.
Sted: Biblioteket på KulturØen
Kutter Anton lægger til Kajen under hele Klimafolkemødet. Kom om bord og få en snak om havet, blåmuslinger og Kutter Anton.
PROGRAM:
Fredag 2/9
Bogudgivlse af b Ivar Dahls seneste bog “Den Sidste”.
Læs mere på levende havs hjemmeside.
Lørdag 3/9 kl. 14:00
Bred debat i teltet med fokus på muslinger og opdræt af muslinger. Inviterede er bl.a.: Allan Buch, Steen Ulnits, Maria Reumert Gjerding, Lars Rytter, Jørn Chemnitz, Wittrup Seafood, Vilsund Blue, Jens Kjerulf Petersen, Lea Wermelin, Rasmus Prehn.
Skoleelever 7.-9. klasse fra Strib-, Hyllehøj- og Østre Skole giver deres bud på, hvordan vi kan forbedre havmiljø og få gladere fisk og havdyr! Se deres kreative indspark, idéer og ønsker i udstillingen ’Hovedet i havet’ på KulturØen, der er resultatet af skoleelevernes besøg på forskningsskibet Aurora i efteråret 2021.
Sted: Biblioteket på KulturØen
Det 150 år gamle sejlskib, Nordstjernen, der er bygget i Middelfart, bliver forvandlet til en flydende kunstinstallation med Jens Galschiøts 70 kobberflygtningeskulpturer under Klimafolkemødet.
Galschiøt har udlånt skulpturerne til Foreningen Nordstjernens Venner, som i anledning af Klimafolkemødet vil lægge til ved den vestlige del af kajen ud for Klimafolkemødepladsen. Klimaflygtningene vil stå på sejlskibet under hele Klimafolkemødet, så kunstinstallationen kan opleves fra kajen.
Galschiøt kan også opleves som årets Klimataler på Klimafolkemødet og samtidig kan hans værker Unbearable, Skamstøtten og Svinehunden ses på pladsen.
Velkommen til FællesSKABET!
Middelfart Sparekasses telt, FællesSKABET, er indrettet som et stort tøjskab, hvor alle kan komme ind og finde lidt nyt genbrugstøj eller legetøj – helt gratis.
Det er også muligt at aflevere sit genbrugstøj eller legetøj, så andre kan få glæde af det.
Sted: Ved Middelfart Sparekasse
Elektrificering af transportområdet er en væsentlig brik i den grønne omstilling – og efterhånden som produktionen af vedvarende energi øges, bliver grøn transport endnu grønnere. Igen i år deltager ElbilBy med store og små elbiler ved Klimafolkemødet, ligesom vi i år vil have endnu større fokus på rådgivning vedr. elbilopladning.
Sted: Østergade
Vidste du at muslinger har et klimaaftryk på niveau med gulerødder?
Kom og vær med, når vi laver lækker, sund og nem mad af en af havets klimavenlige råvarer: Muslinger.
Sted: Kajen
Plastic er ikke affald, men en ressource. Forvandl hårdt plast til nyt produkt med A circular design studio.
Sted: Grønt område
Klimaforandringerne har betydelige konsekvenser for børn og unges sundhed og fremtid, samtidig kan det være svært at have indflydelse på beslutningerne. Dette kan medføre følelsen af at være magtesløs og i værste tilfælde føre til klimaangst. Klimaangst er ofte forbundet med opfattelsen af utilstrækkelig handling fra voksne og regeringers side, følelser af forræderi og forladthed. Fremmer angsten handling eller fører den blot til handlingslammelse? Og hvordan påvirker klimadagsorden børn og unges trivsel?
Deltagere:
Mette Bossen Linnet, formand for Psykiatri- og socialudvalget i Region Syddanmark
Solveig Roepstorff, Selvstændig Psykolog og forfatter
Elise Sydendal, Klimaaktivist i Den Grønne Ungdomsbevægelse
Moderator: Christian Garde, Journalist ved Samvirke
Herning Bibliotekerne har haft stor succes med Børnefolkemødet – kommunens årlig verdensmålsfestival for børn og unge. Gennem undervisningsforløb, hands-on-workshops, foredrag, koncerter, debatter og andre aktiviteter formidles viden om FN’s verdensmål.
På Klimafolkemødet kan man møde folkene bag Børnefolkemødet og blive klogere på, hvordan festivalen tilrettelægges og afvikles. I teltet vil man kunne deltage i en tegnekonkurrence, lave verdensmålsvendespil, prøve vores verdensmålslykkehjul, samt andre hands-on-verdensmål-aktiviteter.
Vi glæder os til at møde jer!
Sted: Verdensmålsteltet på KulturØ-pladsen
Kig forbi Fremtidens bibliotekstelt. Her kan du bygge din egen klimakæphest, pode et træ eller lave din helt egen frøbombe. Hør, hvordan biblioteker og borgere i fællesskab skaber bæredygtige aktiviteter – og kom med dine egne idéer til det bæredygtige bibliotek. Du kan også få litteraturtips, når vi laver book-talks om klima, bæredygtighed og naturforbundethed.
Sted: Fremtidens bibliotekstelt på KulturØ-pladsen
Unge fra de syv energibyer udvikler idéer til projekter og initiativer, der kan gøre Energibyerne grønnere og mere attraktive for unge. Efter workshoppen fremlægger deltagerne deres idéer for borgmestrene fra de syv byer.
Grupperne har hver især skabt en ret med vilde urter og sæsonens råvarer. På 1,5 time skal de tilberede og servere retten for mødets gæster – kom og smag.
Klimakrisen kræver en radikal ændring i den måde vi transporterer os på. Men hvordan sikrer vi et frit og fleksibelt transportsystem i en klimaneutral fremtid? Og hvordan tager vi hensyn til alle i omstillingen – både dem som er afhængige af bilen og dem der ikke er? Det stiller vi skarpt på gennem eksempler, drøftelser og debat, hvor alle er inviteret til at bidrage med deres bud på den fremtidige klimavenlige transport.
Deltagere:
Anna Thormann, programleder for Bæredygtig Mobilitet, Gate 21
Kathrine Fjendbo Jørgensen, chefkonsulent, CPH Electric
Moderator: Thomas Hebsgaard
Det er svært at være neutral i klimadebatten, fordi det handler om vores fælles fremtid. Mange biblioteker oplever, at de både har et ansvar og særligt potentiale for at inddrage borgere i den bæredygtige omstilling. Hør mere om bibliotekernes rolle i den bæredygtige omstilling og hvorfor de blander sig.
Deltagere:
Helene Bruhn Schvartzman, procesleder for verdensmål, co-design og bæredygtighed, Aarhus Bibliotekerne
Thomas Sture Rasmussen, national verdensmålskoordinator, Danmarks Biblioteksforening
Thomas Ravn-Pedersen, direktør, Verdens Bedste Nyheder
Tine Segel, formand, Forbundet Kultur og Information
Andrew Cranfield, leder, Biblioteker og Kulturinstitutioner i Tønder Kommune og medlem af European Bureau of Library, Information and Documentation Associations
Moderator: Michel Steen-Hansen, direktør, Danmarks Biblioteksforening
Danmark skal have et klimamærke på fødevarer. Det har fødevareminister Rasmus Prehn meldt ud. En arbejdsgruppe skal nu komme med anbefalinger til hvordan det kan laves. I den højaktuelle debat er spørgsmålet hvordan skal et klimamærke se ud, og hvad det skal kunne? Debatten vil komme rundt om de muligheder og udfordringer et klimamærke giver set fra forskellige perspektiver fra jord til bord, og om det kan give danskerne en mere bæredygtig kost.
Deltagere:
John Thøgersen, Aarhus Universitet
Henrik Vinther Olesen, Salling Group
Stine Vuholm, Forbrugerrådet Tænk
Merete Myrup, Ernæringschef Mejeriforeningen
Moderator: Anders Søgaard, Landbrug & Fødevarer
Hvis du troede, at gassens rolle var udspillet i den grønne omstilling, kan du godt tro om igen. Den har fået et solidt comeback i form af blandt andet biogas, brint og CO2-lagring, som kan få hele energisystemet til at hænge sammen. Kom og hør hvordan!
Deltagere:
Stine Grenaa Jensen, Vice President i Systemansvar, Energinet
Martin Hartvig, seniøringeniør i Systemansvar, Energinet
Martin Patrong Haspang, senioringeniør i Gas Storage Denmark
Moderator: Ann Marker, Energinet
DMI præsenterer Klimaatlas for Danmark – hvordan man bruger det og hvad man kan bruge det til – og planer for udvikling og nye klimadata. For hvad ønsker brugerne?
Hvad mangler f.eks. kommuner og forsyninger for at kunne udarbejde robuste planer for klimatilpasning?
Workshoppen har fokus på ønsker, behov og idéer til udvikling af Klimaatlas.
Vi er måske ikke helt så unikke, som vi går og tror. Faktisk er det relativt simpelt at putte folk i bokse ud fra vaner og mønstre. Også når det kommer til bæredygtighed. Kommunikationskollektivet STEP laver årligt en bæredygtighedsanalyse blandt danske forbrugere og deler på den baggrund ud af tankevækkende indsigter. Hvordan kan denne viden bruges, når vi gerne vil nå forbrugerne med bæredygtige produkter og løsninger? Og hvordan har Ukraine-krisen påvirket den bæredygtige forbrugeradfærd?
Deltager:
Helle Rex, Sustainability Manager ved STEP The Communication Collective
Moderator: Torsten Bo Jørgensen, Facilitator for Danske Handelsbyer og ejer af bystrategi.dk
Klimaforandringerne er en kæmpe trussel for sundheden allerede nu, og det bliver kun værre i fremtiden. Samtidigt er sundhedsvæsenet en stor klimasynder. Kom og hør, hvordan dette dilemma skal løses, så det danske sundhedsvæsen kan yde sit bidrag til Danmarks 2030 mål.
Deltagere:
Anna Mette Nathan, Lægeforeningen
Henrik Gottlieb Hansen, regionsrådsmedlem i Region Midtjylland, Forma for udvalget for bæredygtighed, teknologi og anlæg
Jakob Bønløkke, Ledende overlæge fra Læger for Klimaet
Pia Buch-Madsen, Funktionschef i Klimasekretariatet Region Sjælland
Moderator: Martin Schønemann-Lund, Læger for Klimaet
Det haster med at energieffektivisere bygninger og boliger. Der er stadigvæk masser af ”lavthængende frugter” og kendte, effektive teknologier. Men hvilke barrierer er der? Og hvordan får vi omsat det høje politiske ambitionsniveau i Danmark som f.eks. kommunernes DK2020 klimaplaner til konkrete handlinger på bygningsområdet? Hvilke greb skal der til i kommunerne, og hvilken rolle spiller bygge- og anlægsbranchens teknologileverandører i den kommunale verden? Og hvad gør en selvstændig boligorganisation ved de stigende energipriser?
Det er nogle af de spørgsmål, som denne debat stiller skarpt på.
Deltagere:
Stefan Vestergaard, Bygge- og Udviklingschef v. ALFABO
Anders Barkholt, Aguardio v. COO
Pia Rasmussen, leder v. Videncenter for Energibesparelser i bygninger
Esben Dahl Rasmussen, Public affairs manager, Danfoss
Isak Dyrlev Klindt , Kommunernes Landsforening (KL)
Moderator: Vagn Holk Lauridsen, innovationskonsulent, WE BUILD DENMARK
Dramatiker og forfatter Alexandra Moltke Johansen taler om, læser og synger fra sine ritualer, bøger, teaterstykker – alle skabt med afsæt i forfærdelse over den krise, vi befinder os midt i.
ProjectZero er Sønderborgs vision om at gøre energisystemet CO2-neutralt senest i 2029. Siden starten af 2007 er der skabt et tæt samarbejde og et dybt engagement blandt lokalsamfundets aktører omkring klimaprojektet.
Det omfatter blandt andet et spændende samarbejde mellem byens butikker. Et konkret, lokalt projekt, der bygger på en win-win-tanke for alle aktører.
Deltager:
Brian Seeberg, CEO ProjectZero
Moderator: Torsten Bo Jørgensen, Facilitator for Danske Handelsbyer og ejer af bystrategi.dk
På Bænken er et danseakrobatisk mellemspil, hvor to kvindelige nycirkusartister iscenesætter den ikoniske københavnerbænk. I en skæv og finurlig akrobatisk duet med overraskende koreografier og til lyden af Chopin bliver det velkendte element fra byrummet medspiller i et legende møde mellem krop, bænk og by. Med fysisk præcision, i balancerende og kropsbøjende bevægelser arbejder artisterne på og med bænken og skaber et abstrakt og magisk øjeblik i byens hverdagsliv.
I samarbejde med Trekantområdets Festuge.
Sted: KulturØ-pladsen
Emissioner forbundet med vores livsstil og forbrug i hverdagen skal reduceres markant hvis vi skal imødekomme en klimaneutral fremtid. Både stat, kommuner og borgergrupper er allerede i gang med at definere hvordan de kan bidrage. Med fokus på fødevarer, vil vi kigge nærmere på hvilke udfordringer der er og hvad vi, som borgere og kommuner, kan gøre ved det. Herunder hvilke værktøjer der er tilgængelige og hvordan andre kommuner, griber det an.
Deltagere:
Synnøve Kjærland, Programchef, Klimambassaden
Claus Knudsen, projektleder, Gate 21/Sjællands Klimaforum
Sofie Winge-Petersen, Tidligere formand for Ungeklimarådet
Charlotte Louise Jensen, adfærdsanalytiker, CONCITO
Moderator: Thomas Hebsgaard
Gør vi noget for sundheden gør vi ofte også noget godt for klimaet. Hvis flere eksempelvis benytter kollektiv transport, cykler eller går i stedet for at tage bilen, vil motionen gavne sundheden, samtidig med at luftforureningen og CO2-udledningen mindskes. På samme måde er plantebaseret kost både sundere og har et lavere CO2-aftryk end en kost med stor andel af animalske fødevarer. Hvis alle danskere efterlevede de officielle kostråd, vil det medføre en gevinst på 38 mia. kr. og spare samfundet 2,6-3,9 mio. tons CO2 om året.
Deltagere:
Kaare Stolt, Foreningen af Danske Lægestuderende, fadl
Salli Rose Tophøj, Læger for klimaet
Christian Ege, Rådet for Grøn Omstilling
GreenDozer.com vil bidrage til at løse det grundlæggende problem, at brugte byggematerialer i høj grad bliver sendt til skrot fremfor at blive genbrugt. Kom og hør om hvordan GreenDozer.com, i samarbejde med P.Olesen nedbrydning, arbejder på at gøre byggeriet mere bæredygtigt, og hør hvordan du selv sælger eller finder genbrugte byggematerialer til dit næste projekt.
Deltagere:
Henrik Olesen, 3. generations ejer hos P. Olesen Nedrivningsvirksomhed
Jan Rohde, Stifter og Direktør hos GreenDozer.com online markedsplads med salg af genbrugte byggematerialer
Frank Jensen, 3. generations ejer og bestyrelsesformand hos Søren Jensen Rådgivende Ingeniørvirksomhed
Samtalesalon
Danmark har mulighed for at blive selvforsynende og uafhængig med energiforsyningen – men spørgsmålet er om politikerne er rede til og villige til at gøre det, der skal til.
Det er godt, at vi fik sat 70 % målet – MEN…
Kun godt – hvis og så fremt vi opnår det gennem reelle vedvarende energikilder!
Lige nu foregår der megen green washing mht: Biomasse – atomkraft – gas.
Det er politiske afveje – for at komme i mål lettest muligt!
Hvis vi ikke når 70 % målet via reelle midler – er det ligegyldigt.
Kreative regnskaber virker ikke på Moder Jord – hun noterer sig kun reelle omlægninger.
Vi kan godt blive selvforsynende i DK lige NU. Vi er heldige at vi har mange gode energikilder: Vind, sol, geotermi, salt kraft og varmepumper.
Tiden lige NU kræver at vi lægger om og stopper al den globale handel, som har været med til at skabe klimakrisen sammen med de lineære og fossile energikilder.
Coronakrisen og Ukrainekrisen tvinger os lige nu til at stille om – så det er et gunstigt tidspunkt til at komme væk fra vores afveje – og ind på de reelle energikilder.
Og hvad med vores iltforsyning ???
Skove fældes, ålegræsset dør, planteplankton trues af forsuring af havet.
Vi må og skal lægge grundlæggende om på vores energiforsyning og vores forbrug – NU!
Oplægsholder: Birgitte Saviéra – Klima-og Miljø Ambassadør
Mejeri har en lang tradition i Danmark og er en stor del af den danske madkultur. Derfor er vi nødt til at diskutere, hvilken rolle mejerisektoren skal have i et grønt og bæredygtigt samfund. Denne debat stiller blandt andet skarpt på, hvordan mejeriprodukter kan indgå i en bæredygtig kost, og hvad mejerisektoren bør gøre og allerede gør for et mere grønt og bæredygtigt samfund.
Sammen med et skarpt panel og publikum skal vi blive klogere på emnerne.
Deltagere:
Merete Myrup, Ernæringschef, Mejeriforeningen
Mikael Bellers Madsen, Adfærdsanalytiker, CONCITO
Niels Skovgaard, Formand, LandboUngdom
Carl Valentin, Miljø- og fødevareordfører, SF
Marie Bjerre, Klima- og bæredygtighedsordfører, Venstre
Moderator: Anna Louise Henrichsen, Director, Advice
Den rullende redaktion lægger vejen forbi Klimafolkemødet til åben redaktion. Læg vejen forbi og stil dit spørgsmål til avisen eller giv et tip til en god historie, som du gerne vil fortælle.
Kom og bliv klogere på mulighederne, de første kommunale erfaringer og giv dit bidrag til det videre arbejde, når to politikere og to forvaltningsfolk drøfter, hvordan man kan koble den grønne dagsorden til beslutnings- og budgetprocesserne for at nå de fastsatte klimamål. Hør hvad dilemmaerne er, når kommunerne skal prioritere mellem pris og grønne valg.
Deltagere:
Thomas Meinert Larsen, klimapolitisk rådgiver, Klimabevægelsen
Erik Lauritzen, borgmester, Sønderborg Kommune
Stine Rahbek Pedersen, medlem af kommunalbestyrelsen Ballerup Kommune
Henrik D.H. Müller, Klimachef, Aarhus Kommune
Sally Huntingford, Leder af Natur og Miljø, Vejen Kommune
Moderator: Jane Møller Pedersen, kontorchef, Økonomisk Politisk Center, KL
Debatten om den grønne omstilling bliver ofte teknisk eller præget af alle de ting, vi ikke må. Men hvordan ser fremtidens grønne samfund ud, og hvordan kan det byde på bedre livsvilkår end det samfund, vi kender? Kom og hør forskellige bud på grønne fremtidsvisioner og del dine egne med os!
Deltagere:
Mikkel Krause Frantsen
Clara Guttman, Ungeklimarådet
Søren Mau, Filosof
Karolina Lewandowska, Læger for Klimaet
Moderator: Martin Schønemann-Lund, Læger for Klimaet
Miljø og klima er for alvor kommet på agendaen – og forbrugerne og butikkerne er klar over, at de selv spiller en rolle i den grønne omstilling. Men er der sammenhæng mellem holdning og handling? Hvordan ser forbruget reelt ud? Og hvordan sikrer både butik, center og bymidte sig en grøn profil?
Deltagere:
Louise Byg Kongsholm, Trendforsker, forfatter og foredragsholder
Christina Toftegaard Nielsen, Forbrugerombudsmand
Moderator: Torsten Bo Jørgensen, Facilitator for Danske Handelsbyer og ejer af bystrategi.dk
Forfatter Signe Kierkegaard Cain læser op og taler om klimaangst og behovet for, at klimakampen kæmpes af alle – på tværs af generationer.
Der bliver smidt ud som aldrig før på de danske byggepladser. Hvordan arbejder STARK og udvalgte kunder på FYN med de nye krav der kommer med hensyn til Genbrug og Genanvendelse?
I vil se eksempler på bæredygtighed i praksis herunder STARK’s tjekliste, tackback ordninger, partnerskaber, socialøkonomi og GENTRÆ.
Deltagere:
Andreas Juhl, STARK Odense
Kristian Fribo, Bæredygtighedschef STARK
Ulrik Branner, Site Hub
Moderator: Kent Fonseca, STARK’tivist og Gentræ Ambassadør
Byggeri udgør 30% af Danmarks CO2udledning – hvordan skal fremtiden se ud?
Endnu mere billigere, større og vildere byggeri, eller mindre bygninger med mere bæredygtighed for pengene?
Vi skal have nye normer i byggeriet. Det kan lykkes, hvis politikere og forbrugere stiller krav.
Vi inviterer til debat, hvor du kan blive klogere på egne muligheder som forbruger og bidrage til en udfordring som stilles til Topledernes Klimapanel for Byggeriet kl. 15.
Deltagere:
Frederik Noltenius Busck, Co-CEO & Head of Land, Copenhagen Village
Emil Bender, Co-founder, Home.earth
Mikkel Damgaard Nielsen, Havnens Hænder
Mette Susgaard, Den Grønne Studenterbevægelse
Frank Erichsen
Moderator: Stine Bardeleben Helles, Partner Helles og Docherty
Mød op og få nogle idéer til hvordan du nemt – og mindre nemt – kan bidrage til mindre co2 udslip. Repaircafé Danmark deler ud af gode råd til, hvordan vi kan hjælpe klimaet – og mest med fokus på ting og sager, dingenoter og duppeditter. Langt de fleste kommuner har bidraget til at få oprettet repaircaféer og Repaircafé Danmark hjælper gerne både kommuner og private, der endnu ikke har fået etableret en eller flere.
Deltager:
Arne Skov, Repaircafé Danmark
CO2-udledningen stiger fortsat med alarmerende hastighed i dag og min. en million arter bevæger sig stadig tættere på udryddelse. Klimakrisen og biodiversitetskrisen bliver for ofte håndteret uafhængigt af hinanden, og det skal ændres.
Vi tager toneangivende personer med på scenen (virksomheder med miljøløsninger, miljøstyrelsen og brancheorganisation), og får en diskussion med Klimafolkemødets deltagere omkring vigtigheden i at konfrontere klimaforandringerne og tabet af biodiversitet sammen.
Deltagere:
Jesper Staal-Thomsen, Byggros
Helene Bjerre-Nielsen, Middelfart Kommune
Benjamin Mejnertz, Upteko
Mickey Gjerris, lektor i bioetik
Moderator: Trine Budde, senior projektleder i CLEAN
Religionshistoriker og forfatter Jens-André P. Herbener fortæller om nødvendigheden af økocentriske fortællinger, verdenssyn og værdier i omstillingen af vores samfund.
Unge fra Energibyerne holder en workshop på Klimafolkemødet, hvor de laver forslag til Energibyernes borgmestre. Dem overrækker de til borgmestertræffet og har en dialog med borgmestrene om forslagene og om arbejde med klima i de syv energibyer.
Deltagere:
Borgmester Peder Chr. Kirkegaard (V), Skive Kommune
Borgmester Hans Østergaard (V), Ringkøbing-Skjern Kommune
Udvalgsformand Rikke Christensen (R), Horsens Kommune
Borgmester Johannes Lundsfryd Jensen (S), Middelfart Kommune
Udvalgsformand Turan Akbulut (C), Høje-Taastrup Kommune
Moderator: Connie Hedegaard, formand for Concito
En klimaneutral fremtid kræver store ændringer i måden vi forvalter og anvender vores arealer på. Pladsen er trang, og der er mange behov, som skal prioriteres og tilgodeses, når vi på samme tid blandt andet skal udbygge med vedvarende energi, udtage lavbundjorde, omstille landbruget og transportsektoren og klimatilpasse vores byer og landskab. Vi skal i denne session belyse dette område, samt drøfte mulige synergier og dilemmaer i fremtidens arealanvendelse.
Deltagere:
Britt Vorgod Pedersen, sekretariatschef, Plan22+
Helga Grønnegaard, sekretariatsleder, Collective Impact, Realdania
Gy Larsen, seniorprojektleder, Teknologirådet
Tage Duer, seniorprojektleder, CONCITO
Moderator: Thomas Hebsgaard
Der er mere end nogensinde brug for, at vi finder nye måder at tænke mennesket og menneskets forhold til verden og til naturen på, og her har skønlitteraturen et særligt potentiale.
Hør Josefine Klougart, i samtale med litteraturformidler Maria Guldager Rasmussen, fortælle om det vigtige bidrag fra skønlitteraturen – og om sit blik på menneskets forhold til og særlige forbindelse med naturen.
Josefine Klougart tager udgangspunkt i sit eget forfatterskab og i seneste roman: ’Alt dette kunne du få’.
Sted: Fremtidens bibliotekstelt på KulturØ-pladsen
Dansk Fjernvarme inviterer til debat om den aktuelle energipolitiske situation – kan Christiansborg levere svar og løsninger på de store spørgsmål?:
- Hvordan bliver vi fri fra russisk gas?
- Hvordan sikrer vi grøn varme i stuerne, når efteråret står for døren?
Det spørger vi folketingsmedlemmerne Marie Bjerre (Venstre) og Rasmus Helveg Petersen (Radikale Venstre) om.
Debatten modereres af Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme, og input fra publikum modtages med glæde.
I byerne er der en høj koncentration af affald, der sendes til forbrænding. Meget af det affald er faktisk ressourcer egnet til genanvendelse. En måde at genanvende ressourcerne på er gennem symbioser, hvor erhvervsdrivende samarbejder om restressourcerne. Her bliver én virksomheds restressource en anden virksomheds ressource. Vi inviterer en række aktører til en snak om, hvordan man kommer i gang med symbioser, og hvilken rolle kommuner og virksomheder kan spille.
Deltagere:
Andreas Zacho, Stifter, A circular design studio
Sarosh Qureshi, Københavns Kommune
Morten Hesselbjerg, Københavns Kommune
Moderator: Mathias Selchau Majlund, Rådgiver inden for Bæredygtighed og Strategi
Alle taler om elbiler og stadig flere ruller på de danske veje. Men faktum er, at langt hovedparten af danskerne stadig hælder flydende brændstof på deres bil. Er du en af de mange der overvejer, om din næste bil skal være en elbil? Så kom og hør FDMs eksperter fortæller om, hvorfor en elbil kan være en rigtig god løsning. Vi fortæller om biløkonomi, ladeløsninger, teknikken og myterne.
Deltagere:
Barbara Borre Lange
Torben Lund Kudsk
Ilyas Dogru
Power-to-X udgør det næste store skridt i den grønne omstilling og har potentialet til at blive et nyt grønt eksporteventyr for Danmark. På både europæisk og nationalt plan er der bebudet store satsninger på teknologien, der kan omdanne grøn strøm til CO2-neutralt brændstof til fly, skibe, lastbiler og energiintensiv industri. Men hvis PtX skal levere grønne brændstoffer til konkurrencedygtige priser, skal teknologien modnes og op i industriel størrelse. I Trekantområdet har en række virksomheder og kommuner etableret et stærkt Power-to-X partnerskab, som vil gøre Trekantområdet til et Nordeuropæisk centrum for produktion af grøn og bæredygtig energi til husholdninger, transport og industri.
Deltager:
Søren Schmidt Thomsen, Triangle Energy Alliance
Moderator: Troels Mylenberg, nyhedsvært TV2
Det globale marked for Power-to-X anlæg forventes at vokse ekspotentielt over de kommende år, og desto hurtigere vi reagerer her i Danmark, desto bedre muligheder vil man have i den internationale konkurrence. Realiseres det fulde potentiale, som Danmark har for vedvarende energiproduktion i form af vind og sol, kan det medføre en række gevinster for dansk erhverv.
Deltager:
Jakob Dybdal, COWI
Moderator: Troels Mylenberg, nyhedsvært TV2
På Bænken er et danseakrobatisk mellemspil, hvor to kvindelige nycirkusartister iscenesætter den ikoniske københavnerbænk. I en skæv og finurlig akrobatisk duet med overraskende koreografier og til lyden af Chopin bliver det velkendte element fra byrummet medspiller i et legende møde mellem krop, bænk og by. Med fysisk præcision, i balancerende og kropsbøjende bevægelser arbejder artisterne på og med bænken og skaber et abstrakt og magisk øjeblik i byens hverdagsliv.
I samarbejde med Trekantområdets Festuge.
Sted: KulturØ-pladsen
Klimakysset – teater og musik. Forestillingen varer 70 minutter.
Paneldebat: PtX-teknologien er et middel til at lykkes med den svære del af grøn omstilling på blandt andet tung transport – men hvilke spor skal vi satse på? Og hvad kræver det for at blive en succes?
Deltagere:
Christian Motzfeldt, Bestyrelsesformand Triangle Energy Alliance
Christoffer Berg Lassen, CCO Bunker Holding
Kristian Kaufmann, Climate Ambassador, Dinex
Finn Schousboe, CEO Crossbridge Energy Fredericia
Moderator: Troels Mylenberg, nyhedsvært TV2
Kunstner Signe Vad holder performativ tale.
Kig forbi Fremtidens bibliotekstelt. Her kan du bygge din egen klimakæphest, pode et træ eller lave din helt egen frøbombe. Hør, hvordan biblioteker og borgere i fællesskab skaber bæredygtige aktiviteter – og kom med dine egne idéer til det bæredygtige bibliotek. Du kan også få litteraturtips, når vi laver book-talks om klima, bæredygtighed og naturforbundethed.
Sted: Fremtidens bibliotekstelt på KulturØ-pladsen
Vi gør rigtig meget, og politikerne taler og skåler om avancerede løsninger og milliarder til nye investeringer. Men måske er der en mere simpel vej ud af krisen?
Mød Alternativets politiske leder, Franciska Rosenkilde og Alternativets Dyrerettighedsordfører, Michael Monberg til en talk om vejen ud af klimakrisen.
Klimaforandringerne kan give anledning til konflikter – også i Danmark. Åer og vandløb går over deres bredder, og mange interesser er på spil – landbrugsjord, infrastruktur, natur, biodiversitet mv. WSP DK inviterer til oplæg & debat fra tre forskellige vinkler på, hvordan inddragelse kan gøre en afgørende forskel: Fra Gudenåen, Kongeåen og til et regionalt perspektiv. Vi spørger: Hvordan kan forhandling mellem interesser danne grundlag for, at alle går fra bordet med noget positivt?
Deltagere:
Mathilde Kjær Hansen, WSP DK
Mathias Utoft Jørgensen, Silkeborg Kommune
Henrik Vest Sørensen, Region Midtjylland
Sally Jane Huntingford
Moderator: Miriam Jensen, Aalborg Universitet og WSP DK
Hvordan skaber vi fremtidens bæredygtige energisystem UDEN at bruge enorme mængder penge og materialer på at udbygge energinettet? Svaret er fælles dataopsamling på tværs af hele energisystemet. Hør om potentialer, udfordringer og landvindinger i fremtidens energisystem – Et system, som bygger på intelligent styring og fleksibilitet, der gør det muligt at flytte og balancere forbruget, så vi kan udnytte Danmarks bæredygtige energiproduktion og det eksisterende el-net optimalt.
Deltagere:
Mette Daugård Larsen, Udviklingsdirektør EWII A/S
Per Sørensen, Elforsyningsdirektør TREFOR og direktør for TREFOR-El-net & El-net Øst
Søren Skov Bording, CEO, Center Denmark
Henrik Madsen, Professor DTU
Moderator: Anne Marie Damgaard, Sekretariatschef Dansk Center for Energilagring
Energifællesskaber; Fra buzz-word til bekendtgørelser, fra bøvl til borgerbegejstring, fra køkkenbords-ide til konkret gennemførelse. Eksempler på udvikling af bottom-up vedvarende energifællesskaber såsom vindmøllelaug og nærvarmeanlæg til hvordan man skaber disse under nye forhold og regelsæt for borgerenergifællesskaber.
Deltagere:
Jens Larsen, Klimabevægelsen og erfaren i oprettelse af Vindmøllelaug
Ole Back, fmd. for Føns Nærvarmeanlæg, vinder af Kommunernes Klimapris 2022
Knud Pedersen, Direktør for Distribution & Regulation, Andel. Bestyrelsesformand for Cerius & Radius Elnet
Stephan C. Krabsen, Community Manager, EBO consult
Moderator: Connie Hedegaard, formand CONCITO
Når offentlige bygherrer sammen efterspørger grønt byggeri, styrkes potentialet for innovation. Det tilskynder virksomheder til hurtigere at udvikle nye løsninger. Kom til debatarrangement mellem en række offentlige behovsejere og flere private aktører. Hør Borgmester i Middelfart, Johannes Lundsfryd Jensen (S) sætte strategiske og politiske perspektiver på omstillingen. Hør også bæredygtighedsansvarlig Kamilla M. Kuld, Nordkysten A/S og Nynne Marie Bech, faglig leder, livscyklus og metoder i Metroselskabet, når de sammen med en række andre frontløbere sætter ord på, hvor vi er med praksis for at starte motoren på de emissionsfrie arbejdsmaskiner.
Deltagere:
Johannes Lundsfryd Jensen, borgmester, Middelfart Kommune (S)
Claus Wilhelmsen, miljøplanlægger, Københavns Kommune
Peter Munk, bygningschef, Aalborg Kommune
Hanne Petersen, sustainability konsulent, Aarhus Havn
Nynne Marie Bech, faglig leder, livscyklus og metoder, Metroselskabet og Hovedstadens Letbane
Charlotte Korsgaard, enhedschef klima, Københavns Kommune
Torben Liborius, chef for Dansk Infrastruktur, DI
Carsten Hoeck, CEO/Managing Director, LOXAM A/S
Poul-Erik Olsen, bæredygtighedschef, CG Jensen
Kamilla M. Kuld, bæredygtighedsansvarlig, Nordkysten A/S
Klimasamtale og debat med meteorolog Jesper Theilgaard og forfatter Josefine Klougart, som undersøger, hvad skønlitteraturen kan bidrage med, når klimarapporter og grafer ikke er nok til at skabe klimahandling.
Når vi fordyber os i skønlitteraturen, får vi adgang til at opleve verden og vores forhold til naturen på nye måder. Jesper og Josefine kommer med eksempler på, hvordan vi kan skabe håb og handlemod med videnskab, skønlitteratur og fællesskaber.
Deltagere:
Jesper Theilgaard, meteorolog, forfatter og klimaekspert
Josefine Klougart, prisbelønnet forfatter og aktuel med romanen ”Alt dette kunne du få”
Moderator: Anette Lerche, kommunikationschef, Forbundet Kultur og Information
Den globale opvarmning har allerede sat skub i vores dynamiske natur og vi kan forvente varmere, vådere og vildere vejr, der kræver tilpasning af samfundet systemer. Ved rettidig omhu kan vi reducere klimarisici. Og måske giver klimatilpasning også nye muligheder for at tænke i merværdier og mere attraktive byer og landskaber. På denne session vil vi gerne udforske, hvordan det klimatilpassede samfund kan se ud i fremtidens klima.
Deltagere:
Mark R. Payne, klimaforsker, DMI
Kristine Vik Kleffel, Chefkonsulent, Region Hovedstaden
Uffe Gangelhof, Projektchef, Vandcenter Syd
Mia Holmbo Lind, Klimaanalytiker, CONCITO
Moderator: Thomas Hebsgaard
Du inviteres indenfor i den lille biotop Brodmann´s Omr. 17: det sted i det menneskelige indre hvor utopier kan anes og sanses. Stedet hvor vores verdensbilleder formes, bygges op og brydes ned i en konstant bevægelse. Vi holder sanselige dialoger om EU som utopi i kroppen og vandet i en optisk installation der kombinerer kunst og klimaaktivisme. Ambitionen at gøre publikum bedre i stand til at forestille sig positive utopier for fremtiden ved at se en forvrænget virkelighed gennem den store kuppel. Utopier kan blive – og har før vist sig at være – starten på en ny virkelighed (kvinders stemmeret er et godt eksempel). Vi kalder det sensorisk aktivisme – hvor sanselig scenekunst kan kropsliggøre de problemstillinger, vi står overfor. Før og efter besøget står NOAHs miljøaktivister parat for at diskutere utopier med publikum.
Vi besøger også Klimafolkemødet med et rullende samtalekøkken om EU´s fælles landbrugspolitik: CAPavan. Et mobilt lille køkken der deler viden omkring madsuverænitet og hvad det indebærer for en frugtbar fremtid og hvordan den landbrugspolitik vi nu har påvirker både menneske, dyr og plante – kroppen.
Sted: Kajen ved Kutter Anton
Hvordan skaber man en klimabevidst koncertkultur hos arrangører og publikum? Dansk Live inviterer koncert- og festivalarrangører til åben workshop om fremtidens grønne koncerter og festivaler. Her bliver bl.a. tilgangen til arbejdet med CO2-beregnere og publikums affaldskultur drøftet.
Hvordan kommer vi videre med klimahandling?
Debat på Kaj-scenen med klimaordfører Marie Bjerre, Venstre.
Anni og Axel Høyer er initiativtagere til en ny bæredygtig og kunstnerisk oase i Middelfart, Trækbanen. Tag med på gåtur med Høyer og Theilgaard. Undervejs skal vi tale om, hvordan man kan transformere uinteressante byrum til bæredygtige og attraktive udflugtsmål. På turen kommer vi forbi Els Cools store vægmalerier langs industribygningen ITW. På gåturen fortæller Høyer om Trækbaneprojektet, vilde blomster, klimakunst og nødderov, og vi kan spørge klimaeksperten og arkitekten bag det hele om alt det, der falder os ind.
Sted: Vi mødes på KulturØ-pladsen
Hvordan kommer vi videre med klimahandling?
Debat på Kaj-scenen med klimaordfører Rasmus Helveg Petersen, Radikale Venstre.
Trio Prikazka tager dig med på en eventyrlig rejse gennem Balkanlandene, med deres medrivende fortolkninger af musik fra Bulgarien, Makedonien, Serbien og Rumænien.
På en sprudlende klarinet og med stor indlevelse i de smukke balkan sange, har vi Siri Iversen. Hun bakkes stilsikkert op af Kristoffer Juel på harmonika og Kristoffer Lund på Tapan, som er en traditionel tromme fra balkanområdet. De tre musikere har spillet sammen siden 2004 i forskellige konstellationer og har nu fundet hinanden igen i trio-form. Der er fuld fart over feltet, når de folder deres festlige melodier ud. Der er garanti for medrivende melodier, swingende rytmer og saftige soloer. Der bliver dog også tid til at få pulsen ned igen i de mere stille, men smukke balkan ballader.
Siri Iversen – Klarinet/sang
Kristoffer Juel – Harmonika
Kristoffer Lund Sørensen- Tapan
Tid & Sted:
14.40-15.00 Stationen Kaffebar, Jernbanegade 39
15.40-16.00 Gågaden v. KRING chokolade, Algade 58
16.40-17.00 Kaj-scenen ved havnefronten
17.40-18.00 Ø-scenen, KulturØpladsen
Skønlitteraturen har en helt særlig evne til at fodre vores empati og udvide vores forestillingsevne, og den giver os derfor mulighed for i små glimt at se den fremtid, der måske venter os. Glimt, der kan være med til at give os lyst og mod til handling.
Litteraturformidler ved Horsens Kommunes Biblioteker, Marie Hastrup, giver bogtips til gode romaner om klima og bæredygtighed.
Sted: Fremtidens bibliotekstelt på KulturØ-pladsen
Hvordan ser fremtiden ud, hvis du kunne bestemme? Kom og udtryk dine klimavisioner og drømme om en bedre fremtid ved hjælp af LEGO-klodser.
Åbningstider:
Torsdag og fredag bygger de lokale folkeskoler modeller i tidsrummet kl. 9.00-15.00. Derefter er workshoppen åben for alle andre børn i aldersklassen 5-14 år fra kl. 15.00 til 18.45. Lørdag er workshoppen åben fra kl. 10.00-15.00.
Sted: Grønt område
Potentialet er der, borgerne vil gerne have det…så hvorfor går det så langsomt?
Vi ved jo godt hvad der skal til, så hvordan kommer vi op i gear?
Vi har samlet centrale aktører i og omkring byggebranchen og stiller dem udfordringerne fra Borgernes Klimapanel for Byggeriet.
Deltagere:
Lars Thylander, Bestyrelsesformand, Thylander Gruppen
Lise Kobberholm Aaen, Vicedirektør, Bolig- og Planstyrelsen
Mia Manghezi, Projektudviklingsdirektør, PensionDanmark
Lars Autrup, Direktør, Arkitektforeningen
Henrik Mielke, Administrerende koncerndirektør, MT Højgaard
Frank Erichsen
Moderator: Connie Hedegaard
Kom med til et inddragende samtaleeksperiment om forholdet mellem mennesker og ikkemennesker i den grønne omstilling.
Workshoppen vil starte med et par korte oplæg om naturens rolle i politik, hvorefter deltagerne vil blive delt ud i små grupper, hvor de skal forestille sig at tale på naturens vegne i en politisk forhandling om den grønne omstilling.
Forskere fra Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet vil lede deltagerne igennem workshoppens forskellige dele.
Skøre Strømere er et skrupskørt, hårdtslående klimapolitikorps, der sætter ind overalt, hvor der skal strammes op på lov og orden. Så husk at opføre dig bæredygtigt og klimaansvarligt, når du tager til Klimafolkemøde.
Gadeteater ved Dansk Rakkerpak.
Sted: På KulturØ-pladsen og rundt i byen
Hvad er fremtidens fødevarer? Hvad efterspørger fremtidens forbrugere? Og kommer fremtidens fødevarer fra en petri skål, fra marken og stalden eller et helt andet sted fra?
Deltagere:
Niels Skovgaard, LandboUngdom
Thomas Roland, COOP
Anna Gundorph, Færm
Stine Vuholm, Forbrugerrådet Tænk
Moderator: Anders Søgaard, Landbrug & Fødevarer
Varmepumper og elbiler fordobler elforbruget på få år. Kan nettet klare det 24-7, eller kommer huller i strømmen i en landsdel, en by eller et lokalområde? Er Energinet og de lokale forsyningsselskaber klar med den nødvendige kapacitet, eller bliver der mangel på strøm i perioder, lige som i Skåne?
Deltagere:
Stine Grenaa Jensen, Vicedirektør Systemansvar Energinet
Neil Hancock, projektleder E.ON, Sverige
Charles Nielsen, Områdedirektør TREFOR
Helle Juhler-Verdoner, Branchechef Green Power Denmark
Moderator: Stener Glamann, journalist, Tankegang
Oplæg af billedhugger Karin Lorentzen
Kom og få vejledning i hvordan du kan gøre dine budskaber tydeligere. Kunstnere og forfattere hjælper med at male bannere, skilte og t-shirts, og omsætte dine ideer til happenings.
Drop-in-workshop med billedkunstnerne Karin Lorentzen, Pia Fonnesbech, Signe Vad, Martin Richard Olsen, Kirsten Dufour, Finn Thybo Andersen og forfattere.
Kunstnere ser grønt! og Forfattere ser grønt!
Kom og hør en klimafortælling med Sofie Jama og Kaspar Colling Nielsen.
Deltagere:
Martin Thim, Bæredygtighedsansvarlig Northside
Sanne Stephansen, Bæredygtighedschef Roskilde Festival
Hanne Tokkesdal Jensen, Formand for Bæredygtighed Smukfest
Moderator: Esben Marcher, Dansk Live
Regeringens målsætning om at reducere udslippet af drivhusgasser med 70 pct. i 2030 kræver store grønne investeringer.
Bliv klogere på, hvordan den grønne omstilling kan finansieres, når Danmarks Grønne Investeringsfond og Danske Bank giver konkrete eksempler på projekter, de har medfinansieret.
Deltagere:
Jesper Langborg Jensen, Danske Bank
Lars Hostrup Sørensen, Danmarks Grønne Investerings Fond
Moderator: Troels Mylenberg, nyhedsvært TV2
Hvordan får vi skabt et nationalt og industrialiseret set-up for genbrug af de over 100.000 Tons rene træ som vi i dag kun nyttiggør som biobrændsel frem for at genbruge det højest muligt i affaldshierakiet. Hvordan forløser vi potentialet for at vi i DK her kan skabe nye forretninger, nye arbejdspladser, samt lokale og mere sikre leverancekæder. Men hvad skal der til i praksis, hvor langt er vi, og hvordan ser processerne ud nu og i fremtiden?
Deltagere:
Niels Jakubiak Andersen, Næste
Kent Fonseca, Stark/Gentræ
Rikke Ullerslev, The Upcycle
Moderator: Niels Jakubiak Andersen, Næste
Sammen med en række eksperter sætter Google fokus på den svære vej henimod en fremtid helt uden CO2-udledning. Er det muligt? Hvor langt er vi,
og hvad driver den grønne omstilling hos virksomheder?
Deltagere:
Rasmus Helveg Petersen, Radikale Venstre
Gitte Wad, Energy Cluster Denmark
Martin Jørgensen, Skarø Is
Niels Andersen, Google
Moderator: Nynne Bjerre Christensen
Sjov workshop for børn i alle aldre, hvor du kan lave smukke grafiske aftryk af fisk og tang med den ældgamle, japanske kunstform Gyotaku.
Du kan enten peppe din gamle mulepose op eller købe en ny hos os. Trykket skal du selv lave, men vi skal nok hjælpe dig på vej. Du kan også vælge, at trykke på papir og tage kunstværket med hjem og putte det i glas og ramme.
Torsdagscafé med bands fra gymnasiet og workshop: lav en bæredygtig mulepose med fiske- eller tangtryk.
Gå Keramikruten i selskab med Pia Wirnfeldt, direktør for CLAY Keramikmuseum, og få historien om skulpturerne langs ruten. Undervejs gøres holdt ved Gl. Havn/Brogade, hvor teknik- og miljødirektør Thorbjørn Sørensen fortæller om KlimaByen – Danmarks smukkeste klimatilpasningsprojekt.
Mødested: Vi mødes på KulturØ-pladsen.
Gratis billetter: https://www.place2book.com/sw2/sales/q01g53ilpe
Trio Prikazka tager dig med på en eventyrlig rejse gennem Balkanlandene, med deres medrivende fortolkninger af musik fra Bulgarien, Makedonien, Serbien og Rumænien.
På en sprudlende klarinet og med stor indlevelse i de smukke balkan sange, har vi Siri Iversen. Hun bakkes stilsikkert op af Kristoffer Juel på harmonika og Kristoffer Lund på Tapan, som er en traditionel tromme fra balkanområdet. De tre musikere har spillet sammen siden 2004 i forskellige konstellationer og har nu fundet hinanden igen i trio-form. Der er fuld fart over feltet, når de folder deres festlige melodier ud. Der er garanti for medrivende melodier, swingende rytmer og saftige soloer. Der bliver dog også tid til at få pulsen ned igen i de mere stille, men smukke balkan ballader.
Siri Iversen – Klarinet/sang
Kristoffer Juel – Harmonika
Kristoffer Lund Sørensen- Tapan
Tid & Sted:
14.40-15.00 Stationen Kaffebar, Jernbanegade 39
15.40-16.00 Gågaden v. KRING chokolade, Algade 58
16.40-17.00 Kaj-scenen ved havnefronten
17.40-18.00 Ø-scenen, KulturØpladsen
Biblioteket er ikke kun en videnscentral. Det er også et oplagt mødested for borgere, der vil engagere sig i verdensmålsarbejdet. Biblioteker i hele landet arbejder ihærdigt på at blive en aktiv medspiller i den bæredygtige omstilling. Hør hvordan – og mød nogle af de biblioteker og borgere, der samarbejder om at skabe bæredygtige aktiviteter og lokale handlefællesskaber.
Du kan også møde Simon Nygaard, som er ph.d. i bæredygtighedspsykologi. Han mener, vi skal have større fokus på de psykologiske mekanismer, som kan skabe bæredygtig trivsel – noget han især har fokus på når han møder seniorer på landets folkebiblioteker.
Kira Gilling Hansen fra Tænketanken Fremtidens Biblioteker moderer samtalen og deler erfaringer fra det nationale projekt SAMMEN OM VERDENSMÅL – på biblioteket.
Sted: Fremtidens bibliotekstelt på KulturØ-pladsen
Hvordan påvirker global opvarmning med smeltende iskapper og stigende havniveau fremtidens vejr i baghaverne i Middelfart?
Hør om, hvordan forskerne zoomer ind fra globale klimamodeller til ultralokale forhold, der kaster lys over, hvad der helt konkret kan ske der hvor vi bor.
En samlet fortælling om, hvad der driver vores klima, hvordan man regner på klimaet og fremtiden, og hvordan supercomputere både kan vise effekten af vores anstrengelser og levere tal til at planlægge klimatilpasning.
Kulturen er en skjult klimasynder, som er gået under radaren, men undersøgelser viser, at eksempelvis en europæisk spillefilm udleder 72 ton CO2. Filmproduktionsselskabet Producedby.dk har igennem de sidste 5 år gået forrest med at udvikle og afprøve metoder til at producere film mere bæredygtigt og mener, at de nemt kan reducere udledningen med 50% og hvis de gør sig umage op til 90%. Deres arbejdsmetoder kan overføres til andre kulturproduktioner.
Moderator: Ege Heckmann, Produced by
Hvordan kommer vi videre med klimahandling?
Debat på Kaj-scenen med Franciska Rosenkilde, Alternativet.
Fem skønlitterære forfattere fabulerer frit, kritisk og dystopisk eller optimistisk om vores tids største udfordring: Klimakrisen.
Deltagere:
Anders Morgenthaler, forfatter, Politikens Forlag
Kasper Colling-Nielsen, forfatter, Politikens Forlag
Sofie Jama, forfatter, Politikens Forlag
Iben Mondrup, forfatter, Politikens Forlag
Eva Tind, forfatter, Politikens Forlag
Dan Jørgensen, Klimaminister, Socialdemokratiet
Moderator: Iben Maria Zeuthen
Danske vandløsninger har endnu ikke helt samme x-faktor, som energi fra havvindmøller og det grønne brændstof Power-to-X, som har fået både topchefer, investorer og politikere til at juble vildt. Og det skal der gøres noget ved. For Danmark har banebrydende løsninger inden for vand. Vi tager repræsentanter fra vandklyngen med på scenen og går i dialog med borgerne om Danmarks spændende vandeventyr og hvad det betyder for den enkelte og for vores samfund.
Deltagere:
Mads Helleberg Dorff, chef DI Vand
Henning Schmidt-Petersen, adm. direktør Aquagreen
Ulla Sparre, CEO Water Valley DK
Karsten Lumbye, Innovationschef Aarhus Vand
Moderator: Lotte Lindgaard Andersen, projektchef CLEAN & Thomas Mikkelsen, projektchef CLEAN
Byggematerialer anslås at stå for 10-15 % af den årlige CO2-udledning. Ved at vælge de byggematerialer med lavt klimaaftryk og lang levetid kan du altså gøre en forskel for klimaet og nedbringe CO2-udledningen. Men hvor er de store gevinster? Og hvad skal du være opmærksom på? Vær med, når Videncentret Bolius’ eksperter giver gode råd og guider dig til at træffe de rigtige valg for dine byggeprojekter.
Deltagere:
Kristine Virén, Videncentret Bolius
Magnus Henriques, Havnens Hænder
Henrik Bisp, Videncentret Bolius
Moderator: Frederikke Aagaard/Together Architecture
Trafikken er ved at brase sammen, og CO2 udledningen fra transport slår nye rekorder. Samkørsel er ét af svarene, og det er oven i købet meget billigere end solokørsel. Hvordan gør vi det til et hit?
Deltagere:
Kasper Dam Mikkelsen, co-founder, Nabogo
Anne Thormann Boesen, programchef, Gate21
Solveig Roepstorff, psykolog og forfatter til bogen Klimapsykologi
Martin Burlund, højskolelærer og journalist, Brenderup
Moderator: Stener Glamann, journalist, Tankegang
Carbon Reduction Roadmap er en reduktionsplan, der – for første gang nogensinde – oversætter den planetære grænse for CO2-udledning og Parisaftalen til konkrete, årlige reduktionsmål for den danske byggebranche.
Reduktionsplanens mål er udviklet i tværfagligt samarbejde mellem rådgivere og forskere i dansk byggeri, og klarlægger, hvor byggebranchen står i dag, hvor vi skal hen og hvor hurtigt vi skal reducere vores CO2-udledning for at leve op til Parisaftalen.
Projektet launches for første gang på Klimafolkemødet i Middelfart.
Deltagere:
Mikkel Hallundbæk Schlesinger, Partner i CEBRA
Sinus Lynge, Partner EFFEKT Arkitekter
Rasmus Søgaard
Hvilke ting kan det betale sig at købe, hvis vi kigger på både CO2, holdbarhed og pris? Kan det repareres? Og kan reparationsværksteder bidrage til en cirkulær økonomi? Mød vores Grønne Mænd og vær med til at dele idéer til hvordan man kan passe på sine ting og købe nye ting, som holder længere og kan repareres.
Når vores ting går i stykker, er det ikke altid nemt at få dem repareret. Her har vi brug for politiske løsninger. EU’s Green Deal sætter blandt andet krav til at tingene kan repareres eller genanvendes, og EU har som mål at skære mindst 55% af CO2-udledningerne inden 2030.
Kravene til øget affaldssortering ved events og i virksomheder bliver større og større – både lovgivningsmæssigt og fra forbrugere og medarbejdere. Hvordan lykkes vi i fællesskab med god affaldssortering, der giver mening for alle parter? Kom forbi og bliv klogere på brugeroplevelse, adfærdsdesign, kommunikation og fleksibilitet i de velfungerende løsninger.
Moderator: Sofie Randel, Rethink Event
Trio Prikazka tager dig med på en eventyrlig rejse gennem Balkanlandene, med deres medrivende fortolkninger af musik fra Bulgarien, Makedonien, Serbien og Rumænien.
På en sprudlende klarinet og med stor indlevelse i de smukke balkan sange, har vi Siri Iversen. Hun bakkes stilsikkert op af Kristoffer Juel på harmonika og Kristoffer Lund på Tapan, som er en traditionel tromme fra balkanområdet. De tre musikere har spillet sammen siden 2004 i forskellige konstellationer og har nu fundet hinanden igen i trio-form. Der er fuld fart over feltet, når de folder deres festlige melodier ud. Der er garanti for medrivende melodier, swingende rytmer og saftige soloer. Der bliver dog også tid til at få pulsen ned igen i de mere stille, men smukke balkan ballader.
Siri Iversen – Klarinet/sang
Kristoffer Juel – Harmonika
Kristoffer Lund Sørensen- Tapan
Tid & Sted:
14.40-15.00 Stationen Kaffebar, Jernbanegade 39
15.40-16.00 Gågaden v. KRING chokolade, Algade 58
16.40-17.00 Kaj-scenen ved havnefronten
17.40-18.00 Ø-scenen, KulturØpladsen
Trio Prikazka tager dig med på en eventyrlig rejse gennem Balkanlandene, med deres medrivende fortolkninger af musik fra Bulgarien, Makedonien, Serbien og Rumænien.
På en sprudlende klarinet og med stor indlevelse i de smukke balkan sange, har vi Siri Iversen. Hun bakkes stilsikkert op af Kristoffer Juel på harmonika og Kristoffer Lund på Tapan, som er en traditionel tromme fra balkanområdet. De tre musikere har spillet sammen siden 2004 i forskellige konstellationer og har nu fundet hinanden igen i trio-form. Der er fuld fart over feltet, når de folder deres festlige melodier ud. Der er garanti for medrivende melodier, swingende rytmer og saftige soloer. Der bliver dog også tid til at få pulsen ned igen i de mere stille, men smukke balkan ballader.
Siri Iversen – Klarinet/sang
Kristoffer Juel – Harmonika
Kristoffer Lund Sørensen- Tapan
En duo af akrobater udfolder sig i seks meters højde, klar til at bryde alt, der kan synes at stå stille. Et par ømme karakterer sammensætter enkle situationer gennem akrobatikkens kraftfulde sprog, der emmer af humor og sød frækhed. ManoAmano Circus Company flyver ikke, de ved, at de aldrig vil, men de bliver ved med at prøve alligevel, og publikum bliver taget med på en rejse, der er en acceleration af spænding.
Sted: KulturØ-pladsen